DIA CEO HATIKU
Bab 2
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 06 November 2017
Dia seorang ceo terkenal tetapi dia seorang lelaki yang cukup angkuh , perfectionist dan agak anti perempuan....Sehinggalah kehadiran Ayra Ervina budak kampung yang gemar berkhayal tetapi seorg yg baik hati .....Reesya mpunyai masalah personality disorder dia mendendami Firhad , ceo .....( Cover by fcklauren)
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
179

Bacaan






       AYRA ERVINA masih lagi tekun menghadap kertas - kertas kerjanya.Lagi sebulan dia akan keluar praktikal tetapi syarikat mana masih lagi tidak dia ketahui.Dia kini di semester terakhir sebelum meniti ke alam kerjaya.

       " Ayra, tak habis lagi ke ? Dateline kan minggu depan ?," soal Hartina yang telah pun setel mengemas mejanya.Perutnya sudah berkeroncong apatah lagi waktu kian ke petang .

      " Yup, yup wait for a while.Bukan apa aku tak nak nanti kelam kabut Tina kau tahu jelah prof .Ayu tu .Garangnya bukan boleh buat main ," ujar Ayra Ervina seraya menyusun kertas- kertas yang berserakan ." 

      " Hihihi...Biasalah tu ...Tapi sebab garang dia lah kita di tahap ini kan ," ujar Hartina semula." Aha, kan.Eh, but the way mana Lia ? Tadi masa kelas ada ," soal Ayra mencari 

      " Lia? Hurm...Ke mana lagi , kalau tak jumpa Eddie ...," ujar Hartina jelak pada salah seorang rakannya itu .Lia Mas Ayu , hotchick kampus Mutiara .Dia juga model sambilan , Eddie lah salah satu fotografernya.

     " Oh, Okay ! Jomlah .Perut dah lapaq ni ," ujar Ayra bingkas bangun lantas menyandang beg pink nya ke bahu .Begitu juga dengan Hartina.Manakala fail- fail di dakap ke dada.

        Perlahan- lahan menuruni stage dewan itu .


******


      DIA tersenyum seraya menanggalkan kacamata Raybannya lantas diletakkan atas rambutnya itu.Firhad yang sedari tadi ralit dalam dunianya kini terhenti seketika kerjanya.

      Bau wangian Gucci menusuk ke hidungnya.Perlahan- lahan dia mendongak .Wajah itu ! Dia amat mengenalinya.

       Rea top model yang baru balik dari pertunjukan fesyen London.Kini dia telah tercegat berdiri di hadapan Mr perfectionist.

       " Siapa pula perempuan itu ?," soalnya seketika.Sepatutnya dia yang harus berada di situ dan bukannya wanita itu .Bibir merahnya di gigit geram.Sakit hati Reesya kini.Dia dah lama ingin ketemu lelaki itu .Dia merindui senyum manis lelaki itu.

       " Darling ! Jom out for lunch sayang .I really miss you ," ujarnya memijat bahu itu lembut.Firhad tidak selesa sebenarnya.Dia takut ada antara staf nya yang nampak .Ceo mereka menggatal di pejabat .Itu bukan dia.

       " Rea, ini office ! Ingat sikit ! ," Firhad memberi amaran pertama." Ala, you ni janganlah straight sangat erm...Jomlah sayang ! I lapar ni ! Tak rindu kat i ke ? Sampai hati you balik Malaysia tak inform i ..," ujarnya nenggedik.

       Firhad makin tak selesa.Dalam keterpaksaan dia terpaksa akur jua pada permintaan gadis seksi itu.Sebenarnya bukan Rea sahaja gadis - gadis yang datang melutut pada nya dalam pejabat malahan ramai tetapi lelaki itu tetap menjadi dirinya yang beku .

       Dari model hingga ke pelakon ada sahaja yang terlekat pada kekacakan wajah dan tubuhnya yang kekar itu walaupun Firhad terlampau kedekut dengan senyuman.

       Celoteh Rea dihadapan tidak dia hiraukan lagi.Matanya masih lagi terlekat pada wajah itu.

        " Ayra, malam ni kau free tak jom lepak rumah aku nak ? Lagipun kawan aku nak datang juga .Adiba , beb abang dia hensem beb hihihi...," ujar Hartina teringat kembali gambar yang sahabatnya itu tunjuk.

       " Inshaa Allah , aku tak boleh nak berjanji takut pula ada hal nanti.Tak apa , apa- apa hal nanti aku roger balik ok !," ujar Ayra masih lagi merenung pasangan itu.

       " Kau ni kenapa Ayra? Dari tadi aku tengok kau asyik dok tengok couple belakang kita ni awatnya ?," soal Hartina yang tidak mengetahui bahawa abang Adiba ada di meja itu.

      " Yang lelaki tula, awek punya la cun ...Ajak menyembang tapi dia boleh usha tempat lain ! Dah tu pula kejap, kejap tengok kita...kejap, kejap tengok kita." Setelah puas meluahkan isi hati, straw dikacau lalu di teguk.

        Hartina memusing kembali lalu cuba merenung pasangan itu.

         " You ! I bercakap ni ! ," bentak Rea mulai angin .Sakit pula hatinya, dia sahaja yang beria bersembang ! Tapi mamat itu ? Buat derk aje...

         " See, awek tu dah blah ...Dia berangin dengan mamat tula kot ," ujar Ayra semakin menyibuk.Hartina yang sedang menyedut minumannya cepat- cepat menoleh.Sayangnya dia tidak dapat melihat wajah lelaki itu kerana membelakanginya.

       " What ? Are you out of your mind ! Hey what about me ? ," soal Rea benar- benar terkejut .Sudahlah kereta volkswagen merahnya ditinggalkan di pejabat Firhad , kini dia kena pulang sendiri hanya kerana Firhad ada appointment mengejut ! 

      " Aduh ! Dia ni lagi ! ," rungut Firhad.Ayra yang hampir dilanggarnya kini tergamam.Akibat sikapnya yang suka berkhayal.Dia yang baru keluar dari      kedai 24 jam untuk beli top up ingin ke Hartina tetapi mungkin nasibnya tidak baik, dia hampir di langgar mercedes .

      " Dik, tak apa - apa ke ?," soal Firhad lembut.Ayra Ervina tergamam.' Hensemnya dia !!!" Desisnya yang ternganga." Hello ! Hello ! ," sapa Firhad sambil melayangkan tangannya depan gadis itu.

       ' Kuat berangan rupanya, no wonderlah ' desis hati kecil milik Firhad panas hati.Apatah lagi dia telah lewat." Dik ! Next time jalan tu hati- hati ....Jangan dok berangan sangat ya ! ," ujar Firhad seraya menggenakan kacamata hitamnya kembali.Semakin terserlah aura kejantanannya kini.

       Kelihatan beberapa orang gadis asyik berkalih wajah pada lelaki bergelar mr perfectionist itu yang kini membuka pintu mercedesnya.Ayra kini cemberut wajahnya.Dia yang baru tersedar kini berada dalam keadaan malu.

        ' Berlagak betul mamat tu ! Mementanglah banyak awek dok usyar dia tadi ! Aku pun sama ! Hihihi...," ujarnya seraya mengutip kembali beg plastiknya sebelum mendapatkan Hartina.

        " Ayra ni ke mana pula ? Beli barang ke buat barang ?," soal Hartina mundar- mandir sambil melihat jam di pergelangan tangan .Ayra dari jauh kini berlari mendapatkan Hartina yang mulai berangin." Ayra ! Kau ke mana saja ? Jenuh kot aku tunggu ! Aku dahla nak terkencing ni !," bentak Hartina.

        " Sorry babe ! Sorry ! Aku accident tadi ," ujar Ayra mengangkat tangan simbol memohon maaf." Hah, dimana ? Kau ok tak ni ? Ada luka ke ?," soal Hartina gusar pula mendatangi .Hilang semua rasa marahnya." Aku ok ! Kau nak tahu aku accident dengan siapa ?," soal Ayra ." Hah ! Siapa ? Siapa ?," soal Hartina terlompat .

         Ayra tersenyum ." Mamat kat restaurant tadilah ! Harap muka je hensem tapi perangai hampeh ! Berlagak pula tu ! Dia yang hampir nak langgar aku ! Aku pula dia marahinya ! Aku kadang- kadang bukan kau tak tahu ...," ujar Ayra menapak beriringan menuju ke arah parkir kereta.

        " Alamak beb ! Yeker ! Ruginya aku ! Baik aku yang pergi tadi ! Comfirm aku dapat jumpa mamat hensem itu ! ," ujar Hartina menggedik kini.Naik menyampah pula Ayra melihatnya.

         Telefon pintar dalam poket seluarnya bergegar.Ayra lantas mengambilnya.Ada whatsapps baru masuk .Dia membacanya.Soalannya tadi telah di jawab." Beb, aku minta maaf sesangat nampak gayanya malam ni aku memang tak dapat tidur rumah kau , mama aku cakap mak alang aku dari kampung nak datang ! Mereka on the way dah tu ," ujar Ayra malas.Dia bukannya tak tahu dengan feel mak lang nya itu.Dengan banyak mulutnya ! Ayra cukup malas sebenarnya , tapi apakan daya.

       Hartina juga kecewa mendengarnya.Baru tadi dia cipta plan jika Ayra jadi tidur rumahnya." Its okay , malam lain kan ada ," ujarnya menjaga hati.

       " Thank you ya , Tina.Im so sorry i can't  made it tonight ! ," ujar Ayra lantas memeluk Hartina.Hartina tersenyum .Kereta milik Hartina semakin mereka hampiri.

          Firhad tidak perasan bahawa kereta yang berhenti sebelahnya itu adalah kereta di mana Ayra berada.Setelah lampu bertukar hijau kereta mereka berdua menuju ke haluan masing- masing.

            Entah kenapa Firhad yang sedari tadi fokus pada pemanduannya kini teringatkan gadis yang dua kali dia langgar itu.

             ' pehal aku teringat mamat poyo tu pula ni ?,' Soal hatikecil Ayra Ervina pula.Tiba- tiba dia tersenyum sendirian tanpa sahabatnya itu sedari.

             Mungkinkah itu satu petunjuk pada jodoh mereka ? 




Klik di sini jika bacaan spam!

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku