HANYA KAU KU MAHU
DUA❤
Genre: Umum
Kategori: Novelet
Paparan sejak 21 Oktober 2017
"Dhiya Aisya binti Luq. Aku ceraikan kau dengan talak tiga ." Apalah nasibnya . Sudah lah diceraikan dengan talak tiga . Yang lebih teruk lagi penceraian itu berlaku di hadapan ibu bapanya serta orang luar . Eithan "Dhiya , please bagi aku satu je peluang untuk bahagiakan kau . Aku janji yang aku tak akan buat apa yang Fawwaz buat dekat kau dulu and apa yang Raihan buat dekat kau sekarang . I swear that I will always love you" Dhiya "Lupakan saja lah Eithan . Lagipun kau tak rasa pelik ke kalau kahwin dengan kawan baik sendiri . Dan aku.. Aku cuma anggap kau sebagai abang aku je . Tak lebih dari tu " Disebabkan dendam yang tak sudah , Fiya tekad untuk menghancurkan kehidupan bahagia Dhiya dengan merosakkan lagi perkahwinan Dhiya dan Tengku Raihan yang sedia berantakan Tengku Raihan "Kau dengar sini baik baik eh perempuan . Aku tahu kau sengaja nak perangkap aku kan ? Tapi tak apa lah . One day aku akan ceraikan kau jugak . Just wait and see . For your information , kalau tak kerana nak jaga maruah keluarga aku , jangan haraplah aku nak kahwin dengan janda macam kau ni . Not my taste okey?" Apalah nasib Dhiya ? Berkahwin dengan Fawwaz tidak bahagia . Berkahwin dengan Tengku Raihan pula sengsara . Tetapi adakah masa akan merubah segalanya ? Dapatkah Dhiya mencairkan hati batu si Tengku Raihan? Atau adakah penceraian kali kedua akan berlaku?
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
144

Bacaan






Mata Dhiya dan Puan Dayah melekat pada sebuah kereta mewah yang memasuki halaman rumah mereka. Fuh kereta mewag ni


Berkerut kening masing masing . Ahh sudah . Orang kaya mana pulak yang sesat datang rumah buruk mereka ? Persoalan itu dibiarkan apabila melihat wajah hairan ibunya.


"Assalamualaikum . Yah dah siap ke.... Eh Dhiya . Ya Allah bertuah punya anak balik tak bagitau pun kan ." Tangannya dihulur dan senyuman nya tak lekang dari bibir . Rindu pada si anak yang sudah jarang pulang ke kampung


Jarak antara rumah Dhiya dan ibu bapanya tidak lah jauh mana pun . Hanya lah KL-Selangor saja . Tetapi disebabkan kesibukan menguruskan studionya Dhiya kurang masa untuk melawat keluarga nya di Selangor ini . Saja lah tu , nak bermanja lebih. 


Tersengih Dhiya mendengar nya . Jujur dia pun merindui kelauarganya.  Sejak berkahwin dia sudah jarang pulang ke sini"Abah sape tu abah ? Kawan abah dari London ke ? " soal Dhiya sambil matanya sibuk mengintai di sebalik cermin kereta yang bertinted . Kelas lah abah ni,  ada kawan dari London.. 

 

"Lah . Abah lupa . Ni mesti sebab jumpa Dhiya ni . Rindu abah dengan Dhiya . Kenapa Dhiya ni makin kurus ? Fawwaz mana? Tak ikut sekali ke ? " rindu juga lah Encik Luq pada menantu nya . Sudah lama Fawwaz tidak melawat mereka di sini


Dhiya tersenyum kelat . Tangannya pantas menggaru kepala yang tidak gatal . 


" Fawwaz pergi overseas abah . Ada hal " ahh bedal je lah Dhiya . Asal kau tak payah jawab banyak.  Haih tambah lagi dosa kau Dhiya 😂


Terangguk angguk Encik Luq dengar penjelasan Dhiya . Sebenarnya sudah lama dia tidak berjumpa dengan menantunya . Hati tua nya rasa ada sesuatu yang berlaku dalam rumahtangga anak nya itu tapi didiamkan saja demi menjaga hati anak perempuan nya . Dia juga berdoa supaya perkahwinan anaknya kekal hinga jannah


"Bang, kot iya pun nak sembang ajak lah kawan tu naik rumah dulu . Ni dak . Biaq ja kawan tu tercegat depan tu " marah Puan Dayah . Dari tadi dia menjadi pwmerhati adengan ayah dan anak ni.  Dapat bersembang lupa orang lain


"Allah . Abang lupa lah ,Yah . Eh Daniel masuk lah . Tak payah malu malu . Rumah kecik je . Tak mewah pun tapi cukup nak duduk berlindung kat sini . Jom naik . Dayah ni dah masak banyak lauk ni . " jemput Encik Luq sopan .


Lelaki yang dipanggil itu kelihatan tersenyum sahaja dan bercakap dengan sesuatu kepada keluarga nya . Kelihatan mereka semua terangguk angguk


Mereka sekeluarga menapak ke arah kami . 


Dhiya memerhatikan satu satu tetamu yang menghampiri nya .


Seorang lelaki dan perempuan tua yang dia perhatikan rasa rasanya lebih kurang sebaya ibubapa nya .


Seorang perempuan dan dua orang lelaki pula dipandang nya . Fuh . Bergetaq tulang rusuk nahh ceq tengok . Terabur iman ceq . Kacak habis anak teruna pak cik ni


Dhiya tersedar dari membelek muka tiga orang itu selepas disiku oleh uminya . Segera Dhiya mengawal matanya dari terus memandang kedua dua jejaka itu. 'Ingat Dhiya,  kau tu dah kahwin' Dhiya menyedarkan dirinya


Sekali lagi uminya menyiku lengannya. Oh salam rupanya . Tangan tua itu dicium hormat . Mak aihh . Lembut gila tangan . Wangi pulak tu . Tergoda aku bau.  Mesti mahal gila losyen dia ni


Selesai saja sesi salam menyalam mereka semua masuk ke dalam rumah papan itu sambil riuh bercerita. 


   




Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
PROLOG | SATU ❤ | DUA❤ | TIGA❤ |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku