MERENDAH-RENDAHKAN ORANG LAIN #RIAK #TAKBUR #INSPIRATION
NHBLOG1
Genre: Islamik
Kategori: Alternatif
Paparan sejak 21 Ogos 2017
Tiba-tiba rasa nak share satu benda yang NIL baca dalam sebuah buku yang bertajuk RESAH RASULLULLAH SAW. Seronok sangat buku ni , boleh tercalit dan tersentap untuk istiqamah diri kita sendiri. Tajuk pon dah gempak gila , seronok dapat share. Sebab bagi Nil benda ni dah menjadi-jadi. Kita dah tak nampak benda-benda kecil yang seringkali mampu buat hubungan silaturrahim kita ni rengang. Hal-hal macam nilah yang buat kehidupan kita tak tenteram. Sebab bergaduh dengan orang. Sakitkan hati orang.
Penilaian Purata:
210

Bacaan






MERENDAH-RENDAHKAN ORANG LAIN #RIAK #TAKBUR #INSPIRATION

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim






Tiba-tiba rasa nak share satu benda yang NIL baca dalam sebuah buku yang bertajuk RESAH RASULLULLAH SAW. Seronok sangat buku ni , boleh tercalit dan tersentap untuk istiqamah diri kita sendiri. Tajuk pon dah gempak gila , seronok dapat share. Sebab bagi Nil benda ni dah menjadi-jadi. Kita dah tak nampak benda-benda kecil yang seringkali mampu buat hubungan silaturrahim kita ni rengang. Hal-hal macam nilah yang buat kehidupan kita tak tenteram. Sebab bergaduh dengan orang. Sakitkan hati orang.



Hasil carian imej untuk rendah-rendahkan orang lain


Sedangkan kita yang buat silap , kita nak touching lebih. Opss. Haha.


Nil nak share sikit kata-kata yang tertulis dalam buku ni.


Antara petanda seseorang tu terkena penyakit sombong adalah sebagaimana dinyatakan oleh baginda SAW. Ibnu Mas'ud berkata , Rasulullah SAW Bersabda :


"Tidak akan masuk syurga manusia yang dalam hatinya terdapat  kesombongan sebesar biji sawi." Seorang sahabat bertanya : 


"Bagaimana dengan manusia yang suka memakai baju sandal  yang bagus ?" Rasul SAW menjawab : "Sesungguhnya ALLAH itu indah dan menyukai keindahan. Sombong adalah menolak  kebenaran daripada al-Quran dan as-sunnah , serta meremehkan (merendahkan) manusia lain."


Ada kalanya kita sendiri tak sedar kita sedang lekehkan kebolehan orang lain , anggap diri kita lebih baik daripadanya dan lebih berilmu.



Itulah manusia , selalu lupa. Anggap kita ni ada lebih ada kurang. Nak tengok bezanya memanglah bukan sekarang. Didunia ni mewah belaka diibaratkan seakan pentas untuk korang dijurikan dengan lakonan yang ada dan strategi yang ada. Jika kita disana baru kita tahu bagaimana perhitungan yang ada buat kita.



CREDIT TO MY  BLOG

http://nilamhimawari.blogspot.my/2017/08/merendah-rendahkan-orang-lain-riak.html





Klik di sini jika bacaan spam!

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku