Hani dan Dato Z
Bab 17 B ; Aisy beri amaran
Genre: Komedi/Romantik Komedi
Kategori: Novel
Paparan sejak 17 Februari 2013
Kahwin dengan Dato? Oh Pliz! Bagi bab 1,2,3,4 dan 5 telah diolah semula. Saya akan mula memadamkan bab-bab lama yang telah diolah. Bab lain saya hanya kemaskini sahaja bab yang ada kerana tidak melakukan olahan secara besar-besaran.Jadi anda boleh baca bab lain seperti biasa. Segala kesulitan amat dikesali.
Penilaian Purata:
(1 orang telah menilai karya ini)

Senarai Bab :
3670

Bacaan






Aisy beri amaran

Isnin… Hani sangat ceria hari ini kerana gaji telah masuk.. sebelum masuk ke pejabat tadi beliau melihat baki di Bank… ada 2,500 gaji bersih untuk bulan ini… banyak kerana termasuk OT dan elaun kerja luar. Awal-awal tadi beliau sudah mengingatkan agar ayahnya pulang awal kerana hendak membelanjakan keluarga makan di restoran seafood di Kelana Jaya. Ayahnya tidak membantah. Sedang beliau asyik menghadap komputer membuat kerja ;

“Hi orang takde pakwe” Hani menoleh suara yang menegurnya tadi. Si rambut celup!

“Oi.. tak reti bagi salam ker?” perli Hani.

“Assalaimualaikum ustazah.”

“Waalaikumussalam.. apa kau nak? Aku banyak kerja ni” Hani malas hendak melayan Aisy.

“Aku hendak menyampaikan pesan Hasdi.. petang ini ada mesyuarat jawatankuasa tender. Ini suratnya.. Dato Z telah dimaklumkan” Aisy mencampak surat di atas meja… kurang hajar betul!

“Tak boleh ke bagi elok-elok?” Hani memandang Aisy dengan pandangan yang menyinga.

“Aku punya suka.. ok. Aku nak cakap sikit dengan kau,”

“Apa dia?”

“Engkau masuk kumpulan Hasdi jangan cuba hendak mengorat dia yer. Hasdi dah couple dengan aku.. kau jangan nak mengedik pulak” Aisy memberi amaran supaya Hani jangan terlalu rapat dengan Hasdi. Kau ingat aku hadap sangat ke Hasdi?

“Eh! Ingat aku hendak sangat ke pakwe wngkau tu. Sorry… not my taste ok,”

“Tak kisahlah… not my taste ke apa. Ingat.. jangan cuba hendak main mata pula dengan dia. Kalau aku tahu kau rapat sangat dengan Hasdi… siap kau” Aisy mengertak Hani.

“Dahlah.. aku banyak kerja hendak buat” Hani menatap kembali dokumen di tangannya.. malas hendak melayan Hani.

“Ok.. ingat apa pesan aku tu. bye” Aisy berlalu pergi… taknak aku laki gitu.. makan duit haram.. penyangak… sesuailah untuk kau Aisy.. seorang penyangak manakala seorang lagi gedik.

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

Pukul 2 petang… mesyuarat diadakan di bilik seminar dua… Hani masuk ke bilik mesyuarat dengan Dato. Kesemua pasukan tender sudah ada.. sebaik Dato duduk ;

“Ok… kita mulakan” Hasdi bangun sebaik sahaja Dato Z berkata begitu.

“Ok… Dato… ini pasukan saya untuk membida tender yang Dato bagi saya haritu. Bla.. bla… bala” Hani melihat pasukan tender.. ada 10 orang kesemuanya. Halim… jurunilai kanan syarikat, Hasmah… pegawai akaun syarikat…. Sham… kerani bekalan… Omar…kerani akaun kanan dan Zita… jurutera kanan dan pembantunya Zaim. Arkitek kanan syarikat Chong dan pembantunya Izham. Shaari,,, juruukur dan pembantu Satya dan akhir sekali Hani ;

“Saya perkenalkan Cik Hani… yang akan membantu kita dalam proses menender ini” Hani bangun dan mengangguk ;

“Dato mahu Cik Hani mendapat pengalaman dalam proses menender” jelas Hasdi.

“Saya harap kamu semua boleh menunjuk ajar” mereka mengangguk dan Hani duduk.

“So… kamu sudah buat keputusan 2 tender yang berpotensi Hasdi?” tanya Dato.

“Iya Dato. Ada 2 syarikat… ini syarikat yang berpotensi Dato” dia menghulurkan dokumen kepada Dato dan kesemua ahli mesyuarat.

“Seperti yang tertera.. ada 2 tender yang saya rasa berpotensi.. pertama… pembinaan apartment mewah di pandan bernilai 120 juta dan kedua pembinaan bangunan pejabat 20 tingkat di Wangsa Maju bernilai RM 200 juta”

“Swasta?” tanya Dato.

“Ya.. kenapa Dato” tanya Hasdi.

“Tender kerajaan?”

“Kita sudah banyak tender kerajaan Dato. Untung sedikit.. bayaran lambat. Jadi kita masuk tender swasta.. cepat bayarannya nanti” jelas Hasdi.

“Ok.. up to you.. pastikan kita dapat.. tapi.. untuk keselamatan.. masuk satu tender kerajaan. Bapa I boleh uruskan.”

“Ok… saya setuju… nanti saya buat kertas kerjanya juga.”

“Good.. saya setuju kita bida projek ini… kosnya… sebut sahaja. Saya terpaksa keluar… ada temujanji dengan Tan Sri Lim… you all sambunglah bincang,”

“Baiklah Dato… terimakasih kerana beri kelulusan” Dato bangun dan terus keluar dari bilik seminar… keluar sahaja Dato.. encik Hasdi duduk di kerusi pengerusi mesyuarat.

“Ok… Dato sudah beri kelulusan.. jadi.. kita mula kerja harini. Tarikh tamat ketiga-tiga tender… 3 bulan dari sekarang.. jadi… saya terangkan tugas masing-masing” setiap seorang diberikan tugas masing-masing… Hani berkuasa atas penyediaan dokumen tender dan juga membantu dalam pengurusan kewangan… itulah dia mahukan… ini bermakna dia ada akses terhadap bilik fail kewangan.



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 ; Temuduga | Bab 2 ; temuduga yang hampas | Bab 3 ; jawapan yang tidak terduga | Bab 6 full ; berjalan-jalan dengan Dato | bab 7 ; Sinopsis dan Dato tidak solat ? | Bab 8 ; Aisy memerli Hani | Bab 8 B ; Sinopsis Beg Gucci tiruan | Bab 9 ; Dato hantarkan Hani balik | Bab 9B ; sinopsis dan sekeping invois | Bab 10 full ; Mula menyiasat | Bab 11 full ; Berjimba-jimba dengan Tasya | Bab 12 ; Gaji pertama | Bab 13 ; Menyoal Pak Mat | Bab 13 B ; menyoal Pak Mat 2 | bab 14 ; Macamana yek? | bab 14 B ; Dato meminta maaf | Bab 15 ; Berjumpa Jidin sengal | Bab 16 ; Aisy semakin rapat dengan Hasdi | bab 16 B ; sinopsis dan sekumpulan dengan Hasdi | bab 17 ; Tasya menyatakan kebimbangannya | Bab 17 B ; Aisy beri amaran | Bab 17 C ; sinopsis dan makan malam sekeluarga | Bab 18 full ; Mula bergerak | Bab 19 ; Berjaya membuat salinan dokumen | Bab 20 ; Hasdi ada perasaan dengan Hani? | Bab 21 ; Tasya sudah masuk geng Kak Joyah? | bab 21 B ; membeli kereta | Bab 22 full ; Aisy mengamuk!!! | Bab 23 full ; bercuti di Port Dickson | Bab 24 ; sesuatu yang mengejutkan | bab 25 ; Apit perlu dibedah segera | Bab 26 ; Dato Z membantu | bab 27 ; peel abang hani | bab 28 ; Wiwi | Bab 28 B ; Pak Mat pulangkan wang syarikat | bab 29 ; Dato Z bermesra dengan Wiwi | Bab 30 ; Video Dato Z dan Wiwi | bab 30 B ; sinopsis dan skandal Dato | bab 31 ; kecoh satu pejabat | Bab 31 ; wiwi tak puasa? | Bab 32 ; Pakwe Wiwi mengamuk!! | Bab 32 B ; Dato Z mengupah Jidin | Bab 33 ; Bukti | bab 33 B ; Bukti 2 | bab 34 ; Dapat komisen | Bab 35 ; Puan Kamelia | Bab 36 ; Dato Z berjumpa anak-anaknya | Bab 36 B ; Berjaya Times Square | Bab 37 ; Dato beri saguhati | Bab 37 B ; Persiapan Raya | Bab 39 ; Dato memarahi Aisy | bab 39 B ; Dato kedekut | Bab 40 ; Memberitahu Dato Zaffran | bab 40 B ; Pembongkaran pengkhianatan Hasdi | Bab 41 ; Dato Seri berang | Bab 41 B ; Laporan Polis | Bab 42 full ; Hasdi dan kuncunya ditangkap | Bab 43 ; Hasdi mengugut Hani | Bab 44 ; Mimiland | Bab 44 B ; Dato mencintai Hani? | Bab 45 ; Mengugut Dato Z | Bab 45 B ; Hani!!!!! | Bab 46 ; Unit rawatan rapi | Bab 46B ; kau suka Hani ke Zaffran? | Bab 47 ; Tolonglah sedar Hani | Bab 47 B ; Hani sudah sedar | Bab 48 ; Hani sudah keluar dari Hospital | Bab 48 B ; Mula bekerja semula | Bab 49 full ; makan malam | bab 50 ; Jidin | Bab 50 ; tersenyum sendirian | Bab 51 full ; Melawat Aisy di penjara | Bab 52 ; Panggil Dato lagi | Bab 52 B ; Kak Joyah... Kak Joyah | Bab 1 dan 2 sesudah diolah semula | Bab 3 dan 4 diolah semula | Bab 5 ; olahan semula | Bab 53 ; Melawat rumah baru | Bab 53 B ; Dato menyanyi untuk Hani | Bab 54 full ; Video di You Tube | Bab 55 full ; Video Hani Menjadi fenomena |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku