Hani dan Dato Z
Bab 23 full ; bercuti di Port Dickson
Genre: Komedi/Romantik Komedi
Kategori: Novel
Paparan sejak 17 Februari 2013
Kahwin dengan Dato? Oh Pliz! Bagi bab 1,2,3,4 dan 5 telah diolah semula. Saya akan mula memadamkan bab-bab lama yang telah diolah. Bab lain saya hanya kemaskini sahaja bab yang ada kerana tidak melakukan olahan secara besar-besaran.Jadi anda boleh baca bab lain seperti biasa. Segala kesulitan amat dikesali.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
3974

Bacaan






Bab 23

Bercuti di Port Dickson

Ahad pagi…. Mereka sekeluarga bertolak ke Port Dickson dengan menaiki kereta. Mereka sampai di Port Dickson pada pukul 10 pagi…. Mereka berjalan di sekitar Bandar Port Dickson yang menghadap laut untuk mengambil angin dan membeli belah. Kemudian mereka sekeluarga ke Muzium Tentera dan akhir sekali ke pantai Batu 8 ( Tidak mandi.. hanya makan tengahari dan berjalan-jalan di bazaar.. orang ramai.. sesak.. maklumlah hari minggu ). Dalam pukul 3.00 petang baru mereka sekeluarga mendaftar masuk ke Selesa Inn Beach Resort yang terletak di Blue Lagoon. Sewanya hanyalah 250 semalam bagi Apartment dua bilik. Satu bilik dikhaskan untuk ibu dan ayahnya manakala satu bilik lagi dikhaskan untuk dirinya sendiri ( adik tidur luar di ruang tamu… nasiblah ).

Pukul 5.00…. mereka ke pantai yang teletak berhampiran hotel untuk mandi air laut. Hani turut sama mandi.. rasanya sudah lama beliau tidak mandi laut. Adiknyalah yang paling riang sekali. Mereka balik ke hotel pada pukul 6.30 petang. Setelah mandi dan solat.. Hani melihat mesej fonselnya.. ada mesej dari Hasdi ;

“You di Melaka duduk mana? I di A Farmosa” Hani melihat pukul berapa mesej dihantar… pukul 4 petang tadi. Hani membalas ;

Saya tidak jadi bercuti di Melaka… hanya dekat-dekat Kuala Lumpur.. balasnya. Beberapa ketika kemudian Hasdi menelefonnya.

“Hello assalaimualaikum” kata Hasdi ;

“Waalaikumussalam.. iya Cik Hasdi… apa-apa yang boleh saya tolong?” tanya hanya jengkel… Tak faham bahasa ker?

“Awak dekat mana.. awak kata awak dekat Melaka? Ya yalah saya pergi Melaka” katanya hampa.

“Encik Hasdi… walaupun saya ke Melaka… macamlah saya boleh atau berjalan berdua dengan Encik Hasdi. Saya bercuti dengan keluarga saya” katanya.

“Ooooo.. jadi dimana awak bercuti?”

“PD sahaja”

“Dekatlah… bolehlah saya datang,”

“Encik Hasdi… boleh tak jangan terlalu mendesak… inilah peluang saya hendak bercuti dengan keluarga saya.. dan bagilah saya berehat di sini dan bergembiranya dengannya. Lagipun jika saya berjumpa dengan Encik Hasdi… mengamuk Aisy nanti,”

“Aisy tidak ikut sayalah.. sayapun hendak berseorangan tanpanya sekali sekala. Bersama dengan awak… bolehlah” pujuk Hasdi… nak muntah aku mendengarnya.

“Memanglah Aisy tidak ada… tapi saya takut dia pasang spy atau terserempak dengan dia. Mahu haru nanti Encik Hasdi. Tolonglah Encik Hasdi….”

“Ok… enjoy your vacation.. jumpa di pejabat Rabu nanti” nada hasdi kecewa.

“Ok” susahlah kalau orang tidak faham bahasa ni. Tapi selang 2 minit telefonnya berbunyi lagi. tanpa sempat melihat siapa yang memanggil Hani menjawab ;

“Encik Hasdi tidak faham-faham lagi ker?” kata Hani bengang;

“Woi! Apa kau merepek ni?” marah pemanggil.

“Eh! Siapa ni?” tanya Hani

“Akulah Jidin” Hani menepuk dahi.

“Alamak.. minta maaflah. Aku ingat Hasdi… apasal aku telefon ni?” tanya Hani.

“Aku hendak jumpa kau… ada perkembangan terbaru. Secepat yang mungkin. Boleh?”

“Jumpa aku? Tak boleh ker cakap melalui telefon” malas betul aku nak jumpa si sengal ni…

“Jumpa dari face to face lagi senang. Aku boleh bagi bukti yang kau nak. Nanti kau cakap aku main petik jer.”

“Dan engkau senang nak caj aku kan?”

“Hahahahahaha.. kau ni. Terlalu berterus terang. Tapi kali ini jangan risau.. aku buat free of charge. Kerana kes engkau ni makin menarik. Aku semakin teruja untuk menyiasatnya,”

“Iya… ok. Hari selasa bila kau free.. dan dimana. Satu lagi… aku taknak menunggu kau lama dan jangan pakai pelik-pelik semasa berjumpa dengan aku” pinta Hani.

“Ok… aku pakai smart nanti… kita jumpa di rawang”

“Apa kejadahnya hendak jumpa dekat Rawang… aku ni ada motor je.. bukan ada keretapun. Kau ni peliklah… jumpa dekat Serembanlah.. Rawanglah.. besok-besok nak jumpa kau kat hutan Pahang… aku cekik kau nanti.”

“Aik… gaji mahal pakai motor jer? Apakehe?”

“Aku baru order kereta… aku simpan duit muka. Aku bukan kerja macam kau… satu job ribu-ribu” perli Hani.

“Oklah… kita jumpa dekat Mines?”

“Mines? Ok. Tapi pakai senonoh sikit!” Hani mengingatkan Jidin.

“Iya” Hani meletakkan telefon. Kemudian beliau keluar dari bilik.. ayah da ibunya telah bersiap… kami berjanji hendak makan ikan bakar di pasir panjang ;

“Mana adik mak?”

“Apalagi.. tengah bersiaplah tu” Hani duduk di sofa. Dalam 5 minit kemudian adiknya keluar ;

“Macam orang perempuan bersiap”

“Akak.. saya ni takde bilik sendiri. Kenalah selepas emak dan ayah siap… baru saya boleh pakai bilik tu. ke akak hendak saya bersiap depan ruang tamu ni? Buat free show.. hendak?”

“Sudahlah tu.. korang berdua asyik bergaduh je.. dah jom bapaknya” Ayah mengangguk dan menutup TV. Kami ke medan ikan Bakar di Pasir Panjang.

{{{{{{{{{{{{{{{{{{

Besoknya hari Isnin… pagi-pagi lagi Hani dan adiknya Ikhwan turun mandi ke pantai.. disebabkan hari ini hari kerja.. maka pantai itu lengang dengan pengunjung. Malah harga sewa dan makanan lebih rendah dijual pada hari tersebut. Selepas mandi sepuas-puasnya, mereka bersarapan di kedai berhampiran bersama ayah dan ibu. Kemudian mereka balik ke Apartment berehat. Petangnya mereka terus balik ke rumah….



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 ; Temuduga | Bab 2 ; temuduga yang hampas | Bab 3 ; jawapan yang tidak terduga | Bab 6 full ; berjalan-jalan dengan Dato | bab 7 ; Sinopsis dan Dato tidak solat ? | Bab 8 ; Aisy memerli Hani | Bab 8 B ; Sinopsis Beg Gucci tiruan | Bab 9 ; Dato hantarkan Hani balik | Bab 9B ; sinopsis dan sekeping invois | Bab 10 full ; Mula menyiasat | Bab 11 full ; Berjimba-jimba dengan Tasya | Bab 12 ; Gaji pertama | Bab 13 ; Menyoal Pak Mat | Bab 13 B ; menyoal Pak Mat 2 | bab 14 ; Macamana yek? | bab 14 B ; Dato meminta maaf | Bab 15 ; Berjumpa Jidin sengal | Bab 16 ; Aisy semakin rapat dengan Hasdi | bab 16 B ; sinopsis dan sekumpulan dengan Hasdi | bab 17 ; Tasya menyatakan kebimbangannya | Bab 17 B ; Aisy beri amaran | Bab 17 C ; sinopsis dan makan malam sekeluarga | Bab 18 full ; Mula bergerak | Bab 19 ; Berjaya membuat salinan dokumen | Bab 20 ; Hasdi ada perasaan dengan Hani? | Bab 21 ; Tasya sudah masuk geng Kak Joyah? | bab 21 B ; membeli kereta | Bab 22 full ; Aisy mengamuk!!! | Bab 23 full ; bercuti di Port Dickson | Bab 24 ; sesuatu yang mengejutkan | bab 25 ; Apit perlu dibedah segera | Bab 26 ; Dato Z membantu | bab 27 ; peel abang hani | bab 28 ; Wiwi | Bab 28 B ; Pak Mat pulangkan wang syarikat | bab 29 ; Dato Z bermesra dengan Wiwi | Bab 30 ; Video Dato Z dan Wiwi | bab 30 B ; sinopsis dan skandal Dato | bab 31 ; kecoh satu pejabat | Bab 31 ; wiwi tak puasa? | Bab 32 ; Pakwe Wiwi mengamuk!! | Bab 32 B ; Dato Z mengupah Jidin | Bab 33 ; Bukti | bab 33 B ; Bukti 2 | bab 34 ; Dapat komisen | Bab 35 ; Puan Kamelia | Bab 36 ; Dato Z berjumpa anak-anaknya | Bab 36 B ; Berjaya Times Square | Bab 37 ; Dato beri saguhati | Bab 37 B ; Persiapan Raya | Bab 39 ; Dato memarahi Aisy | bab 39 B ; Dato kedekut | Bab 40 ; Memberitahu Dato Zaffran | bab 40 B ; Pembongkaran pengkhianatan Hasdi | Bab 41 ; Dato Seri berang | Bab 41 B ; Laporan Polis | Bab 42 full ; Hasdi dan kuncunya ditangkap | Bab 43 ; Hasdi mengugut Hani | Bab 44 ; Mimiland | Bab 44 B ; Dato mencintai Hani? | Bab 45 ; Mengugut Dato Z | Bab 45 B ; Hani!!!!! | Bab 46 ; Unit rawatan rapi | Bab 46B ; kau suka Hani ke Zaffran? | Bab 47 ; Tolonglah sedar Hani | Bab 47 B ; Hani sudah sedar | Bab 48 ; Hani sudah keluar dari Hospital | Bab 48 B ; Mula bekerja semula | Bab 49 full ; makan malam | bab 50 ; Jidin | Bab 50 ; tersenyum sendirian | Bab 51 full ; Melawat Aisy di penjara | Bab 52 ; Panggil Dato lagi | Bab 52 B ; Kak Joyah... Kak Joyah | Bab 1 dan 2 sesudah diolah semula | Bab 3 dan 4 diolah semula | Bab 5 ; olahan semula | Bab 53 ; Melawat rumah baru | Bab 53 B ; Dato menyanyi untuk Hani | Bab 54 full ; Video di You Tube | Bab 55 full ; Video Hani Menjadi fenomena |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku