Hani dan Dato Z
Bab 39 ; Dato memarahi Aisy
Genre: Komedi/Romantik Komedi
Kategori: Novel
Paparan sejak 17 Februari 2013
Kahwin dengan Dato? Oh Pliz! Bagi bab 1,2,3,4 dan 5 telah diolah semula. Saya akan mula memadamkan bab-bab lama yang telah diolah. Bab lain saya hanya kemaskini sahaja bab yang ada kerana tidak melakukan olahan secara besar-besaran.Jadi anda boleh baca bab lain seperti biasa. Segala kesulitan amat dikesali.
Penilaian Purata:
(1 orang telah menilai karya ini)

Senarai Bab :
3618

Bacaan






Bab 39

Dato memarahi Aisy

3 minggu selepas Hari Raya… berita gembira diperolehi oleh Dato. Petang itu selepas mesyuarat pengurusan ;

“Baiklah.. saya rasa Encik Hasdi ada sesuatu yang hendak diumumkan. Silakan Hasdi” Hasdi bangun.

“Terlebih dahulu.. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Dato kerana memberi saya peluang untuk mengetuai jawatankuasa tender syarikat bagi menender 3 projek yang berpotensi tinggi dan memberi keuntungan kepada syarikat” ala! Bodek….. bagi peluang keuntungan kepada syarikat atau kepada kau Hasdi?

“Jadi.. dengan ini.. satu berita mengembirakan ingin saya umumkan… syarikat kita telah mendapat 2 kontrak pembinaan. Satu… kontrak untuk membina apartment mewah Autuum Height bernilai 120 juta manakala satu lagi projek perumahan polis bernilai 60 juta ringgit” semua pegawai yang hadir menepuk tangan.. Dato Z bersalaman dengan Hasdi dan menepuk-nepuk bahu sepupunya. Meluatnya aku tengok lakonan kau ni Hasdi.

“Tahniah kepada pasukan Hasdi…. Dengan ini saya mengumumkan bonus sebulan gaji kepada mereka yang terlibat” sekali lagi tepukan gemuruh berkumandang terutama dari ahli pasukan Hasdi… Hani hanya bertepuk dengan hati yang sakit.

{{{{{{{{{{{{{{{{{{

Minggu terakhir sambutan Hari Raya…. Hani bekerja seperti biasa. Beliau sudah mengira berapa banyak wang yang telah diambil oleh Hasdi…. Hasilnya mengejutkan Hani… hampir RM 8 juta ringgit! Ya RM 8 juta ringgit wang yang telah diambil oleh Hasdi! Perghhh ! Jidin sengal juga sudah menyiasat secara sukarela samada Aisy terlibat atau tidak. Hasil siasatan Jidin.. Hasdi telah berjaya mempengaruhi Aisy.. patutlah dia mampu membeli kereta Vios. Malah sejak akhir-akhir ini.. Aisy mampu membeli beg dan juga kasut yang berjenama… siap tayang depan Hani pula beg Coach yang dibelinya.

“Oi ! termenung apa? Ingat pakwe ker?” Hani terkejut.. panjang umur si gedik ni ;

“Aku tengah fikir sesuatulah.. bukan macam kau hanya tahu jumpa Dato minta tandatangan atau buat baucer sahaja… aku macam-macam kena buat” perli Hani.

“ Kenapa kau pandang aku macam pelik jer? Ada yang tidak kena?” tanya Aisy apabila melihat Hani memandangnya semacam;

“Aku hairanlah.”

“Hairan? Kau hendak hairan pasal apa?”

“Iya… setahu aku gaji kau seribu sahaja sebulan.. tapi kenapa gaya kau ini macam eksekutif.. pakai Vios. Pakai beg tangan Coach. Setahu aku.. beg tangan jenama tu harganya dekat 5 ribu setiap satu” Hani cuba memancing Aisy.

“Well… aku bukan macam kau.. balik kerja terus balik rumah.. aku ada side income” side income konon… katalah ambil wang syarikat!

“Iya? Kau buat bisnes ker?” tanya Hani seperti berminat.

“Adalah sikit-sikit” jawab Aisy acuh tak acuh.

“Bisnes apa? Kau jual kosmetik? MLM?”

“Eh! Dato ada?” Aisy cuba menukar topik.

“Tiada,, dia pergi mesyuarat di Angkasa… eh! Ceritalah apa bisnes kau?”

“Malaslah aku hendak cerita dengan kau…” Hani tersenyum. Macamlah aku tidak tahu kau makan duit syarikat… harinya akan tiba nanti… kau tunggu Aisy !

“Ler… aku hendak tahu kau bisnes apa? Manalah tahu aku boleh tolong menjual ker? Dapatlah aku pakai mahal-mahal macam kau.”

“Kau tak payah hendak menyibuk sangat… kau keluar dengan Dato pun aku tidak kisah.”

“Keluar dengan Dato?”

“Hello… minggu lepas aku nampak kau keluar dengan Dato serta anak-anaknya di Berjaya Times Square.. kemain kau lagi.. bijak-bijak.. hendak dapatkan Dato.. ambil hati anaknya dahulukan” Wah! Sedapnya mulut kau berkata-kata.

“Engkau cakap baik-baik sikit… aku temankan anak-anak Dato. Itu janji aku dengan bekas isteri Dato.. setiap kali Dato hendak keluar dengan anak-anaknya. Aku mesti ada untuk menemaninya” jelas Hani.

“Wah! Sampai dapat kebenaran bekas isteri Dato.. pandainya kau punya rancangan. Mula-mula pikat hati bekas isteri Dato.. selepas itu pikat hati anak-anaknya. Lepas tu baru pikat hati ayahnya. Bijak.. bijak” Wah! Ini sudah melebih…

“Oi! Aku bukan macam kaulah tergedik-gedik dengan Dato! Macamlah Dato hendak melayan kau sangat. Kesian… bila Dato tak layan… kau ngorat Hasdi pula yer. Rendahnya maruah kau.. ish.. ish…ish” Hani menjerit.. geram melihat tuduhan tidak berasas yang dilemparkan oleh Aisy. Mungkin disebabkan oleh suaranya yang tinggi menyebabkan Dato keluar dari biliknya untuk melihat apa yang berlaku ;



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 ; Temuduga | Bab 2 ; temuduga yang hampas | Bab 3 ; jawapan yang tidak terduga | Bab 6 full ; berjalan-jalan dengan Dato | bab 7 ; Sinopsis dan Dato tidak solat ? | Bab 8 ; Aisy memerli Hani | Bab 8 B ; Sinopsis Beg Gucci tiruan | Bab 9 ; Dato hantarkan Hani balik | Bab 9B ; sinopsis dan sekeping invois | Bab 10 full ; Mula menyiasat | Bab 11 full ; Berjimba-jimba dengan Tasya | Bab 12 ; Gaji pertama | Bab 13 ; Menyoal Pak Mat | Bab 13 B ; menyoal Pak Mat 2 | bab 14 ; Macamana yek? | bab 14 B ; Dato meminta maaf | Bab 15 ; Berjumpa Jidin sengal | Bab 16 ; Aisy semakin rapat dengan Hasdi | bab 16 B ; sinopsis dan sekumpulan dengan Hasdi | bab 17 ; Tasya menyatakan kebimbangannya | Bab 17 B ; Aisy beri amaran | Bab 17 C ; sinopsis dan makan malam sekeluarga | Bab 18 full ; Mula bergerak | Bab 19 ; Berjaya membuat salinan dokumen | Bab 20 ; Hasdi ada perasaan dengan Hani? | Bab 21 ; Tasya sudah masuk geng Kak Joyah? | bab 21 B ; membeli kereta | Bab 22 full ; Aisy mengamuk!!! | Bab 23 full ; bercuti di Port Dickson | Bab 24 ; sesuatu yang mengejutkan | bab 25 ; Apit perlu dibedah segera | Bab 26 ; Dato Z membantu | bab 27 ; peel abang hani | bab 28 ; Wiwi | Bab 28 B ; Pak Mat pulangkan wang syarikat | bab 29 ; Dato Z bermesra dengan Wiwi | Bab 30 ; Video Dato Z dan Wiwi | bab 30 B ; sinopsis dan skandal Dato | bab 31 ; kecoh satu pejabat | Bab 31 ; wiwi tak puasa? | Bab 32 ; Pakwe Wiwi mengamuk!! | Bab 32 B ; Dato Z mengupah Jidin | Bab 33 ; Bukti | bab 33 B ; Bukti 2 | bab 34 ; Dapat komisen | Bab 35 ; Puan Kamelia | Bab 36 ; Dato Z berjumpa anak-anaknya | Bab 36 B ; Berjaya Times Square | Bab 37 ; Dato beri saguhati | Bab 37 B ; Persiapan Raya | Bab 39 ; Dato memarahi Aisy | bab 39 B ; Dato kedekut | Bab 40 ; Memberitahu Dato Zaffran | bab 40 B ; Pembongkaran pengkhianatan Hasdi | Bab 41 ; Dato Seri berang | Bab 41 B ; Laporan Polis | Bab 42 full ; Hasdi dan kuncunya ditangkap | Bab 43 ; Hasdi mengugut Hani | Bab 44 ; Mimiland | Bab 44 B ; Dato mencintai Hani? | Bab 45 ; Mengugut Dato Z | Bab 45 B ; Hani!!!!! | Bab 46 ; Unit rawatan rapi | Bab 46B ; kau suka Hani ke Zaffran? | Bab 47 ; Tolonglah sedar Hani | Bab 47 B ; Hani sudah sedar | Bab 48 ; Hani sudah keluar dari Hospital | Bab 48 B ; Mula bekerja semula | Bab 49 full ; makan malam | bab 50 ; Jidin | Bab 50 ; tersenyum sendirian | Bab 51 full ; Melawat Aisy di penjara | Bab 52 ; Panggil Dato lagi | Bab 52 B ; Kak Joyah... Kak Joyah | Bab 1 dan 2 sesudah diolah semula | Bab 3 dan 4 diolah semula | Bab 5 ; olahan semula | Bab 53 ; Melawat rumah baru | Bab 53 B ; Dato menyanyi untuk Hani | Bab 54 full ; Video di You Tube | Bab 55 full ; Video Hani Menjadi fenomena |
Kami, (Ilham Grup Buku Karangkraf) tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami. Kami juga berhak tidak memaparkan komen-komen yang melanggar terma dan syarat yang telah ditetapkan
Instagram @ilhamkarangkraf
  Terhangat di Grup Buku