Perjanjian
Bab 29
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 21 Jun 2017
Dua orang sahabat yang membuat perjanjian. Namun sesuatu telah berlaku menyebabkan perjanjian itu terpaksa diputuskan dan digantikan dengan sebuah perjanjian yang baharu. Apakah yang akan berlaku kepada perjanjian yang mereka buat. Adakah dapat mereka mengekalkan perjanjian tersebut.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
148

Bacaan






29

            Syaff dan Anie bersiar – siar dikota Bangkok. Bagaikan dirancang mereka terserempak dengan Adam dan Qisha. “Anie, Syaff? Tak sangka jumpa korang sini. Karang nak oergi mana?” Adam menyapaAnie dan Syaff. “ Ye lah bro. banyak – banyak tempat sini juga kita jumpakan?” Syaffmenjawap tetapi dia menoleh ke arah lain. Anie senyum melihat suaminya masihcemburu dengan kes lama. “ Korang dah makan? Kalau belum aku boleh tunjukrestaurant halal yang best sini. Nak ikut?” Adam mengajak mereka berdua, tetapiSyaff tetap dengan egonya. “ Tak payahlah bro. kami dah makan dah.” Perut Syaffmenandakan Syaff berbohong dimana perutnya berbunyi disebabkan lapar. “ Okayjom. Awak tunjuk.” Anie menjawap Adam.

Merekapergi bersama – sama ke sebuah restaurant. Mereka memilih untuk duduk disebelah tingkap. “ Korang pesanlah. Aku belanja.” Adam memberi menu kepada Aniedan Qisha. “ Sorry tanya. Girlfriend Adam ke?” Anie bertanya pada Qisha. “Siapa? Ni? Bukanlah. Ada ke patut.” Adampula yang menjawap. “ Habis tu?” Aniebertanya hairan kepada Qisha. “ I jawap?” Qisha bertanya pada Adam dan Adammengangguk. “ We are twin. Tapi tak seiras.” Syaff dan Anie terkejut mendengarjawapan dari Qisha. “ Hey, jangan shock sangat sampai ternganga macam tu.”Kemudiannya Adam dan Qisha menjelaskan keadaan. “ Oww, so selepas kedua orangtua angkat Qisha meninggal Qisha ambil keputusan untuk balik Malaysialah ya?”Syaff yang dari tadi dengan egonya akhirnya reda selepas mendengar ceritatentang Qisha.

“Ya. Wait you just tell them.” Qisha menyuruh Adam memberitahu Anie dan Syafftentang pekara yang dia tahu. “ Oh ya. I almost forgot. Pasti korang perasanselepas korang kahwin banyak masalah yang menimpakan. So sekarang ni aku nakbagitahu korang siapa dalang sebalik semuanya.” Syaff dan Anie menanti – nantiapa yang ingin disebut oleh Adam. “ Syeera. It’s all her plan. Aku tahu sebabsetiap kali dia rancang di restaurant tempat aku dan Qisha selalu makan akuselalu dengar plan dia tanpa dia perasan.” Adam selesai menjelaskan semua. “And also dia ada plan nak cari korang sini tapi Adam juga tahu dan kita adaugut dia sikit. But don’t worry she in prison now.” Qisha selamba menyampuk. “What? Prison?” Anie terkejut. “ It’s a long story.” Qisha buat – buat takpeduli.

            Sementara di rumah Mommy Adam adapekara baik yang berlaku. Sebelumnya Datin Sofea sering berpakaian seksi. Namundia menerima perubahan selepas dia sakit hampir meninggal tetapi anaknya Adamtidak menjenguknya. Selepas sembuh dari sakit Datin Sofea berubah menjadi orangbaru dengan pakaian yang sopan dan berhijap. “ Mak Mah, boleh call Qisha tak? Irindu sangat dengan dia dan Adam. Boleh pujuk dia untuk bawa Adam balik sinitak?” Datin Sofea meminta tolong Mak Mah. “ Baiklah Datin.” Mak Mah mencapaitelefon rumah di meja ruang tamu.

“Hello?” Qisha menjawap.

 “ Cik Qisha. Mak Mah ni?”

“Oh, Mak Mah, kan Qisha cakap jangan bercik – cik dengan Qisha. Panggil Qishaje.”

“Baiklah cik eh Qisha. Datin minta tolong suruh pujuk Tuan Adam supaya baliksini. Datin rindu sangat dengan kamu berdua.”

“Baiklah Mak Mah, Qisha cuba usahakan.” Qisha duduk semula bersama dengan Adam,Anie dan Syaff. “ Siapa tadi tu?” Adam bertanya. “ Mak Mah, dia dah balik rumahMommy.” Adam terkejut. “ Kenapa Mak Mah balik situ. Mak Mah masih tak serikdikerjakan oleh Datin tu.” Adam terus bangun dan keluar dari restaurant itu. “Adam! Degil betullah dia tu. Momy dah berubah kot. Takkat dia masih marah.”Qisha merungut.

“You, you tunggu sini dengan Qisha dulu. I nak tenangkan Adam dulu boleh?” Aniememegang tangan Syaff. “ Okay.” Syaff faham dengan situasi itu. “ Hey, kenapani?” ANie duduk di samping Adam di luar restaurant. “ You fahamkan macam manahubungan I dengan mommy I tu.” Adam memegang kepalanya menandakannya masihmarah. “ Yes I faham. Tapi I nak you ingat satu pekara, syurga di telapak kakiibu. Ingat tu.” Adam memandang ke arah Anie yamg senyum padanya lalu merekabangun dan masuk semula ke dalam restaurant.



Klik di sini jika bacaan spam!

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku