BAYANGAN GURAUAN
Teaser 13 (UV)
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 15 September 2015
** ALHAMDULILLAH.. Bayangan Gurauan sudah diterbitkan pada Januari 2017 under Alaf 21 / Karangkraf & kini sudah berada di pasaran.. Anda boleh dapatkannya melalui belian secara online di Karangkraf Mall, melalui Whatsapp, di outlet Karangkraf & juga di kedai-kedai buku berhampiran anda.. Terima kasih semua yang setia dan sabar menanti BG selama lebih 3 tahun ini.. Salam sayang dari #HarrysIrish.... ^_^
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
2255

Bacaan






BAB 13 

MASA terasa begitu pantas berlalu. Pejam celik, tidak sedar sudah setahun Irish berkhidmat bersama Haiyan Holdings. Bermakna sudah banyak juga keringat yang dicurahkannya pada syarikat tersebut. Namun, hanya satu yang masih tidak berubah mengenai dirinya. Sikap pendiam dan tidak banyak bercakap dengan orang yang tidak begitu dibiasainya masih sukar untuk dikikis sehingga ke hari ini.

“Irish!”

Irish yang ketika itu sedang menghala ke bilik, terhenti melangkah apabila namanya dipanggil. Segera dia berpaling. “Ya, Tengku.”

“Ermm... petang nanti saya ada mesyuaratberkenaan belanjawanuntuk projek usahasama dengan kerajaan di Putrajaya tu. Since our Finance Manager, Encik Naufal bercuti hari ni, dan Puan Faridah pun ada tugas lain di luar, jadi saya nak awak ikut ke mesyuarat tu. Are you okay with that?” soal Tengku Hafiy. Sebetulnya dia tidak gemar Irish memanggilnya dengan gelaran Tengku itu. Lebih mesra jika ia digantikan dengan panggilan ‘abang’ memandangkan gadis itu adik kepada Izzul. Tetapi bila diusulkan hal tersebut, Irish tidak mahu memandangkan semua pekerja memanggilnya begitu di pejabat. Namun gadis itu berjanji sekiranya berada di luar, dia tidak kisah untuk berbuat demikian.

“Boleh.”

Spontan senyuman Tengku Hafiy terukir. ’Hai, Izzul! Masih tak berubah adik kau ni. Walau dua puluh patah pun yang aku tanya, sepatah jugak yang keluar dari mulut dia.’

Okay. I’ll see you around 2.00 p.m. Saya tunggu awak kat bawah nanti,” ujar Tengku Hafiy dan kemudian terus beredar ke biliknya.

Irish meneruskan langkah. Kebetulan memang dia tidak begitu sibuk hari ini. Sambil menemani Tengku Hafiy, dapatlah juga dia belajar perkara baru sewaktu mesyuarat belanjawan itu berlansung nanti demi meningkatkan kredibilitinya sebagai seorang eksekutif kewangan.


KELIHATAN enam sahabat ituberjalan beriringan menuju ke sebuah kedai makan yang terletak tidak jauh dari Haiyan Holdings. Memang kebiasaannya mereka akan makan tengahari di situ kerana masakannya yang enak dan menepati citarasa. Harganya juga agak berpatutan. Hanya sesekali apabila tekak teringin untuk merasa menu yang berbeza, barulah mereka bertukar

angin ke tempat yang lain.

“Mak Ani, nasi separuh macam biasa untuk kitorang berenam ya!” pinta Zaryn mendahului rakan-rakan yang lain pada tuan punya kedai makan itu, Hajah Nuraini.

Okay!” Hajah Nuraini yang sudah biasa dengan mereka yang merupakan pelanggan tetap di kedai makannya segera menyenduk nasi ke dalam pinggan dan kemudian diberikan kepada mereka setiap satu. “Air dah order belum?”

“Belum. Nanti kitorang orderkat Abang Khairy. Hah, tu pun dia datang!” beritahu Insyirah sebaik ternampak Khairy yang merupakan anak kepada Hajah Nuraini. Setelah memesan air dan mengambil juadah lauk masing-masing, mereka berenam memilih untuk duduk di meja makan bahagian luar kedai tersebut.

“Fuh! Cuaca hari ni manyak panas lor!” Elaine mengeluh sebaik melabuhkan duduk.

“Nasib kau tak pakai tudung macam kitorang ni, amoi. Merasa jugak natural air-cond luar ni, hah!”

“Alaa, Farisya. I cakap saja, mey! Janganlah marah.” Elaine sudah tersengih pada rakannya itu. Dia dan Farisya merupakan kerani di jabatan kewangan Haiyan Holdings. Disebabkan tidak ramai kaum Cina yang bekerja di jabatan mereka, jadi dia lebih selesa berkawan dengan rakan-rakan Melayunya sekarang ini.

Mereka mula menikmati hidangan makan tengah hari dengan penuh berselera. Maklumlah, dari pagi mereka bekerja ditambah dengan penat menyiapkan tugas, sudah tentu perut masing-masing bekeroncong lapar minta diisi. Selang beberapa minit kemudian, Abang Khairy tiba dengan minuman yang telah dipesan oleh mereka.

“Terima kasih Abang Khairy,” ucap Zaryn sebelum lelaki itu berlalu pergi. “Ha, amoi! Tadi kata panas, kan? Ni air dah sampai. Minum ni kasi sejuk sikit badan tu!”

“Haiya! Thank you, thank you! Manyak thank you, Zaryn. Sayang lebih sama you!”

“Hmm... yelah tu, amoi!”

“Eh korang, ada dengar cerita tak?” tiba-tiba sahaja Kak Maisarah bersuara. Diperlahankan sedikit suaranya agar tidak didengari oleh orang sekeliling.

“Ha, cerita apa Kak Mai? Gosip ke?” Zaryn mendekatkan dirinya pada Kak Maisarah yang berada di sebelah. Dan tidak semena-mena bahunya dipukul wanita itu.

“Ishh! Kau ni kan, Ryn. Tak habis-habis dengan gosip!”

“Laaa... bukan ke? Tapi cara Kak Mai cakap ni macam nak bergosip je!”

“Ingat muka akak ni muka gosip ke, dik oi!”

“Habis apa? Sampai akak cakap berbisik-bisik ni. Biasa orang cakap macam ni nak cakap cerita panas je. Kan?”

“Ishh! Bukanlah, Zaryn. Ni... korang ada dengar-dengar tak anak lelaki boss yang sorang lagi tu dah balik sini?”

“Yang mana, Kak Mai? Yang duduk kat oversea tu ke? Yang handsome sikit tu?” Farisya bertanya meminta kepastian.

“Eh! Bukan handsome sikit tau. Handsome banyak! Betul ke, Kak Mai? Mana akak dengar ni?” soal Zaryn pula begitu teruja dengan khabar baru yang disampaikan.

“Hmm, betullah tu. Anak boss yang duduk dekat UK dah berapa tahun tu. Dia dah balik sini. Tapi kali ni dia balik terus. Dan akan kerja kat Haiyan Holdings. Tolong abangnya uruskan syarikat pulak. Dah bertahun asyik tolong syarikat orang je kan, nilah masanya nak uruskan syarikat keluarga sendiri. Akak tahu pun sebab semalam kebetulan ada kat bilik Tengku Hafiy. Masa tu Tengku Haiyan masuk then minta Tengku Hafiy jemput adiknya kat airport malam tadi sebab dia ada hal.”

OMG! Prince charming is coming back!” Zaryn sedikit berteriak sebaik mendengar cerita Kak Maisarah. Tidak keruan jadinya gadis itu.

“Hey! Tak payah nak prince charming sangatlah! Tak habis-habis nak berangan!”

“Hishh kau ni, In. Kacaulah! Aku baru nak berangan. Bagilah chance sikit! Kan, Cik Irish?” tutur Zaryn sambil menyenggol bahu Irish yang berada di sebelah kirinya. Irish yang tidak tahu-menahu lansung tentang apa dan siapa yang mereka bualkan itu, hanya mengangguk sambil tersenyum.

Yes! That guy anak boss tu, dia pernah datang masa annual dinner syarikat dua tahun lepas, kan? Kalau tak silap I lah. Kalau yang itu memang he’s so good looking! I tengok pun boleh cair, maa!”

“Kau pun nak jugak, Elaine? Hai, boleh tahan jugak taste amoi ni!”

“Hey, Farisya. I cakap saja, maa! Tapi kalau dapat pun, apa salahnya. He’s got a Chinese look on his face. Manyak handsome! Haiya, rugi kalau I tolak tau!” seloroh Elaine, membuat tawa yang lain terhambur lagi di situ.

“Hmm... tak kisahlah korang nak dia ke, apa ke. Tapi setahu akaklah, anak boss yang sorang tu susah sikit kalau bab-bab perempuan ni. Dari dulu lagi.”

“Eh! Kenapa pulak macam tu, Kak Mai?” Zaryn semakin berminat untuk mendengar. Serasanya, baru pertama kali cerita sebegini singgah ditelinganya sejak dia bekerja dengan Haiyan Holdings. Semua pekerja syarikat sedia tahu yang Tengku Haiyan mempunyai seorang lagi anak lelaki yang tidak dapat dinafikan rupa parasnya. Tetapi tidak pernah pula dia dimaklumkan tentang hal yang satu ini.

“Yelah, akak kan secretary abang dia. Kadang-kadang adalah jugak Tengku Hafiy tu luahkan masalah pada akak. Termasuklah pasal adik lelaki dia tu. Dia sendiri pun tak faham. Bukan tak ada perempuan yang nak. Beratur, hah! Tapi adik dia tu je yang tak layan! Sampai sekarang. Walau dah bertahun duduk kat UK tu.”

“Tak apa, tak apa. Manalah tahu dia balik kali ni dah berubah. Kat Haiyan Holdings tu ramai je staf perempuan. Termasuklah kita-kita ni. Kut ada salah seorang yang berjaya buka mata adik Tengku Hafiy tu, tahulah dia nanti!” ucap Zaryn dengan penuh yakin.

“Eh! Korang je, ya. Akak tak! Prince charming akak dah ada kat rumah tu!”

“Laaa... Kak Mai ni. Maksud Zaryn staf perempuan yang masih singlelah! Yang dah kahwin, dah terkeluar dah dari list!”

“Amboi! Sedapnya mulut dia bercakap! Tahulah orang dah kahwin ni dah tak glamour, saham dah turun sikit!” tingkah Kak Maisarah sambil bercekak pinggang pada Zaryn. “Tapi kan... kalau pun anak boss tu nak pandang perempuan macam kita-kita ni pun, akak rasa Cik Irish ni yang paling up sikit dalam list!” Kak Mai menyambung kata-katanya sambil menepuk bahu Irish yang berada berhampiran. Irish pula yang ketika itu sedang menyedut minuman, sedikit tersedak diperlakukan begitu.

“Hmm? Saya?”

“Yelah. Antara kita ni, semuanya staf biasa je. Lainlah kalau Cik Irish ni. Salah seorang yang berpangkat kat syarikat.” Insyirah mencelah.

“Betul, betu, betul! Setuju seratus-peratus!” sokong Zaryn.

“Tak adalah. Cinta tu kan buta. Kalau dah suka, dan ikhlas, benda-benda tu semua bukan masalah. Yang penting, hati. So, semua orang tak perlu risau,” jawab Irish bersahaja.

“Oh, Cik Irish! Kalau itu anak boss akan suka you,tapi you tak nak, tak payah susah-susahlah. Kasi tolak sama I saja, maa!” pantas Elaine mengusulkan cadangannya. Dan tawa mereka sekali lagi terburai melihat gelagat gadis berbangsa Tionghua yang lucu itu.


TERGESA-GESA Irish keluar dari lif. Hampir dia terlupa mesyuarat belanjawandi Putrajaya itu. Walhal baru sahaja pagi tadi dia dimaklumkan tentangnya. Nasib baiklah Tengku Hafiy menelefon sebentar tadi mengingatkan. Langkahnya pantas diatur menuju ke luar bangunan syarikat. Dia keburuan masa kerana Tengku Hafiy sudah menunggu di kereta. Matanya lansung tidak dihala ke arah lain.

“Oppsss!”

Langkah Irish terhenti. Dalam sibuk memikirkan tentang majikannya itu, dia hampir terlupa di mana dirinya sekarang. Gadis itu memejamkan mata. ‘Aduh! Lagi sekali ke?’

Irish kalut. Berkira-kira untuk menemui orang itu terlebih dahulu atau terus sahaja melangkah. Memikirkan yang Tengku Hafiy sudah lama menanti, spontan kakinya dihayun kembali. Namun hanya beberapa langkah sebelum dia berhenti semula dan memalingkan tubuh.

“Err... maaf, ya.”

Irish meneruskan langkahnya kembali tanpa menoleh ke belakang lagi. Walaupun di hati terasa bersalah namun dalam kepalanya ketika itu hanya memikirkan Tengku Hafiy.

‘Bahu nipun time-time macam nilah dia nak langgar orang. Berapa kali dah? Hmmh! Tak apalah. Sekurang-kurangnya aku sempat minta maaf. Harap-harap dia tak kisah. Aku betul-betul nak cepat!’ Irish cuba menyedapkan hati sendiri. Kaki terus dihayun tanpa menyedari dirinya sedang diperhatikan oleh sepasang mata yang tajam merenung setiap gerak langkahnya.

‘Memang dia tak sudi nak pandang aku agaknya,’ bisik lelaki itu sambil memerhati tubuh gadis tinggi lampai tadi yang semakin menjauh. Nafas ditarik sedalamnya sebelum dihembus perlahan. Sesaat, satu senyuman nakal terlihat di bibir.

It’s okay, girl. We’ll see!”




Klik di sini jika bacaan spam!

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku