Keperitan Musim Sejuk di Kosova
Bab
Genre: Travelog
Kategori: Alternatif
Paparan sejak 17 November 2016
Penilaian Purata:
(1 orang telah menilai karya ini)
701

Bacaan


KeperitanMusim Sejuk di Kosova

Ketibaanmusim sejuk di penghujung tahun ini membuatkan fikiranku melayang kepadasaudara-saudaraku di Kosova. Bekas gabungan negara Albania ini pernah melaluizaman kegemilangannya. Beberapa legasi pemerintahan seperti Empayar TurkiUthmaniyah pernah menjejakkan kaki di negara yang kini digelar Kosovo oleh puakSerb. Walaubagaimanapun, penduduk di sana lebih gemar negara muda merekadipanggil dengan nama Kosova. Setelah hampir lapan tahun mencapai kemerdekaan,Kosova masih perlukan perubahan. Masih ramai lagi yang mengalami trauma akibatperang serta tindakan pelampau Serb yang sering mencabuli sempadan negaramereka. Kosova mempunyai penduduk seramai 1.8 juta dan kebanyakan mereka adalahpenganut agama Islam dengan nisbah sebanyak 90%. Walaupun begitu, masyarakat disana kurang mengamalkan ajaran Islam mengikut acuannya yang sebenar. Mungkinkerana tiada pendedahan dan pantauan dari pihak berkuasa. Manakala bagi aktivitiutama ekonomi mereka, penanaman gandum menjadi tanaman terbesar di negaratersebut.

Awal tahun2015, rakan-rakanku dari Islamic Relief Malaysia (IRM) menjalankan MisiKemanusiaan ke Kosova untuk merasai sendiri keperitan yang dilalui oleh rakyatKosova selepas kemerdekaan mereka. Selain itu, mereka perlu memantau danmenilai projek-projek IRM yang dijalankan di sana. Rintihan masyarakat Kosovayang masih kesamaran cuba difahami oleh rakan-rakanku itu.

Dengan bantuanIslamic Relief Kosova, perjalanan rakan-rakanku menjadi mudah. Mereka dibawamenziarahi dan menyantuni keluarga-keluarga penerima manfaat yang dibantu IRM.Tidaklah mereka menyangka bahawa dalam pelbagai barangan bantuan yang dibawa, kayuapi yang paling dikehendaki selain daripada makanan. Kesempitan hidupmembuatkan mereka tidak mampu untuk memiliki alat pemanas di dalam rumah.Disebabkan itu, mereka perlu mencari dahan-dahan atau ranting pokok untukdijadikan bahan pemanas. Namun kedudukan hutan yang terletak jauh dari kediamanmereka menyukarkan lagi proses untuk mendapatkan bahan tersebut. Permintaanyang tinggi dari penduduk pula menyebabkan pembekal kayu api menaikkan hargajualan. Justeru, rakan-rakanku mengambil keputusan untuk membeli kayu api danmengagihkannya kepada penduduk tempatan. Ternyata, mereka gembira dan bersyukurdengan bantuan itu.

Melihatkesukaran hidup penduduk Kosova menghadapi musim sejuk membuatkan rakan-rakankubersyukur dengan iklim di Malaysia. Kosova tidak mempunyai akses kepada sistem bekalanair yang sempurna dimana kesemua rumah di sana hanya menggunakan air perigisebagai sumber air. Selama lima hari di sana, IR Kosova membawa rakan-rakanku menelusurikehidupan masyarakat Kosova yang serba kekurangan. Suhu musim sejuk yangmencecah -11°Cpada satu-satu masa menggetarkan tubuh badan mereka namun bagi masyarakat Kosova,tiada pilihan lain selain meneruskan kehidupan seperti biasa.

Dengan kesukaran berjalan di atasjalan yang beku dan berliku, IR Kosova sangat komited dalam menyampaikanbantuan yang diamanahkan oleh penderma dari seluruh dunia. Memikul 25 kilogramtepung bukanlah satu tugas yang mudah. Namun bagi Blerim Gashi, pegawai IRKosova, beliau sanggup berkorban demi memastikan bantuan sampai kepada yangmereka memerlukan. Bagi misi itu, IRM telah memperuntukkan sebanyak 80,000 eurountuk bantuan makanan, kayu api dan barangan keperluan musim sejuk yang lain.

Kebanyakan keluarga yang diziarahipasukan misi merupakan pelarian dari sempadan Kosova-Serbia yang mencariperlindungan di kawasan pedalaman akibat gangguan dari puak Serb.Sebanyaksepuluh buah keluarga sempat rakan-rakanku lawati dan rata-ratanya hidup dibawah paras kemiskinan.Tidak mempunyai pilihan, mereka terpaksaberlindung di mana-mana rumah atau bangsal kosong yang hanya berkeluasan 10’ x20’. Mereka menetap di kawasan lapang atau lereng-lereng bukit di kawasanPristina, Fushe Kosove, Skenderaj, Drenas, Stanterg, Mitrovica, Vushtri danBukosh. Keluarga-keluarga ini kebanyakannya berlatar belakang keluarga miskindan anak yatim.

Bagi rakan-rakanku, mereka mengagumisemangat juang masyarakat Kosova untuk meneruskan kelangsungan hidup walaupunserba kekurangan. “Kelahiran baru”, itulah jolokan yang rakan-rakanku berikankepada negara termuda di Eropah ini. Mereka tinggalkan Kosova dengan harapansuatu hari, negara tersebut akan bangkit standing dengan negara-negara majuyang lain.Klik di sini jika bacaan spam!

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku