Chandelier
Bab 4
Genre: Seram/Misteri
Kategori: Novel
Paparan sejak 13 April 2017
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
296

Bacaan


Kirana lancar bekerja. Jantung dan hati Ku Syakira dihiris dan dicincang lumat. Diperiksa semula agar tiada cebisan berketul. Setelah dicincang halus, Kirana menuang sedikit darah Ku Syakira untuk dicampurkan dengan pasir kaca dan kerak garam. Tanur periuk dipanaskan segera. Masa semakin pantas berlalu. Darah harus dicampurkan segera. Kirana mahu membentuk lampu hias chandelier hasil dari organ Ku Syakira!

Leka Kirana memproses campuran darah bercampur hati dan jantung Ku Syakira dalam membentuk kaca khas untuk chandelier. Dari mencairkan bahan campuran organ dan kaca hingga terbentuk arca dan proses meniup untuk membentuk bahan kaca. Semuanya dilakukan lancar sekali. Dengan hati-hati, Kirana membentuk juntaian manik halus kaca campuran darah dan organ penting Ku Syakira. Di satu sudut, roh Ku Syakira hanya memandang sayup kesedihan.

Bintik-bintik peluh dibiarkan sepi. Kaca yang siap dibentuk ditinggalkan untuk proses penyejukan. Biar campuran organ dan bahan kaca bersatu dahulu sebelum disejukkan. Penutup relau yang sedang panas itu dibuka. Apinya marak menjulang.

Tok! Tok! Tok! Kirana terpisat-pisat membuka matanya. Matanya digosok perlahan. Lesu. Siapa lah yang mengganggu ni.

“Masuk!” Kirana menjerit.

“Cik Puan, maaf. Cik Puan Ku Syakira.....” Mata pembantu rumahnya, Mak Munah memerah. Baru lepas menangis agaknya. Kirana membuntangkan mata. Ku Syakira? Kirana menelan liur.

“Kenapa?” Kirana menyoal malas-malas. Sempat lagi Kirana menggeliat membetulkan urat-urat badan.

“Cik Puan Ku Syakira hilang. Di biliknya tak ada, di dapur pun tiada. Pak Deraman jumpa kain batik Cik Puan yang berdarah di bangsal. Nampak macam bekas kena seret tapi tak ada darah pun di tanah. Bekas tapak kaki pun tiada.” Jelas Mak Munah dengan panjang lebar.

“Mak Munah pergi maklumkan pada Tok penghulu. Saya nak menyiapkan diri dahulu. Minta Tok Penghulu ke mari dengan orang-orangnya. Kita fikir yang baik-baik sahaja. Mak Munah pergi sekarang!” Kirana memerhati pembantu rumahnya berlalu pergi.

Semua orang dalam rumah agam ni menyenangi Ku Syakira termasuk semua penduduk kampung. Semua tak pedulikan aku yang berpanas di loteng menyiapkan tempahan chandelier. Kirana menggetapkan bibir dan berlalu menyiapkan diri. Mulutnya terkumat-kamit menyumpah. Terganggu tidurnya kerana Ku Syakira. Semua kerana dia.Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 |
Kami, (Ilham Grup Buku Karangkraf) tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami. Kami juga berhak tidak memaparkan komen-komen yang melanggar terma dan syarat yang telah ditetapkan
  Terhangat di Grup Buku