Perjanjian
Bab 23
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 21 Jun 2017
Dua orang sahabat yang membuat perjanjian. Namun sesuatu telah berlaku menyebabkan perjanjian itu terpaksa diputuskan dan digantikan dengan sebuah perjanjian yang baharu. Apakah yang akan berlaku kepada perjanjian yang mereka buat. Adakah dapat mereka mengekalkan perjanjian tersebut.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
141

Bacaan






23

            “Thanks bro sebab kau sudi makandengan kitarang. Bukan apa sebab aku rasa kau masih simpan perasaan pada isteriaku sebab tu aku risau kau tak sudi.” Anie memegang tangan Syaff supaya diatidak cakap macam tu lagi pada Adam.

“Eh taklah bro. Aku dah buang jauh dah benda tu. Sekarang yang aku nak korangberdua happy. Korang nak makan apa? Aku belanja.” Adam membuka buku menu danAnie risau takut Syaff dan Adam bergaduh pula.

“Wow,wow,wow. Hebat betul korangkan? Kanapa makan tak ajak? Syaff? Kesian babyyou dalam perut ni. Dia pun nak makan juga.” Syeera yang datang entah dari manamenepuk tangannya lalu memegang perut seakan – akan mengandung. “ Syeera pleaselah. Tolonglah jangan buat kacau disini. Dah cukup dah awak kacau masaperkahwinan kami berdua.” Anie memohon agar Syeera berhenti. Tetapi sebaliknyapekara yang dilakukan Syeera. Syeera terus duduk di kerusi sebelah Adam terusmemandang Syaff tanpa henti.

 “ Aku tak akan berganjak selagi hak milik akubelum aku dapat lagi. Owh alamak. Ingatkan patung boleh bercakap rupanya kau tutadi Anie? Sorry tak nampak sebab mata aku hanya nampak hak milik aku saja.”Syeera memperbodohkan Anie lalu ketawa.

“Excuse me Syeera. Awak kata hak milik awak tadi kan. Tapi saya rasalah, hakmilik awak dah expiredlah sebab sekarang dia dah jadi hak milik aku.” Anieberdiri sambal menuangkan jus minumannya atas kepala Syeera. “ Ops, sorry taknampak. I ingatkan longkang.” Anie menghempaskan gelas dan kemudiannya Syeerakeluar disebabkan rasa malu yang teramat.

Syaffdan Adam terkebil – kebil sebab itu kali pertama mereka melihat Anie jadi macamtu dan kemudian mereka bertepuk tangan. “ I’m proud of you darling.” Mata Syaffmasih terkebil – kebil.

            “ You? Kenapa you tiba – tiba jadimacam tu tadi time di restaurant tadi eh? Tekejut I tengok.” Syaff menyandarkankepalanya di bahu Anie yang sedang menonton tv. “ Sorrylah kalau I keterlaluantadi. I cuma marah sangat dengan si Syeera tu. Tak cukup kea pa yang dia buatpada I di kampus dulu. Sekarang ni rumah tangga kita pun dia nak kacau.” Aniemembelai rambut Syaff.

“Tak apalah. Janji kita tahu apa yang kita buatkan. Walau apa pun yang terjadi,I janji I takkan tinggalkan you sampai bila – bila. Cause you know why? Becausemy love are always for you.” Syaff bangun lalu memegang tangan Anie dan merekasaling berpandangan. “ I know and I love you too.” Anie memicit hidung Syaff.

            “ S.Y.E.E.R.A. Hello, bagus sangatyou ni kan. Sian tadi kau cakap kau ada baby dalam perut tu. Tapi sekarangterlompat – lompat dalam club pula. Bagus. Mesti sihat baby tu.” Adam mengejanama Syeera dan memegang tangan Syeera dengan kuat walaupun Syeera cubamelepaskan diri. “ Sini kau! Kau ikut aku!” Adam menarik Syeera keluar dariorang ramai dan membawanya keluar dari club itu.

“Hoi lepaslah! Sakit!” Adam melepaskan tangan Syeera. “ Apa yang kau nak ha! Owhlupa pula Anie tak jadi milik kau, sebab tu kau datang sini nak mnta tolongdari aku kan. Cakap saja apa yang kau nak. I akan laksanakan.” Syeera memegangkolar baju Adam.

 Adam mengenggam tangan Syeera dengan kuat.Syeera meronta kesakitan. “ Kau dengar sini baik – baik. Sekali lagi kau cubaganggu Anie dan Syaff, siap kau.” Adam mengugut Syeera. “ Lepaslah! Kau nisiapa nak larang aku baut kerja aku ha! Kau tu bukan sesiapa pun dalam hidupmereka. Lepas!” Adam masih lagi tak melepaskan tangan Syeera.

“Aku belum habis lagi. Kau dengar sini. Selepas hari ni kalau aku dengar ada apa– apa yang berlaku antara mereka atau ada pekara buruk berlaku pada salahsorang daripada mereka. Kau mampus.” Adam mengugu Syeera sekali lagi. Adammelepaskan tangan Syeera dan terus berambus dari tempat itu.

“Jangan harap kau nak tunjuk hero depan perempuan sial tu lah!” Syeera menjerittetapi Adam tidak menghiraukan dia.

“Aaaaarrrrrrrkkkkkkhhhh! Dasar kau perempuan sial. Kenapa ramai sangat orangyang lindung kau ha! Tak apa. Selepas ni aku tahu apa yang aku nak buat.”Syeera tersenyum sambal memegang tangannya yang sakit lelepas digengam olehAdam.

 



Klik di sini jika bacaan spam!

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku