Chandelier
Bab 5
Genre: Seram/Misteri
Kategori: Novel
Paparan sejak 13 April 2017
Penilaian Purata:
(2 orang telah menilai karya ini)

Senarai Bab :
520

Bacaan


“Deraman, kau jumpa di mana kainnya?”tanya Tok Penghulu.

“Di belakang sana, Tok. Saya nak menebas semak di bangsal sana. Kelmarin Cik Puan Ku Syakira dah berpesan. Semalam saya pulang awal, anak kurang sihat.” Jelas Pak Deraman yang bekerja sebagai tukang kebun Ku Syakira dan keluarga sambil menunjuk ke arah bangsal.

“Mari kita ke sana.” Pak Deraman mengetuai rombongan Tok Penghulu ke bangsal. Bagai ada kenduri rombongannya. Ada juga penduduk kampung yang singgah tiba-tiba lantaran khabar angin dah tersebar luas. Mulut orang, bukan boleh ditutup.

Tok Penghulu bertinggung mengamati tanah. Basah dan likat. Kain batik berdarah diperhatikan. Benar, ia milik Ku Syakira. Tetapi apa yang dibuatnya di bangsal belakang ni?

“Munah, kau pasti ini kain Ku Syakira?” tanya Tok Penghulu.

“Saya pasti, Tok. Saya yang sediakan pakaian Ku Syakira semalam. Inilah yang dipakainya sebelum saya balik rumah semalam. Tak sah lagi, Tok.” Bersungguh-sungguh Mak Munah berkata-kata.

Kirana menunduk. Pura-pura menangis.

“Beginilah Cik Puan Kirana. Perkara ni kita belum tahu kesahihannya lagi. Nanti Tok kerahkan orang kampung mencari. Jika mati, pasti ada mayatnya. Mungkin dilarikan binatang buas. Tetapi yang Tok tak faham, apa yang dilakukan di bangsal ini?”

“Kirana tak pasti, Tok. Kirana jarang bersama Ku Sya. Dari arwah Bonda ada lagi, Kirana di loteng menyiapkan kaca. Tok tolonglah cari, soal belanja, Tok jangan risau. Kirana sanggup berbelanja, janji Ku Syakira ditemui selamat.” Teresak-esak Kirana menutur bicara.

“Baiklah Cik Puan. Hari masih awal. Tok akan kerahkan orang muda pergi mencari. Mungkin ada yang boleh jumpa. Jika dibunuh, pasti pembunuhnya ada berdekatan. Tak lari jauh lagi. Cik Puan pergilah berehat. Jika ada apa-apa, hantarkan Munah atau Deraman mengirim khabar.

Tok Penghulu berlalu bersama Pak Deraman dan juga penduduk kampung yang lain. Pastinya gerakan mencari Ku Syakira dilakukan pagi ini. Kirana berpaling menuju ke rumah agamnya. Pastinya untuk menyambung tidurnya yang terganggu sebentar tadi.Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 |
Kami, (Ilham Grup Buku Karangkraf) tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami. Kami juga berhak tidak memaparkan komen-komen yang melanggar terma dan syarat yang telah ditetapkan
  Terhangat di Grup Buku