Kerana Janji
Bab 2
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
213

Bacaan







Jam menunjukkan tepat 1.45 petang, aku dan Naim melangkah keluar dari cafe itu,satu-satunya cafe yang berdekatan office kami. Cafe itulah tempat kami sarapan dan makan tengahari. Kadang-kadang kalau rajin barulah makan diluar. Sebenarnya malas nak menghadap kesesakan jalanraya waktu lunch hour ni. Buang masa dekat jalanraya je.

Kami jalan beriringan, sambil berbual, gelak tawa memang meriahlah kami ini. Lagi-lagi kalau Naim bercerita, memang bersungguh-sungguh. Dengan gaya dan suaranya buat orang lain ikut gelak sekali. Siapalah tak kenal Naim si bunga, tak pernahnya tak meriah. Glamour satu bangunan dengan nama dia. Sampai pak security guard pun selalu melayan Naim ni. Tak apalah, janji dia happy dan bahagia.

Borak punya borak,gelak punya gelak, sampai gak kami di hadapan pintu lif. Butang bernombor 11 ditekan oleh Naim. Bayangkan, pejabat kami ditingkat 11, kalau lif rosak tak naya kami. Mati..mati. Tapi alhamdulilah tak pernah rosak lagi,hehe.

"Tinggg!!" pintu lif terbuka,tiada orang didalamnya. Baru sahaja mahu melangkah masuk ke dalam lif. Tiba-tiba, seorang lelaki berbadan sasa, berkulit cerah melanggar aku dengan kuat sekali dan....

" Aduhhhh!! " Punyalah sakit bahu aku terkena pintu lif. Kuat pula tu,seperti mahu patah bahu ni.

" Alamak.. minta maaf cik, minta maaf banyak-banyak. Saya tak sengaja.." kata lelaki itu dengan membawa beberapa fail tebal berwarna hitam.

" Awak ni dah kenapa langgar-langgar, sakit tau tak?!  Gilalah.." aku mulalah menyirap, kan tak pasal-pasal kena "gila" dengan aku.

" Aik.. Cakap saya gila pula. Kan saya dah minta maaf cik.." lembut saja suaranya.

" Kau okey tak ni ?! " tanya  Naim. Risau. Aku mengangguk .  Kami masuk semula ke dalam lif. Bahu aku terasa berdenyut-denyut, sakit. Lelaki ni dengan wajah sikit bersalah hanya tersenyum je. Geram pula aku tengok dia ni, boleh pula tersenyum macam tu,  nak je aku terajang.

" Cedera parah ke bahu tu?! Kalau cedera parah ,saya boleh panggilkan ambulans."  selamba je  dia perli aku.

" Eee.. Awak ni memang gila kan. Dahlah langgar orang pastu nak perli-perli lagi.." aku menjeling tajam padanya. Geram,sakit hati,sakit jiwa semua ada.

"Amboiii..tajamnya jelingan tu. Boleh buat saya  gila kat awak ni kang.." tersengeh-sengeh pula dia. Ish!! Memang gilalah mamat ni. Aku menggosok-gosok bahu dengan tangan .Naim senyum je melihat aku.

" Maaflah bro terlanggar si Singa ni. Nak cepat ni, ada meeting.." katanya.

" Tak apa,dia okey. ."

 Okey?? Bertuah punya Naim. Aku menjeling pula pada Naim, mulalah si Naim ni menggedik dengan lelaki itu. Huh!!

" Tak pernah nampak, baru kerja sini ke?!" teka Naim memulakan perbualan.

" Iya, baru hari ni. Tu yang kelam kabut ni, dah lambat sebab ada meeting.." jelasnya.

" Kalau tahu ada meeting, masuklah office tu awal. Ni tak, dahlah lambat pastu langgar orang. Tah pape tah.." aku merungut sendirian.

" Tadi saya dah masuk office awal lah cik Singa tapi tertinggal fail dalam kereta, tu yang ambil ni. Tak sangka pula terlanggar cik Singa cute ni.." Makin menyirap aku,suka-suka je panggil aku singa. Aku berdengus.

" Ni kad saya, salam perkenalan ya cik Singa.." Lelaki itu menghulurkan kad namanya padaku. Aku buat tak nampak je. Jual mahal kononnya. Tak payah nak bebaik dengan lelaki buat sakit hati je. Terus si Naim mengambil kad tersebut dari tangannya.

" Faliq Alfi bin Kamaruddin..Oo.. Mr. Arkitek rupanya. Aku Naim. Salam perkenalan.."  Naim berjabat tangan dengannya.

Mata Faliq tepat memandang aku,aku mula rasa tak selesa. Dengan senyuman manisnya terukir. Boleh tahan juga mamat ni. Tapi taklah hensem sangat, kira ada rupalah. Ishh!!! ke situ pula aku ni. Aku tetap buat muka selamba. Senyum tak. Semua tak. Garang.

" Tingggg...!"  lega. Sampai dah pun tingkat 11. Rasa lama pula lif ni. Hmm.. Sebaik saja pintu lif terbuka, dengan pantas aku terus keluar tanpa pandang sikit pun pada Faliq. Naim ikut je aku, Naim tahu aku tengah marah.

" Eh! cik Singa sekejab..." jerit Faliq memanggil aku, aku langsung tak layan. Menyampah. Geram.

" Aliaa.. Dia panggil kau lah.."

" Tak payah...!


Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku