Perjanjian
Bab 30
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 21 Jun 2017
Dua orang sahabat yang membuat perjanjian. Namun sesuatu telah berlaku menyebabkan perjanjian itu terpaksa diputuskan dan digantikan dengan sebuah perjanjian yang baharu. Apakah yang akan berlaku kepada perjanjian yang mereka buat. Adakah dapat mereka mengekalkan perjanjian tersebut.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
130

Bacaan






Final 30

            Setahun berlalu, akhirnya Adammemutuskan untuk memaafkan Mommynya. “ Ni pergi sini? Macam mana ni Mak Mah?”Datin Sofea belajar membuat sulam dengan Mak Mah. Mereka ketawa bersama – samasedangkan sebelumnya Mak Mah agak susah untuk bergaul dengan Datin Sofea.

‘’’’’’ Ding Dong ‘’’’’’

“Mak Mah, buka pintu tu. Tengok siapa yang datang.” Datin Sofea meneruskansulamannya dan Mak Mah membuka pintu. “ Datin?” Mak Mah memanggil Datin danDatin menoleh. Dia melihat kedua anaknya, Adam dan Qisha datang bersama – sama.Alangkah bahagianya seorang ibu melihat kepulangan anak – anaknya. “ Mommy!”Qisha berlari terus memeluk Mommynya itu. Aadam pula masih tercegat. DatinSofea menghampiri Adam lalu memeluk anaknya itu.

“Mommy minta maaf nak. Mommy tahu Mommy banyak buat salah pada kamu dulu. MaafkanMommy nak.” Datin Sofea menangis memeluk Adam. Tidak terasa air mata Adam jugamengalir lalu membalas pelukan Mommynya itu. “ Dah lah Datin. Mak Mah pula yangsedih tengok.” Mak Mah yang disamping Qisha pula terlalu beremosi melihatkeadaan itu. “ Mak Mah.” Mereka berempat saling berpelukkan.

“Dah,no more emotions. Tentu anak Mommy ni lapar. Jom gi dapur.” Datin Sofamengajakkedua anaknya itu makan. Seakan – akan tahu anaknya balik hari iniDatin Sofea sudah menyediakan makanan yang banyak.

            “ Mak! Ummi! Abah! Akak! TolongSyaff! Anie nak melahirkan ni! Tolong! Sabar you. Kejap lagi sampai kereta.”Syaff berhati – hati membawa Anie turun dari tingkat dua rumah. “Aduh manasemua orang ni!” Syaff panik. “ You jangan panik. Tarik nafas you sama macam Iokay?” Anie sempat lagi tolong Syaff untuk tenang.

Sampaisaja di hospital, Anie terus dibawa ke bilik bersalin. Syaff diminta untukbersama – sama dengan Anie. Banyak ragam yang berlaku dalam bilik bersalin. “Tarik nafas you dalam – dalam lepas tu lepaskan sekuat – kuatnya.” Syaff pulamenenangkan Anie sambil memegang tangan Anie. “ Okay! Hu, hu, hu” Aniemelepaskan tangan daripada Syaff tetapi sebaliknya mencapai rambut Syaff. Semasamengerang Anei menarik rambut Syaff dan menyebabkan Syaff turut menjerit samadengan Anie.

Mak,Ummi, Abah dan Hanna yang menunggu di luar mendengar suara bayi yang menandakanbayi selamat dilahirkan. Kemudiannya Syaff yang keluar dari bilik bersalinmeyebabkan Hanna ketawa besar melihat rambutnya serabai. “ Akak ketawa? CubaAkak yang masuk tadi. Syaff rasa habis rambut perang akak tu.” Syaff hot sikitpada Hanna sebab ketawakan dia. “ Baby dan Anie macam mana?” Abah bertanyarisau. “ Anie Okay bah dan…” Syaff terhenti – henti. “ Dan apa? Kamu jangantakutkan Mak.” Mak mula risau. “ Dan Syaff dapat baby boy! Yaaahooooo!” Syaffmelompat – lompat kegembiraan.

“Encik Syaffikal, isteri encik panggil.” Nurse membantu Anie panggilkan Adam. “Okay. Syaff pergi dulu, Bah.” Syaff berlari gembira menuju ke bilik Anie. Sampaisaja di wad Anie, Syaff terus memegang tangan Anie yang masih lemah. Baby pulabersebelahan Anie.

“No need to talk. It’s okay.” Syaff tidak membenarkan Anie bercakap disebabkanAnie masih lemah. Syaff mengambil babynya . “ Disebabkan nama papa SyaffikalRiyad dan mama Syuhanie Syla, papa namakan baby boss ni Syuffadil Rahman binSyaffikal Riyad.” Syaff mengucup kening babynya. Anie pula mengalir air matakegembiraan. “ Dan you, janji I pada you. I takkan berpisah dari you walau apapun yang berlaku. Hanya yang diatas saja tahu betapa besar cinta I pada you.”Syaff juga menguncup kening Anie.



Klik di sini jika bacaan spam!

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Instagram @ilhamkarangkraf
  Terhangat di Grup Buku