Hani dan Dato Z
bab 16 B ; sinopsis dan sekumpulan dengan Hasdi
Genre: Komedi/Romantik Komedi
Kategori: Novel
Paparan sejak 17 Februari 2013
Kahwin dengan Dato? Oh Pliz! Bagi bab 1,2,3,4 dan 5 telah diolah semula. Saya akan mula memadamkan bab-bab lama yang telah diolah. Bab lain saya hanya kemaskini sahaja bab yang ada kerana tidak melakukan olahan secara besar-besaran.Jadi anda boleh baca bab lain seperti biasa. Segala kesulitan amat dikesali.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
3911

Bacaan







mengisahkan NorHani Edora atau Hani seorang wanita yang baru menamatkan pengajian di peringkat diploma pengurusan pejabat dari UITM. beliau seorang yang tegas, berpendirian teguh dan tidak segan menegur sesiapa sahaja tetapi agak gila-gila juga. mendapat panggilan temuduga dari syarikat milik Dato Zaffran atau lebih dikenali sebagai Dato Z. Dato Z mempunyai reputasi sebagai seorang yang agak nakal dan buaya darat di media. beliau seorang duda dan baru berusia 40 an dan sering digosipkan dengan artis baru wanita yang meningkat naik.

Semasa sesi temuduga beliau telah berseteru dengan calon temuduga yang cantik, bermekap tebal dan seksi iaitu Aisy. Malah Hani juga telah menimbulkan kekecohan semasa sesi temuduga apabila Dato Z mempertikaikan cara beliau berpakaian. Beliau rasa tidak mempunyai harapan lagi untuk dipanggil bekerja dengan Mega Group akibat perselisihan faham tersebut.

Tetapi seminggu kemudian beliau menerima surat tawaran bekerja dengan Mega Group sebagai pembantu peribadi DAto Z dengan gaji sebanyak 2 ribu ringgit. tapi malangnya semasa melapor diri, Aisy juga turut diterima bekerja disitu.. maka sejak hari pertama pelbagai konflik melanda mereka berdua. selain konflik diantara Hani dengan Dato Z.

Tapi secara tidak sengaja... satu invois yang dijumpai di dalam sebuah fail kewangan yang dijumpai oleh Hani telah merungkai satu konspirasi kewangan yang besar sedang berlaku di Mega Group... Hani menyiasat secara diam-diam untuk mengetahui siapakah dalang dan pihak yang terlibat. penyiasatan ini menyebabkan nyawanya di dalam bahaya......... nak tahu lebih lanjut kena baca ya....hehehehehehe...

Besoknya pagi-pagi lagi Hani sudah menghadap dengan Dato Z.. selepas sesi taklimat aktiviti Datp pada hari tersebut ;

“Dato… saya ada beberapa tender yang berpotensi untuk syarikat kita bida” Hani menyerahkan 5 helai dokumen tender kepada Dato.. beliau mengambil dan membacanya sejenak.

“Wah! Kamu begitu bersemangat yer. Bagus-bagus… tak sia-sia saya ambil kamu bekerja. Kamu membuat kerja di luar ruang lingkup kerja kamu. Syabas Hani” kembang juga Hani dipuji sebegitu.

“Itulah saya ingat hendak belajar menender Dato. Itupun kalau Dato bersetuju” Hani menyatakan hasratnya.

“Boleh-boleh… siapa yang hendak saya suruh ketuai projek ini.. nampaknya projek ini beratus juta kosnya” mintak mintak Hasdi.. tolong tuhan Hasdi.

“Ok… saya akan suruh Hasdi ketuai projek ini.. dan awak sebagai pembantunya. Dia berpengalaman dalam menender projek-projek besar” Yes! Itu yang aku hendak..

“Tapi saya ada dua permintaan Dato” Dato Z memandang Hani ;

“Apa dia?” tanyanya kehairanan.

“Pertama… Dato kata Dato yang cari 5 tender yang diberikan itu. Kalau dia tahu saya yang cari.. mesti dia rasa pelik. Boleh?” Dato terdiam.

“Ok” Dato Z bersetuju.

“Janji?”

“Ya.. saya janji” ulang Dato Z.

“Yang kedua… tolong jangan libatkan Aisy dalam kumpulan ini. Saya mahu belajar dan buat kerja dalam keadaan tenang” Dato Z tersenyum.

“No problem” kemudian Dato Z mengangkat gagang telefon… dia menyuruh Hasdi masuk kedalam biliknya. Seketika kemudian pintu diketuk… Hasdi memunculkan dirinya ;

“Duduk Hasdi” pelawa Dato Z.

“Ada apa Along?” ceh! Lembut sahaja Hasdi berkata-kata.tapi di luar…..

“Begini…. Aku ada cari beberapa tender yang berpotensi untuk ita bida. Jadi, aku mahu kau cuba masuk 2-3 tender yang kau rasa kita boleh menang. Ini dia iklan tender tu” Dato Z menghulurkan iklan tender kepada Hasdi. Hasdi mengambilnya dan membacanya seketika.

“Ok… tiada masalah… nampaknya semuanya menarik. Tapi nilainya lebih 100 juta.. banyak kerja hendak buat Along.”

“Aku tahu kau boleh buat Hasdi…. Kau tubuhkan pasukan tender macam biasa. Satu lagi Hasdi… boleh ke tidak kau masukkan Hani di dalam pasukan kau itu nanti. Aku hendak dia dapat pengalaman dalam kerja menender. Maklumlah.. dia masih baru lagi… sekurang-kurangnya jika pasukan aku menender di masa hadapan… dia sudah ada pengalaman dan tahu bagaimana hendak menyediakan dokumen tender” Hasdi memandang Hani…

“Ok.. tiada masalah. Bagus juga… takkan hendak harapkan akak Qaimah buat dokumen tender”Yes!!! Hasdi bersetuju… Hani tersenyum.

“Satu lagi… kalau boleh kau jangan libatkan Aisy dalam kumpulan ini. Engkau tahukan hubungan Aisy dengan Hani bagaimanakan? Aku hendak kumpulan tender engkau dalam keadaan harmoni dan boleh bekerja dalam satu kumpulan dengan aman. Boleh ?”

“Tiada masalah long… saya tahu. Baiklah, along beri saya masa dalam 2 hari untuk saya pilih tender yang terbaik, yang mampu beri kita keuntungan yang banyak” ampu Hasdi…. Hendak muntah Hani mendengarnya.

“Ok.. kalau tiada apa-apa lagi. itu sahaja.. terimakasih” Hani dan Hasdi bangun serentak… kami keluar dari bilik ;

“A Hani… sekarang ini you tak payah buat apa-apa dahulu.. selepas dua hari saya sudah memilih 2 tender yang berpotensi… saya set up meeting dengan Dato untuk kelulusan. Masa itu baru awak tolong saya ok” jelas Hasdi.. cari tender berpotensi ker? Cari projek kayakan diri?

“Ok… terima kasih kerana beri peluang saya menimba pengalam menender projek” Hani mengampu.

“Ah… takde apa. Lagipun awak PA Dato… jadi awak memang kena tahu bagaimana proses tender. Kadang-kadang Dato juga turut menender projek” Hani mengangguk.. kemudian Encik Hasdi meminta diri untuk menelaah dokumen tender. Hilang sahaja kelibat Hasdi.. Hani tersenyum… rancangannya berjaya…..



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 ; Temuduga | Bab 2 ; temuduga yang hampas | Bab 3 ; jawapan yang tidak terduga | Bab 6 full ; berjalan-jalan dengan Dato | bab 7 ; Sinopsis dan Dato tidak solat ? | Bab 8 ; Aisy memerli Hani | Bab 8 B ; Sinopsis Beg Gucci tiruan | Bab 9 ; Dato hantarkan Hani balik | Bab 9B ; sinopsis dan sekeping invois | Bab 10 full ; Mula menyiasat | Bab 11 full ; Berjimba-jimba dengan Tasya | Bab 12 ; Gaji pertama | Bab 13 ; Menyoal Pak Mat | Bab 13 B ; menyoal Pak Mat 2 | bab 14 ; Macamana yek? | bab 14 B ; Dato meminta maaf | Bab 15 ; Berjumpa Jidin sengal | Bab 16 ; Aisy semakin rapat dengan Hasdi | bab 16 B ; sinopsis dan sekumpulan dengan Hasdi | bab 17 ; Tasya menyatakan kebimbangannya | Bab 17 B ; Aisy beri amaran | Bab 17 C ; sinopsis dan makan malam sekeluarga | Bab 18 full ; Mula bergerak | Bab 19 ; Berjaya membuat salinan dokumen | Bab 20 ; Hasdi ada perasaan dengan Hani? | Bab 21 ; Tasya sudah masuk geng Kak Joyah? | bab 21 B ; membeli kereta | Bab 22 full ; Aisy mengamuk!!! | Bab 23 full ; bercuti di Port Dickson | Bab 24 ; sesuatu yang mengejutkan | bab 25 ; Apit perlu dibedah segera | Bab 26 ; Dato Z membantu | bab 27 ; peel abang hani | bab 28 ; Wiwi | Bab 28 B ; Pak Mat pulangkan wang syarikat | bab 29 ; Dato Z bermesra dengan Wiwi | Bab 30 ; Video Dato Z dan Wiwi | bab 30 B ; sinopsis dan skandal Dato | bab 31 ; kecoh satu pejabat | Bab 31 ; wiwi tak puasa? | Bab 32 ; Pakwe Wiwi mengamuk!! | Bab 32 B ; Dato Z mengupah Jidin | Bab 33 ; Bukti | bab 33 B ; Bukti 2 | bab 34 ; Dapat komisen | Bab 35 ; Puan Kamelia | Bab 36 ; Dato Z berjumpa anak-anaknya | Bab 36 B ; Berjaya Times Square | Bab 37 ; Dato beri saguhati | Bab 37 B ; Persiapan Raya | Bab 39 ; Dato memarahi Aisy | bab 39 B ; Dato kedekut | Bab 40 ; Memberitahu Dato Zaffran | bab 40 B ; Pembongkaran pengkhianatan Hasdi | Bab 41 ; Dato Seri berang | Bab 41 B ; Laporan Polis | Bab 42 full ; Hasdi dan kuncunya ditangkap | Bab 43 ; Hasdi mengugut Hani | Bab 44 ; Mimiland | Bab 44 B ; Dato mencintai Hani? | Bab 45 ; Mengugut Dato Z | Bab 45 B ; Hani!!!!! | Bab 46 ; Unit rawatan rapi | Bab 46B ; kau suka Hani ke Zaffran? | Bab 47 ; Tolonglah sedar Hani | Bab 47 B ; Hani sudah sedar | Bab 48 ; Hani sudah keluar dari Hospital | Bab 48 B ; Mula bekerja semula | Bab 49 full ; makan malam | bab 50 ; Jidin | Bab 50 ; tersenyum sendirian | Bab 51 full ; Melawat Aisy di penjara | Bab 52 ; Panggil Dato lagi | Bab 52 B ; Kak Joyah... Kak Joyah | Bab 1 dan 2 sesudah diolah semula | Bab 3 dan 4 diolah semula | Bab 5 ; olahan semula | Bab 53 ; Melawat rumah baru | Bab 53 B ; Dato menyanyi untuk Hani | Bab 54 full ; Video di You Tube | Bab 55 full ; Video Hani Menjadi fenomena |
Kami, (Ilham Grup Buku Karangkraf) tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami. Kami juga berhak tidak memaparkan komen-komen yang melanggar terma dan syarat yang telah ditetapkan
Instagram @ilhamkarangkraf
  Terhangat di Grup Buku