Perjanjian
Bab 28
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 21 Jun 2017
Dua orang sahabat yang membuat perjanjian. Namun sesuatu telah berlaku menyebabkan perjanjian itu terpaksa diputuskan dan digantikan dengan sebuah perjanjian yang baharu. Apakah yang akan berlaku kepada perjanjian yang mereka buat. Adakah dapat mereka mengekalkan perjanjian tersebut.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
133

Bacaan






28

            Syeera telah melakukan apa saja untuk mendapatkan duit untuk pergi menggangu Syaff dan Anie. Walaupun menyakiti kawan baik sendiri. “ Aku nak kau berdua culik dua orang perempuan yang dalam gambar ni. Pampasan korang akan dapat sekiranya korang dapat mereka. Faham?” Syeera mengupah dua orang lelaki untuk menculik Suraya dan Nisa. “ Aku nak tugasan ni kalau boleh siap malam ni juga. Cepat buat kerja, cepat dapat pampasan.” Dua orang lelaki itu mengangguk faham. “ Siaplah kau Nisa , Suraya. Kau berdua tak nak bagi aku pinjam duit jadi aku minta secara baik.” Syeera ketawa kejam.

Suraya dan Nisa jalan – jalan di mall. Mereka tidak tahu bahawa mereka diekori. “ Nisa tolong buka belakang.” Su menyuruh Nisa membantunya membuka pintu belakang kerana tangannya penuh dengan barang yang dibeli. “ Okay, Arkkk.” Nisa mengundurkan diri setelah melihat seorang lelaki mengacukan pisau ke arahnya.Dia menoleh ke arah Suraya dan Suraya dalam keadaan kaku disebabkan pisau berada di lehernya. “ Kalau kau berdua menjerit. Kau berdua mampus.” Lelaki itu mengancam Nisa dan Suraya. Mereka berdua dipaksa untuk menaiki sebuah van.

Disebabkan terlalu takut, mereka berdua tidak bertindak apa – apa semasa dalam van. Nisa menangis senyap.         

Mereka dibawa masuk ke sebuah gudang terbiar. Semasa mereka masuk mereka ternampak Syeera yang berdiri seperti seorang ketua. “ Hai korang.” Suraya dan NIsa dipaksa melutut di hadapan Syeera. Salah seorang lelaki upahannya mengeluarkan phone Nisa dan Suraya. “ Oh ya Su. Kau lebih kaya dari Nisa kan? Baik aku call bapak kau dulu. Tapi bukan aku yang cakap, kau yang kena cakap. Kau baca apa yang aku sediakan nanti.” Syeera menekan nombor ayah Suraya dan menyuruh lelaki upahan itu meletakkan phone di telinga Suraya.

“Pa, papa. Tolong Su. Tolong pa. mereka nak minta tebusan 50K.” Belum sempat ayah Suraya menjawap Seraya phonenya sudah ditutup oleh lelaki itu. Begitu juga dengan Nisa. Jumlah yang sama sebagai tebusan. “ Sampai hati kau buat kami macam ni” Nisa menangis. “ Ala la la, cian dia. Kan aku dah cakap aku nak pinjam duit tapi korang tak nak. Sombong dengan aku. Ni lah akibatnya kalau kau dan kau tak dengar cakap aku!” Syeera menarik rambut Suraya dan Nisa. “ Tolonglah Syeera lepaskan kita orang.Okay kami bagi kau duit berapa kau nak cakap je.” Suraya merayu pada Syeera.

“Jangan bergerak! Tempat ini sudah dikepung!” kedengaran siren polis dari luar gudang. Dua lelaki upahan Syeera sempat melarikan diri manakala Syeera terkaku disebabkan panik. Syeera Berjaya ditangkap oleh pihak polis. “ Ini balasan pada orang macam kau. Disebabkan suka orang sanggup buat kerja busuk sampaikan kawan sendiri pun kau nak bunuh. Jangan harap aku nak bantu kau.” Suraya memeluk Nisa yang masih dalam ketakutan menangis.

            “ Nah, ni minuman you.” Qisha memberi segelas kopi pada Adam. “ I ada news ni. You nak dengar bad news orgood news dulu?” Qisha bertanya pada Adam yang merenung jauh. “ What the bad news?” Adam minum kopinya. “ Okay. The bad news is, you tak dapat jalankan plan you nak selamatkan orang yang you suka.” Adam memandang Qisha dengan hairan selepas apa yang Qisha cakap. “ What? Why?” Adam masih hairan. “ Hold on. The good news is, I dah jumpa hotel mana Syaff dan ANie duduk. So kalau you nak jumpa you boleh pergi sana.” Qisha menunjukkan Adam phonenya.

“Soalan I tadi. Why plan I nak selamatkan Anie dan Syaff tak jadi?” Adam menyerahkan phone Qisha balik. “ Ooo, nak selamatkan Syaff sekali. Ingatkan you nak selamatkan Anie saja.” Qisha bergurau dengan Adam. “ Hahaha it’s not funny okay. Just tell me why?” Adam serious. “ Okay, relax. Syeera dah masuk penjara atas sebab cubaan membunuh dan menculik. Kawan sendiri pula tu.” Qisha menjelaskan keadaan. Walaupun Adam berasa rugi dengan plan yang sudah  dirancangnya tetapi Adam gembira tiada apa lagi yang akan mengganggu Anie dan Syaff. Adam tersenyum seorang diri diberanda dan Qisha sudah masuk bilik.                                                                                                                                                                                       



Klik di sini jika bacaan spam!

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku