Hani dan Dato Z
Bab 6 full ; berjalan-jalan dengan Dato
Genre: Komedi/Romantik Komedi
Kategori: Novel
Paparan sejak 17 Februari 2013
Kahwin dengan Dato? Oh Pliz! Bagi bab 1,2,3,4 dan 5 telah diolah semula. Saya akan mula memadamkan bab-bab lama yang telah diolah. Bab lain saya hanya kemaskini sahaja bab yang ada kerana tidak melakukan olahan secara besar-besaran.Jadi anda boleh baca bab lain seperti biasa. Segala kesulitan amat dikesali.
Penilaian Purata:
(5 orang telah menilai karya ini)

Senarai Bab :
7894

Bacaan






Bab 6

Bermalam di hotel

Pukul 9.00 malam selepas solat Isyak, Hani bersendirian di dalam bilik menetelaah salinan fail-fail kewangan dan pengurusan yang diberi oleh pegawai-pegawai projek Dato petang tadi. Pening kepala juga dia melihat fail-fail kewangan ini dan semuanya perlu diselesaikan dalam masa 3-4 hari  kerana bayaran perlu dibuat kepada pembekal pada tempoh yang dijanjikan. Siot ! Dato tah-tah sedang bersuka ria dengan perempuan mana malam ini. Aku pulak yang kena menghadap semua fail ni. Patutlah bayar gaji aku mahal. Aku pula yang buat separuh kerja dia dan kerja dia cuma membaca laporan yang aku buat. Kemudian ubah sini sana sikit dan tandatangan dokumen. Sabar jelah.

Tiba-tiba telefonnya berbunyi. Hani melihat nombor tertera. Dato gatal ;

“Hi... Hani buat apa tu?” kata Dato di hujung talian... tidak reti beri salam ker?

“Saya sedang buat semakan dan laporan fail-fail kewangan Dato” tanya lagi tengah buat apa.

“Jom pi makan dekat pasar malam green lane” Dato ini tidak kenyang-kenyang ke melantak nasi mamak petang tadi.

“Saya kenyanglah Dato” Hani memberikan alasan.

“La... kita pergi makan jer pun.. Chow kuew Tiew dia sedap tau... lagipun sesekali pergi Ipoh. Jom. Kerja-kerja juga... malam kita kena relaks” pujuk Dato Z.

“Ok.. pergi makan sahaja” Hani akur.. betul juga... sampai bila aku hendak bekerja sahaja. Lagipun alang-alang sudah ke sini. Baik jalan-jalan ambil angin.

“Ok” malam buat apa aku hendak fikir pasal kerja.. lagipun aku pening tengok data-data kewangan ini semua. Besok aku balik Kuala Lumpur, aku suruhlah Aisy buat invois dan baucer ini semua... heehehehehehehehehehehe.

{{{{{{{{{{{{{{{{

Pukul 9,45 malam mereka berdua sampai di pasar malam Green lane di Ipoh. Mereka berjalan-jalan dahulu di pasar malam melihat-lihat barang yang dijual.. hendak makan kenyang lagi. Dato Zaffran begitu tertarik dengan barang antik yang dijual disini.. sedangkan Hani amat tertarik dengan baju dan juga beg wanita yang dijual. Cantik-cantik belaka…. dan yang bestnya Dato Z membelikan Hani sebuah beg dan sepasang kasut yang beliau hendak beli. Hani pada mulanya menolaknya… tapi Dato kata itu hadiah dia berikan kepadanya merana menolongnya buatkan laporan nanti. Hani bersetuju sahaja walaupun mulut jahat ini hendak saja mengatakan beg Gucci pasar malam je ker…. Kemudian setelah puas berjalan Hani dan Dato Zaffran ke gerai menjual Kuew tiow yang terkenal itu.. setelah memesan makanan ;

“Awek Dato Ika tak marah ke keluar dengan saya ini” tanya Hani.

“Apalah.. Ika itu bukan awek saya ler” jawab Dato.

“Dato…. Jika tiada angin itu masakan pokok boleh bergoyang Dato.”

“Ya… tapi anginnya cumalah khabar-khabar angin sahaja. Betulkan?” mana aku tahu betul ke tidak?

“Saya tidak percayalah…. Kalau tidak betul takkanlah keluar di dalam rancangan Irama Dato… berita hiburanpun tengah hot pasal hal ini. Dato taja BMW diakan” Hani inginkan kepastian.

“Hah…. Fitnah semata-mata. Bukan saya yang taja la.. itu kawan saya yang taja. Orang lain yang dapat sedap saya yang dapat tahinya” Hani mengerutkan dahinya tidak faham.

“Maksud Dato?”

“Ya.. memang saya tidak menafikan saya pernah berkawan dengan Ika.. tapi awal-awalnya dahulu dia ok.. selepas 2-3 bulan. Ika mula menunjukkan belangnya. Semua hendak yang mahal-mahal.. nak kereta.. hendak kondo… bagi saya sudah melampau.. jadi saya tinggalkan dia. Bankraplah saya kalau saya layan permintaannya” jelas Dato Z.

“Jadi kawan Dato ngurat Ika.”

“Ya… kawan saya itu memang terkenal dengan gelaran sugar daddy. Dia walaupun tidak sekaya saya.. tetapi akan memenuhi semua permintaan Ika. Kereta BMW itu dia kawan saya yang hadiahkan.”

“Kenapa Dato tidak berterus terang kepada media?”

“Kan saya sudah nafikan.. tapi biasalah orang kita. Mudah percaya dengan gossip. Saya juga sudah malas hendak melayan soalan wartawan. Lagipun saya kesian dengan kawan saya itu.”

“Kesian?” tanya Hani tidak faham.

“Jika saya beritahu kawan saya itu yang menaja kereta Ika… saya rasa anunya nanti akan dipotong. Isterinya itu garang sangat.”

“Hahahahahahaha.. lelaki-lelaki… walaupun sudah ada isteri masih lagi hendak dipasang lagi.”

“Entahlah.. banyak benda-benda negatif yang dilaporkan mengenai saya di blog atau media hiburan. Sedangkan semuanya itu fitnah. Ini membuatkan orang ramai mempunyai persepsi bahawa saya ini Dato yang mencari pucuk-pucuk muda, Dato miang dan paling saya suka… duda hot” Dato Z mengelengkan kepala.

“Dato carilah pengganti cepat-cepat… mesti fitnah itu lenyap dengan cepat” cadang Hani.

“Entahlah… tengoklah macamana” makanan kami sampai… sambil makan kami berbual-bual tentang diri masing-masing. Dato mempunyai 2 orang anak hasil perkahwinan dahulu… sepasang. Dato bercerai dengan isterinya kerana tidak tahan dengan karenah isterinya yang lebih sibuk di luar berbanding menguruskan hal keluarganya. Jadi berpisah adalah jalan yang terbaik.



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 ; Temuduga | Bab 2 ; temuduga yang hampas | Bab 3 ; jawapan yang tidak terduga | Bab 6 full ; berjalan-jalan dengan Dato | bab 7 ; Sinopsis dan Dato tidak solat ? | Bab 8 ; Aisy memerli Hani | Bab 8 B ; Sinopsis Beg Gucci tiruan | Bab 9 ; Dato hantarkan Hani balik | Bab 9B ; sinopsis dan sekeping invois | Bab 10 full ; Mula menyiasat | Bab 11 full ; Berjimba-jimba dengan Tasya | Bab 12 ; Gaji pertama | Bab 13 ; Menyoal Pak Mat | Bab 13 B ; menyoal Pak Mat 2 | bab 14 ; Macamana yek? | bab 14 B ; Dato meminta maaf | Bab 15 ; Berjumpa Jidin sengal | Bab 16 ; Aisy semakin rapat dengan Hasdi | bab 16 B ; sinopsis dan sekumpulan dengan Hasdi | bab 17 ; Tasya menyatakan kebimbangannya | Bab 17 B ; Aisy beri amaran | Bab 17 C ; sinopsis dan makan malam sekeluarga | Bab 18 full ; Mula bergerak | Bab 19 ; Berjaya membuat salinan dokumen | Bab 20 ; Hasdi ada perasaan dengan Hani? | Bab 21 ; Tasya sudah masuk geng Kak Joyah? | bab 21 B ; membeli kereta | Bab 22 full ; Aisy mengamuk!!! | Bab 23 full ; bercuti di Port Dickson | Bab 24 ; sesuatu yang mengejutkan | bab 25 ; Apit perlu dibedah segera | Bab 26 ; Dato Z membantu | bab 27 ; peel abang hani | bab 28 ; Wiwi | Bab 28 B ; Pak Mat pulangkan wang syarikat | bab 29 ; Dato Z bermesra dengan Wiwi | Bab 30 ; Video Dato Z dan Wiwi | bab 30 B ; sinopsis dan skandal Dato | bab 31 ; kecoh satu pejabat | Bab 31 ; wiwi tak puasa? | Bab 32 ; Pakwe Wiwi mengamuk!! | Bab 32 B ; Dato Z mengupah Jidin | Bab 33 ; Bukti | bab 33 B ; Bukti 2 | bab 34 ; Dapat komisen | Bab 35 ; Puan Kamelia | Bab 36 ; Dato Z berjumpa anak-anaknya | Bab 36 B ; Berjaya Times Square | Bab 37 ; Dato beri saguhati | Bab 37 B ; Persiapan Raya | Bab 39 ; Dato memarahi Aisy | bab 39 B ; Dato kedekut | Bab 40 ; Memberitahu Dato Zaffran | bab 40 B ; Pembongkaran pengkhianatan Hasdi | Bab 41 ; Dato Seri berang | Bab 41 B ; Laporan Polis | Bab 42 full ; Hasdi dan kuncunya ditangkap | Bab 43 ; Hasdi mengugut Hani | Bab 44 ; Mimiland | Bab 44 B ; Dato mencintai Hani? | Bab 45 ; Mengugut Dato Z | Bab 45 B ; Hani!!!!! | Bab 46 ; Unit rawatan rapi | Bab 46B ; kau suka Hani ke Zaffran? | Bab 47 ; Tolonglah sedar Hani | Bab 47 B ; Hani sudah sedar | Bab 48 ; Hani sudah keluar dari Hospital | Bab 48 B ; Mula bekerja semula | Bab 49 full ; makan malam | bab 50 ; Jidin | Bab 50 ; tersenyum sendirian | Bab 51 full ; Melawat Aisy di penjara | Bab 52 ; Panggil Dato lagi | Bab 52 B ; Kak Joyah... Kak Joyah | Bab 1 dan 2 sesudah diolah semula | Bab 3 dan 4 diolah semula | Bab 5 ; olahan semula | Bab 53 ; Melawat rumah baru | Bab 53 B ; Dato menyanyi untuk Hani | Bab 54 full ; Video di You Tube | Bab 55 full ; Video Hani Menjadi fenomena |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku