Diari Cik Ilham
UCAPAN 'SELAMAT MALAM TAN SRI' KINI TULAR
kemaskini pada 26/09/2018
18 tahun yang lalu, pencinta-pencinta novel dihidangkan dengan sebuah karya dari seorang penulis yang cukup terkenal dengan penulisannya yang dramatis.

Setiap karya yang dihasilkan pasti akan menjadi bualan ramai. Jadi tidak hairanlah jika ada yang menjadikan novel-novel tulisan Sri Diah sebagai koleksi peribadi.

Pada yang pernah membaca karya Selamat Malam Tan Sri, pastinya watak gadis wartawan bernama Hanim Hanani menjadi impian apabila menjadi rebutan lelaki kaya dan ternama dan seorang pemuda tampan bergaya.

Bermula 27 September 2018 ini, anda dapat menyaksikan sendiri kemelut percintaan Hanani Hanim bersama Tan Sri Rahman Shah dan Saiful Azam bertitik mula dengan penulisan artikelnya mengenai kisah kontroversi berkaitan Tan Sri Rahman.

"Saya cipta Hanim yang fleksible wataknya. Tindakannya selalu tepat. Keputusannya ada ketika menyakiti orang lain, tapi itu lebih baik daripada hatinya disakiti." - Sri Diah

Drama adaptasi novel ini akan ditayangkan di saluran RTM 2 pada setiap Rabu dan Khamis bermula jam 8.30 malam. Dibarisi dengan pelakon-pelakon handalan seperti Datuk Seri Eizlan Yusoff, Julia Ziegler, Reen Rahim, Marissa Yasmin, Haliza Misbun dan Zain Alexander Mohamed pastinya memantapkan lagi karya ini.

Semoga drama Selamat Malam Tan Sri yang akan disiarkan nanti akan meninggalkan pengajaran untuk dijadikan panduan kehidupan yang lebih bermakna dan diberkati.

Bagi yang belum mendapatkan novel ini, anda boleh membaca bab awal di portal penulisan Portal Ilham. SELAMAT MALAM TAN SRIS I N O P S I S  :

Kisahnya berlegar tentang seorang wartawan bernama Hanim Hanani yang mahu membongkar rahsia Tan Sri Rahman yang dikatakan beristeri dua secara rahsia. Tan Sri Rahman Shah pula mengurus bisnesnya seperti tiada hari esok. Dia gigih bekerja, siang malam memikirkan untung dan rugi. Ditakdirkan tersiarnya satu rencana dalam majalah menjadikan hidupnya huru-hara. Wartawan itu dicari. Tanpa disangka, Tan Sri Rahman mula jatuh hati dengan wartawan bernama Hanim Hanani.

Keputusan Hanim Hanani memilih lelaki itu bukan kerana harta. Jika itulah alasan dan tuduhan, dia menafikan. Dia bukan memburu kemewahan. Bukan juga kerana kasihan. Malah lamaran cinta lelaki muda telah ditolak mentah-mentah.

Bagaimanapun Hanim Hanani tidak menafikan soal harta, darjat dan prestij turut terbetik di hatinya. Sejak pertama kali memandang lelaki yang bergelar Tan Sri dalam tugasannya sebagai wartawan itu, hatinya mula berdetik.

Dia tidak pasti apakah maknanya. Lelaki itu telah pun beristeri; bukan satu malah dua. Isteri-isterinya bukan calang-calang wanita. Isteri pertamanya wanita ternama, berharta dan berkedudukan iaitu Puan Sri Rosnita. Begitu juga isteri keduanya, Netty Karmila, bekas ratu cantik yang digilai ramai.

Sementara itu Puan Sri Rosnita boleh terima hakikat bermadu asalkan semua pihak saling menghormati, jangan sampai memperlekah kewujudannya sebagai isteri pertama. Sebagai suami Tan Sri Rahman Shah sememangnya hampir sempurna dan pandai berkongsi kasih. Dia adil dalam segala hal. Rumah banglo. Hal keperluan harian, duit belanja, percutian dan sebagainya semua lengkap. Cuma satu sahaja iaitu melibatkan populariti. Puan Sri Rosnita tidak glamor seperti isteri keduanya, Netty Karmila.

Ketika itu Hanim Hanani sedikit pun tidak terfikir untuk bersaing dengan wanita-wanita itu. Dia pasti dia akan kalah tapi takdir menentukan segalanya.

Netty Karmila, bekas ratu cantik sukar menerima kenyataan dirinya sudah semakin pudar popularitinya sejak berkahwin. Apabila semuanya terjebak – Netty Karmila, Puan Sri Rosnita dan Hanim Hanani, terjadi situasi yang tidak masuk akal. Namun bukan semua perempuan tiada harga diri. Maruah mereka terpelihara demi lelaki bernama Tan Sri Rahman Shah.

Muncul pula Saiful Azam antara mereka. Tahap ego Tan Sri Rahman Shah dan anak bujangnya itu sanggup melakukan apa sahaja untuk merebut cinta Hanim Hanani. Hanim keliru memikirkan siapa yang harus dipilih. Dia mahu lari, pergi jauh tapi ke mana?

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.
BAGAIMANA MENINGKATKAN NILAI BACAAN KARYA ANDA
kemaskini pada 18/09/2018
Sebagai penulis, nilai bacaan yang tinggi terhadap sesuatu karya merupakan kepuasan buat diri dan menjadi semangat untuk terus berkarya. Namun, tidak semua karya dapat menarik minat pembaca walaupun ianya menarik dan berkualiti jika tidak dipromosikan dengan cara yang betul. Pembaca masa kini sangat selektif dan ruang untuk mencuri masa mereka untuk membaca karya adalah sangat limited.

Oleh itu, penulis harus bijak mencuri perhatian mereka agar karya anda melekat di minda dan hati pembaca. Jom cuba tip ini.

1. Selalu berkongsi dengan sahabat/pembaca  di Facebook, Twitter mahupun Instagram mengenai karya anda.

2. Dedahkan keistimewaan watak utama atau peranan penting dalam karya anda yang boleh membuatkan pembaca sentiasa ingin tahu perkembangan watak tersebut. Pastikan watak tersebut akan melekat di minda pembaca yang membaca status anda.

3.  Ajak pembaca/sahabat untuk turut sama melalui proses pembinaan manuskrip agar kita dapat mengenalpasti karya tersebut dapat menarik perhatian pembaca atau tidak.

Contoh : Korang rasa, watak Azam dalam karya Cintaku di Bukit Kutu harus terus kekal setia menanti Jamilah atau mengikut rancangan sepupunya untuk mencari jodoh di Tinder?

Check Bab 5 di ww.portalilham.my


4. Dedahkan plot yang mendebarkan atau membuatkan pembaca tertanya-tanya akan status yang di paparkan.

5. Ajak rakan-rakan untuk memberikan komen terhadap karya anda supaya lebih ramai orang tampil memberikan komen.

6. Bina #hashtag rasmi bagi karya anda dan gunakan setiap kali anda berbicara mengenai karya.

7. Letakkan petikan menarik yang ringkas tetapi bermakna di Twitter dan Instagram agar ramai pembaca repost/retweet. Jangan lupa sertakan #hastag rasmi anda sekali.

8. Buat teaser video  untuk karya anda dan muatnaik di Youtube. Pastikan storyboard video anda menarik dan mempunyai nilai/mesej yang ingin disampaikan.

Video merupakan medium terbaik untuk mempromosikan karya namun pastikan ianya tidak meleret sehingga membuatkan penonton bosan dan mempunyai mesej tersendiri.

9. Gunakan Instagram Story untuk anda mempromosikan karya dengan meletakkan link karya. Caption haruslah menarik dan boleh membuatkan pembaca swipe ke link karya anda.

10. Gunakan ayat yang SIMPLE dan UNIK/PELIK agar MENANGKAP perhatian pembaca apabila melalui posting promo anda. Copy Writting yang berkesan dapat memberi kesan pada minda pembaca untuk mengetahui apa yang anda perkatakan.  

11. Cara yang paling berkesan untuk terus ke sasaran pembaca yang anda harapkan adalah dengan menggunakan Facebook Ad kerana anda boleh memilih pembaca yang mungkin berminat dengan karya anda.

Contoh :

Tajuk Karya : Cintaku di Bukit Kutu

Target :
1. Gender : Wanita
2. Age : 18 - 45 tahun
3. Country : Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei.
4. Interest : Love Stories, reading, novel, romantics

Letakkan bajet yang anda tetapkan.


Diharapkan tip yang dikongsikan ini dapat digunakan oleh penulis bagi meningkatkan nilai bacaan bagi karya anda di Portal Ilham.

Selamat Mecuba.

Number of Record: 20
Instagram @ilhamkarangkraf