Hani dan Dato Z
Bab 1 ; Temuduga
Genre: Komedi/Romantik Komedi
Kategori: Novel
Paparan sejak 17 Februari 2013
Kahwin dengan Dato? Oh Pliz! Bagi bab 1,2,3,4 dan 5 telah diolah semula. Saya akan mula memadamkan bab-bab lama yang telah diolah. Bab lain saya hanya kemaskini sahaja bab yang ada kerana tidak melakukan olahan secara besar-besaran.Jadi anda boleh baca bab lain seperti biasa. Segala kesulitan amat dikesali.
Penilaian Purata:
(1 orang telah menilai karya ini)

Senarai Bab :
7854

Bacaan






masih panas lagi... mendapat idea dari status kawan di facebook.. taglinenya... kahwin dengan Dato? oh plis..................

Bab 1

Temuduga

Pukul 10.00 pagi, Hani duduk di hadapan bilik temuduga yang disediakan. Ya,,, Hani sedang menanti giliran untuk ditemuduga. Setelah 6 bulan menganggur dan menamatkan Diploma pengurusan pejabat dari UITM pada bulan 9 tahun 2012 yang lalu, baru harinilah beliau dipanggil untuk ditemuduga. Maka ini adalah temuduga Hani yang pertama dari sekian banyak resume yang dihantar. Syarikat Mega Group.. sebuah syarikat pembinaan milik bumiputera kelas A. Pemiliknya Dato Zaffran…. Baru berusia 40 tahun dan seorang duda yang terhangat di pasaran. Dengar-dengar gosipnya Dato ini agak buaya darat sedikit. Selalunya dikaitkan di gosipkan dengan artis muda yang baru hendak naik ( sebenarnya artis-artis muda yang terhegeh-hegeh dengan Dato itu.. dan Dato jenis yang melayan )

Mulanya Hani malas hendak pergi temuduga tersebut… maklumlah kalau dapat nanti kena pulak kerja sebagai pembantu peribadi Dato itu yang buaya darat. Tapi mengenangkan tiada lagi temuduga yang memanggil.. jadi aku terpaksalah Hani melangkahkan kaki ini untuk menghadiri temuduga Syarikat Mega.. sekurang-kurangnya adalah benda yang hendak aku ceritakan dalam Facebook atau Twitter.

Oh ya! Terlupa…. penulis novel terlupa hendak terangkan latar belakang Hani selain pendidikannnya. Nama sebenarnya Hani ialah Nurhani Edora Bt Osman ( Edora? Sebab ayah Hani encik Osman kita ini minat sangat dengan cerita Mira Edora… tapi emak Hani tidak setuju menamakan anaknya Mira Edora yang merupakan nama yang hangat pada masa itu… janji ayah Hani akurlah dengan tegahan isterinya.. lalu dinamakan NurHani Edora ). Maka di rumah, kampung, sekolah atau di university beliau lebih suka dipanggil Hani.. katanya sweet macam madu gitu ( penulis novel meletakkan tangan didada.. mata ke atas ).

Anak kedua dari 5 beradik dimana hanya Hani sahaja yang perempuan.. yang lain kesemuanya lelaki. Maka Hani ini memang perwatakannya agak kasar tapi agak gila-gila sedikit. Datang temuduga pun menaiki motosikal. Katanya senang hendak mencilok meredah kesesakan di Kuala Lumpur ini. Hani merupakan anak jati Kuala Lumpur dan kini beliau menetap bersama keluarganya di sebuah flat Bandaraya di Sentul ( ayahnya pemandu teksi dan emaknya pula pembantu Kantin… mereka berdua bukannya orang tempatan tetapi berhijrah dari negeri masing-masing untuk mencari pekerjaan.. ayah hani orang kedah manakala emaknya orang negeri ).

Hani orangnya kecil molek sahaja, bertudung dan mukanya bujur sirih. Kata-katanya petah dan bijak berpidato ( bekas ahli pidato universiti ). Sangat kemas dalam mempertahankan perisip atau idea yang beliau pegang ).

Kita kembali semula kepada Hani… Hani melihat jam di tangannya.. sudah pukul 11 pagi. Beliau melihat orang disebelah kanannya yang turut menunggu giliran. Ada 2 orang yang tinggal sebelum namanya dipanggil. Di sebeleh kirinya 2 orang wanita yang berpakaian dan mempunyai muka persis model dsedang berbual sesama mereka. Berpakaian skirt dan agak seksi… ini hendak kerja pembantu peribadi atau model? Hani memasang telinga untuk mendengar perbualan mereka ;

“Kau rasa Dato itu hendak ambil ke kita bekerja?”

“Mestilah… kau tahulahkan taste Dato-Dato ini terutama yang duda. Mestilah hendak pembantunya yang lawa, seksi, urban, social dan ada rupa macam kita ni” jawab kawannya yang berambut perang… perasaan.

“Tapi Dato itu hendak seorang sahaja PA dia. Antara kau dan aku siapa yang layak?”

“Entahlah…. Tengok taste Dato itulah. Tapi aku rasalahkan….. kawan sebelah kita yang bertudung ini awal-awal Dato reject” katanya perlahan sambil diiringi tawa kecil mereka berdua. Wah! Kau ingat aku ni pekak ker?

Helo cik akak.. saya belum pekak lagi ok? Ingat saya tak dengar apa akak-akak ini cakap? Ada ke salah saya bertudung selepas itu kerja dengan Dato Zaffran? Saya bertudung ikut suruhan Allah. Bukannya seksi meksi untuk dapat kerja ok? So… please watch your mouth and shut up!” kata Hani marah.

“Ok.. kita tengok siapa yang dapat kerja ini… samada ustazah atau yang urban ok. Pliz” kata rambut perang. Hani menghadap ke kanan… geramnya aku… hendak aku cili-cili je mulut kau… gediknya kau . sabar Hani… sabar.. tempat orang ini… Hani beristifar beberapa kali….



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 ; Temuduga | Bab 2 ; temuduga yang hampas | Bab 3 ; jawapan yang tidak terduga | Bab 6 full ; berjalan-jalan dengan Dato | bab 7 ; Sinopsis dan Dato tidak solat ? | Bab 8 ; Aisy memerli Hani | Bab 8 B ; Sinopsis Beg Gucci tiruan | Bab 9 ; Dato hantarkan Hani balik | Bab 9B ; sinopsis dan sekeping invois | Bab 10 full ; Mula menyiasat | Bab 11 full ; Berjimba-jimba dengan Tasya | Bab 12 ; Gaji pertama | Bab 13 ; Menyoal Pak Mat | Bab 13 B ; menyoal Pak Mat 2 | bab 14 ; Macamana yek? | bab 14 B ; Dato meminta maaf | Bab 15 ; Berjumpa Jidin sengal | Bab 16 ; Aisy semakin rapat dengan Hasdi | bab 16 B ; sinopsis dan sekumpulan dengan Hasdi | bab 17 ; Tasya menyatakan kebimbangannya | Bab 17 B ; Aisy beri amaran | Bab 17 C ; sinopsis dan makan malam sekeluarga | Bab 18 full ; Mula bergerak | Bab 19 ; Berjaya membuat salinan dokumen | Bab 20 ; Hasdi ada perasaan dengan Hani? | Bab 21 ; Tasya sudah masuk geng Kak Joyah? | bab 21 B ; membeli kereta | Bab 22 full ; Aisy mengamuk!!! | Bab 23 full ; bercuti di Port Dickson | Bab 24 ; sesuatu yang mengejutkan | bab 25 ; Apit perlu dibedah segera | Bab 26 ; Dato Z membantu | bab 27 ; peel abang hani | bab 28 ; Wiwi | Bab 28 B ; Pak Mat pulangkan wang syarikat | bab 29 ; Dato Z bermesra dengan Wiwi | Bab 30 ; Video Dato Z dan Wiwi | bab 30 B ; sinopsis dan skandal Dato | bab 31 ; kecoh satu pejabat | Bab 31 ; wiwi tak puasa? | Bab 32 ; Pakwe Wiwi mengamuk!! | Bab 32 B ; Dato Z mengupah Jidin | Bab 33 ; Bukti | bab 33 B ; Bukti 2 | bab 34 ; Dapat komisen | Bab 35 ; Puan Kamelia | Bab 36 ; Dato Z berjumpa anak-anaknya | Bab 36 B ; Berjaya Times Square | Bab 37 ; Dato beri saguhati | Bab 37 B ; Persiapan Raya | Bab 39 ; Dato memarahi Aisy | bab 39 B ; Dato kedekut | Bab 40 ; Memberitahu Dato Zaffran | bab 40 B ; Pembongkaran pengkhianatan Hasdi | Bab 41 ; Dato Seri berang | Bab 41 B ; Laporan Polis | Bab 42 full ; Hasdi dan kuncunya ditangkap | Bab 43 ; Hasdi mengugut Hani | Bab 44 ; Mimiland | Bab 44 B ; Dato mencintai Hani? | Bab 45 ; Mengugut Dato Z | Bab 45 B ; Hani!!!!! | Bab 46 ; Unit rawatan rapi | Bab 46B ; kau suka Hani ke Zaffran? | Bab 47 ; Tolonglah sedar Hani | Bab 47 B ; Hani sudah sedar | Bab 48 ; Hani sudah keluar dari Hospital | Bab 48 B ; Mula bekerja semula | Bab 49 full ; makan malam | bab 50 ; Jidin | Bab 50 ; tersenyum sendirian | Bab 51 full ; Melawat Aisy di penjara | Bab 52 ; Panggil Dato lagi | Bab 52 B ; Kak Joyah... Kak Joyah | Bab 1 dan 2 sesudah diolah semula | Bab 3 dan 4 diolah semula | Bab 5 ; olahan semula | Bab 53 ; Melawat rumah baru | Bab 53 B ; Dato menyanyi untuk Hani | Bab 54 full ; Video di You Tube | Bab 55 full ; Video Hani Menjadi fenomena |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku