Aisyah
Bab 24
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 13 Jun 2017
Aisyah dalam bahasa Arab bermaksud kebahagiaan. Selama dia dibesarkan di dalam keluarga kecil yang hanya ada dia dan adiknya sahaja, dia sudah rasa bersyukur. Hadirnya keluarga seorang lelaki merisik tentangnya, telah mengikat dia untuk memegang jawatan seorang isteri. Untuk menjadi seorang isteri kepada lelaki itu tidaklah sepertimana yang diimpikan olehnya. Maklumlah, hidupnya hanyalah keluarganya dan lelaki itu lelaki yang pertama merisik tentangnya. Setiap perempuan yang lahir di muka bumi Allah ini, pasti ingin menjadi seorang bidadari pada suaminya. Tapi, untuk Aisyah biarlah dia tidak menjadi bidadari syurga suaminya asalkan suaminya bahagia walaupun dia terpaksa menderita dalam kebahagiaan suaminya. "Andai kebahagiaan awak bukanlah dari saya, maka pulangkanlah saya semula kepada keluarga saya. Sepertimana, awak datang mengambil saya dari keluarga saya." ~Aisyah
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
398

Bacaan






Bayangansemalam hilang, bila Aisya menegur. “Abang, saya minta maaf. Sebenarnya, sayabukan perempuan yang jenis pertahankan cinta dan apa yang saya tahu, bila orangyang saya sayang tu dah penat mencintai dan menyayangi saya. Saya akan redhajika dia pergi. Sebab bagi saya, orang yang dah tak bahagia dengan saya, diaperlu pergi supaya tak disakiti lagi. Tapi, untuk masa dan saat ini, izinkansaya mencintai dan membahagiakan abang.”

“Dahpetang ni, Aisya dah janji dengan Ayah nak balik sana semula. Abang ikut?”

“Abangkena selesaikan beberapa perkara. Kirim salam je dekat Ayah.” Aku bingkasbangun membersihkan diri.

Aisyamenyanyi kecil ketika memandu. Bahagia bila suami akhirnya mengucap cinta.Bertambah bahagia bila dapat menunaikan solat Asar berjemaah buat kali ketiga.

“Amboiberserinya muka nak dapat madu.”

Kelatterus muka aku. Ada ke patut adik cakap macam tu pada seorang kakak, sepatutnyadial ah yang support kita supaya tak bermadu. Cuba dia rasa di tempat kita,mesti tahu pedih dan sengsaranya. Tapi tu mampu aku cakap dalam hati je lah.

“Alongtak jadi nikah dengan kekasih hati dia. Sebab dia cakap, dia cintakan akaksangat-sangat. Nak tahu tak, dia cakap dia baru sedar yang selama dalam alamperkahwinan dengan akak dia jatuh cintakan akak, dia jatuh sayangkan akak. Ohmy Allah, sweetkan Along kau tu?”

“Jatuhcinta?”

Akumengangguk dengan senyuman bahagia.

“Yakin?”

“Insya Allah, yakin. Sebelum ni, semua ujian Allah je untuk uji ikatan perkahwinankami.”

“Kak,tak mudah untuk jatuh cinta. Tak mudah lagi untuk kita rasa sebenarnya cinta,melainkan kita sanggup berkorban sesuatu yang berharga demi dia. Tapi, terlalumudah dan murah bila seseorang itu menyebut cinta tanpa ada rasa, lagi-lagimakhluk Adam ni.”

“Taksemua makhluk Adam macam tu, cuba tengok suami adik, Mustaqim. He in love withyou so much. Berikan peluang pada suami akak, untuk buktikan dia bukan lelakiyang sebarangan menjaja cinta. Ya, mungkin sekarang dia tak cintakan akak macammana dia cintakan kekasih lama dia. Tapi, akak ajarkan dia tentang cinta.”

“Ifthis make you happy, I will support. But, akak if he still play with your purelove, adik tak teragak-agak untuk hancurkan dia macam mana dia hancurkan hidupakak.”

Akumemeluk adikku yang seorang itu. Sejak berbadan dua ni, emosinya cepat takstabil. Sekejap baik, sekejap tidak. Sekejap ketawa, kemudian menangis. Nimarah, karang baiklah dia. “Sudah-sudah tu mummy preggy, terkenankan dekat babykarang.”

Mustaqimdatang kearah kami. Tangan Masha dibelai lembut. “Its time to take a nap, dearmom to be.”



Klik di sini jika bacaan spam!

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku