KALA INI IZINKAN DIA...
Bab 20
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 03 Oktober 2017
Jika pertemuan kali pertama tidak dapat memiliki tidak bermaksud selamanya tidak ...jika ada sambungan ceritanya pasti Allah akan temukan jua pada satu ketika yang paling tepat...
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
191

Bacaan






Sampai di pejabat Eric terus panggungkepala mencari Sarah. Sudah hampir semingu dia tidak bertemu Sarah. Selesaimesyuarat di Ipoh dia terus menyambung cuti di Pulau Pinang. Menjenguk orangtuanya. Lama dia mencari Sarah tanpa menyedari Sabby yang berdiri di sebelahnyamemandang mengikut setiap lenggok pergerakan kepala Eric.

            “Ops..mama!”Eric menjerit kecil apabila dia berpaling ke kanan muka Sabby terpapar di hadapanmukanya.

            “Kah!kah!Lawak siot..muka aje macho..tapi melatah jugak kau ye?” Sabby gelak takmenahan.

            “Youni! Hilang macho I” Eric control suara. Kantoi la pulak!

            “Youni dari tadi I tengok terteleng-teleng…cari siapa?” Sabby mula pasangperangkap. Niat memang ikhlas nak mengena..

            “Ha,hish..mana ada..perasaan you aje..I exercise leher la” Eric beralasan. Coverbeb!

            “Youingat I umur 5 tahun. You cari Sarah kan?” Sabby lempar umpan.

            “Hish..manaada…” Sabby sengih..ooo..main cak,cak pulak mangsa ni..

            “Kalaukau cari Sarah dia tak ada…Tadi dia keluar breakfast dengan Rayyan” kering sajahati Sabby menyakat Eric. Muka Eric sudah berubah. He,he..sikit lagi umpanmesti kena makan.

            “Rayyan?Dorang makan kat mana? Kenapa you tak ikut?” Eric sudah rasa macam panas ajetiba-tiba..Sabby gelak kuat..

            “Eh,kau ni! Gelak pulak…kenapa kau tak ikut? Lagi satu bila pulak Sarah tu baikdengan Rayyan?” Nada suara Eric sudah bergetar menahan bengang tahapdewa..tambah bengang mendengar tawa Sabby yang semakin galak…rasa nak lepukaje!

            “Yes!Gotcha!...jeles ye? Sarah cuti la. Dia demam. Balik kelas memasak semalam diacall aku bagitahu kepala dia sakit dan badan dia panas. Demam sebab berhujanmasa kitaorang pergi jogging pagi semalam kot” penerangan Sabby meredakan panasEric. Namun kerisauan pula melanda hatinya.

            “Demam?Dia dah pergi klinik belum?”

            “Belum..nantiwaktu lunch hour aku minta balik ofis lewat sikit ye. Nak bawa Sarah pergiklinik. Dia kalau demam, hari pertama tu selalunya memang terbaring aje..”Sabby meminta kebenaran Eric selaku bosnya.

            “Hishyou ni…macamana la you jaga dia..patutnya malam tadi you dah bawa dia pergiklinik. Ni nak tunggu hari ni jugak..dah la lambat pulak you nak bawakdia…hem..kalu macam tu biar I aje la yang bawak dia. Bagi address dia..I pergiambil dia..you call dia suruh siap…”Eric berleter memarahi Sabby yang culas.Dah la Sarah tu anak yatim piatu! Sabby hanya menganguk mendengar leteranEric..Boleh tahan juga apek ni kalau berleter…Sabby mengumpat di dalam hati.

            Sampaidi hadapan rumah Sarah mengikut alamat yang diberi Sabby, Salam dilaung kuat.Cuba mengejutkan insan di dalam. Tiga kali salam diberi namun tiada jawapan.Nombor Sarah ditekan. Tiada jawapan. Hanya bunyi nyanyian Pencuri Hatiberkumandang. Eric sudah dilanda resah. Akal sedang menimbang-nimbang…nak redahmasuk atau mahu mengetuk pintu cara berhemah. Setelah ditimbang-timbang..(taktahu la akal yang bijak atau tak berapa bijak) Eric membuat keputusan untukmengetuk pintu..lebih 3 kali ketuk dia akan merempuh masuk…Pintu grill digoncagkuat…(itu Sabby yang bagitahu…pintu grill Sarah tu dah uzur…kena gegar sikitdah terbuka)..pintu kayu diketuk kuat…satu..tiada jawapan..dua..tiadajawapan…3…”Aduh!” bunyi suara Sarah menjerit kesakitan membuatkan Erictergamam. Gila kuat dia ketuk tadi..mahu bergegar otak Sarah…

Sarah yang sudah terduduk menahankesakitan segera dihampiri. Tanpa sedar tangannnya mengusap-usap kepala Sarahyang terkena ketukan jantannya tadi.

            “Sorry,sorry..taksengaja..I ketuk kuat-kuat sebab I takut you tak dengar sebab tertidur tadi..Icall you tak jawab..I risau..takut apa-apa jadi kat you…”panjang lebar penerangandiberi kepada Sarah. Tangannya tidak berhenti mengusap-usap kepala Sarah. Sarahhanya diam…tak berbunyi sikit pun…Eric hairan. Aik..minah ni kalau demam memangtak bercakap ye…Muka Sarah dibelek.

            “Sarah,Sarah!..hei,jangan la takutkan I…You kenapa ni?!” Eric panic melihat wajah pucat Sarah dankepalanya sudah terkulai layu. Eric cuba membangunkan Sarah namun tidak berjaya.

Tanpa berfikir panjang, tubuh kecilSarah segera dicempung ke dalam kereta. Pintu rumah Sarah hanya ditarik dariluar…

Eric tersenyum sendirian.Wajah lenaSarah dilihat dengan penuh kasih sayang. Walaupun pertemuan mereka belum punmenginjak angka setahun namun dia tidak tahu hatinya sudah semakin terpikat.Telatah Sarah tidaklah seagresif  Sabbytapi kadangkala suaranya yang laser membalas usikan nakalnya membuatkan diaterpikat. Usikan-usikan nakal yang sering dikenakan pada Sarah sebenarnya hanyasalah satu caranya untuk  menzahirkanrasa sukanya.

            “Ouch!”keluhan perlahan Sarah mematikan lamunan Eric. Dia segera bergerak ke sisiSarah.

            “Hei,careful.Sakit kat mana? Eric bertanya perlahan. Sarah yang masih tertanya-tanyamemandang Eric kehairanan.

            “Eh,you? I kat mana ni? Macamana I boleh ada kat sini?” Sarah bertanya senafas.Seingatnya dia ada dirumah tadi. Tergesa-gesa bangun menjawab panggilanseseorang di luar rumah.

            “Youpengsan tadi. Sabby ada call you bagitau I datang tak? I nak bawak you pergiklinik.” Eric cuba meleraikan tanda tanya Sarah. Dahi Sarah berkerut.

            “Sabby?Tak ada pulak dia call…or I yang tak dengar phone kot…I kalau demam..first daymemang teruk…”

            “Oo..patutla I panggil banyak kali tak ada orang jawab. Tu yang I ketuk pintu kuat-kuattu and tak sengaja terktuk kepala you…”perlahan penerangan Eric. Takut dimarahiSarah.

            “Youketuk kepala I? patut la rasa benjol aje kepala I ni. Eh, jangan rasa bersalahpulak. Mungkin I pengsan sebab badan I panas kot… Doc cakap apa?”

            “Sorryye..Doc tak masuk lagi. Nurse kata dalam jam 2 nanti dia datang. You tak sedarlama jugak. Dekat 2 jam I tunggu..Risau…ye la kan..kalu you  jadi ting tong sebab I ketuk kepala you..naktak nak kena la I kawin dengan you..bertanggungjawab ….he,he” Eric sempat lagimengusik Sarah. Muka Sarah yang tadi pucat mula kemerahan…menahan marah..

            “Eh,you ni! I sakit pun ada hati nak mengusik jugak ye…Kalau I ting tong I samanyou tau tak” suara Sarah sudah meninggi…Eric ketawa perlahan.

            “Orangting tong tahu nak upah lawyer ke?” terus Eric melepaskan tawanya…Sarah segeramencapai bantal di kepala lalu mencampakkan ke kepala Eric..

            “Aduh!..Ganaspesakit ni” Eric dan Sarah serentak berpandangan. Sudah..siapa pulak yang kena.Muka Sarah sudah kembali pucat dan Eric hanya tersengih. Angkat-angkat keningpada Sarah.

“Ha ni..dah baling-baling bantal dahsihat la tu ya…” seorang doktor lelaki dalam lingkungan umur 50 an menghampirimereka. Bantal yang terkena mukanya diletakkan di hujung kaki Sarah.

            “Sorydoc…” Sarah hanya mampu tunduk.

            “Itsok…Hem..macamana cik Sarah? Feeling better?” Dr. Hilmi bertanya sambil membacacarta kesihatan Sarah di hujung katil.

            “Muchbetter doc. Actually sebab apa saya sampai pengsan bagai ni..Sebelum ni demampanas macam ni tak pernah pulak sampai pengsan.” Sarah bertanya memintakepastian.Eric hanya diam mendengar perbualan Sarah dan Dr Hilmi.

            “Oh,kalau ikut note ni suhu badan you masa admitted over 40 degree…mungkin tambahpula dengan you dehydration tu yang you pengsan tu. Sejak bila tak makan danminum ni?”

Sarah sengih dan garu kepala. Ericpandang Sarah dan jegil mata. Patut la pengsan. Tak makan!

            “Entahlahdoc. Balik jogging Ahad lepas saya dan kawan ada breakfast then saya rushingpergi kelas memasak then entah…rasanya last makan pagi Ahad tu kot. Makan roticanai sekeping aje..he,he” Sarah mejawab perlahan. Bukan salah dia..Memang taksempat..mana tahu nak demam..

Eric pandang Sarah lama. Sarah buatmuka tak faham. Apa kes..Kau bukan pakwe aku pon. Nak pandang-pandang sangat!

            “Hem..dahterjawab la kan kenapa pengsan. Lain kali jaga makan, minum air banyak-banyak.Especially kalau demam macam ni. Mujur la kawan awak ada..kalau tak panastinggi macam  ni boleh lead to braindamaged tahu tak..” lembut Dr hilmi memberi nasihat. Seperti seorang bapalagaknya.

Sarah hanya angguk dan senyum..Nakbuat apa lagi.

 

 

 



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku