Kerana Janji
Bab 5
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
188

Bacaan






Sebaik saja aku buka pintu bilik, tersusun fail-fail kemas diatas mejaku. Mula dah kerja yang tertimbun, semalam punyalah relax, siap lepak-lepak lagi. Hari ni tak ada makna nak relax dan lepak-lepak. Kena siapkan semua kerja ni hari ni juga. Aku tak suka tangguh-tanguh kerja. Bagi aku, hari ini punya kerja kena selesaikan hari ini juga. Esok buat kerja lain pula. Itulah aku.

Aku mengambil salah satu fail dihadapanku, menyemak satu persatu helaian kertas. Okey, tahulah aku apa nak buat. Kerja yang biasa aku buat. Mudah je. Ada lagak kat situ kan. Hehe.. Tanpa berlengah aku terus menghidupkan laptop. Kerja jangan tak kerja. Fokus. Sambil buat kerja sambil layan lagu.

" Tut..tutt.." handphone berbunyi. Dengan malas aku mencapai handphone ditepi laptop tapi mata masih tertumpu pada fail.

Baru je nak jawab, dah mati. Aikk!! Siapa pulalah ni main missed call. Aku letakkan semula handphone ditempatnya tadi. Baru saja letak, berbunyi lagi. Eh! Memain pula dia. Lantaklah. Aku abaikan saja. Lagi baik aku fokus siapkan kerja ni.

Sedang leka menaip, tiba-tiba Naim muncul. Tersengeh-sengeh di depan pintu. Tercegat berdiri memerhatikan aku. Aku pandang dia sekilas saja. Sambil terus menaip.

" Nah ni.." Naim menghulurkan jambangan bunga mawar merah. Kemas rapi tersusun. Wangian harum menusuk ke hidungku. Aku terkedu seketika. Berkerut dahiku.

" Ada someone special bagi kau.." Aku mengambil jambangan bunga itu, lalu menghidunya. Ya Allah.. wanginya. Aku senyum sendiri. Macam tahu-tahu saja aku suka bunga mawar.

" Someone special? Siapa? Selama aku kerja kat sini tak pernah pun dapat bunga bagai.." kataku pada Naim. Naim hanya tersengeh macam kerang busuk.

Ada terselit sekeping kad kecil berwarna putih di celah-celah jambangan bunga itu. Aku mengambil dan membaca.

" Salam perkenalan Aliaa Sofea..
Maafkan saya ya..!!

-Faliq Alfie- "

Cantik dan kemas tulisannya. Aku kembali memandang Naim yang masih lagi tersenyum. Ku letakkan jambangan bunga itu diatas meja.

" Kau kan yang bagitahu nama aku? " teka aku.

" Sorry..! Dah dia minta, merayu-rayu bagai. Aku bagilah. Tak salah kannn.."

" Siapa cakap tak salah? Kenapa tak minta izin aku dulu? " Aku menjeling tajam pada Naim.

" Alaaa kau, dan-dan marah, padahal kau suka bunga mawar kan. Macamlah aku tak tahu.." mencebikkan bibir tanda mengejeklah tu. Aku menjeling lagi.

" Memanglah aku suka bunga mawar,bunga rose tapi tak bermakna aku suka si Mr. Arkitek tu ek.. " balasku selamba. Eh..eh!! Kenapa tiba-tiba aku cakap macam tu pula. Huhu..

" Hahaahaa.. Aku tak cakap ek. Beb.. kalau kau suka dia pun okey apa,nampak caranya dia pun suka kau tu.." kata Naim. Jujur.

" Aku malaslah nak fikir benda-benda ni. Buang masa.." kataku. Rasa sesak nafas cakap bab-bab ini. Aku rasa macam.. Eee sakit jiwa.

" Lagi buang masa kalau kau terus fikir Zahwan dan tunggu Zahwan yang tengah bahagia tu tau tak Aliaa Sofea.." sadis. Pedih menusuk ke jantung aku. Terkedu sekejab. Aku mengangkat bahu. Diamkan saja.

" Faliq nak lunch dengan kau kang. Dia suruh aku pujuk kau. Dia mengharap sangat tanda mohon maaf sebab langgar kau semalam. Kau nak ke tak nak..?!" sambungnya lagi.

" Taknaklah aku. Kalau dia nak keluar makan dengan aku kena minta izin abang aku dulu.." jawabku.

" Dah agak dah. Nanti aku sampaikan kat dia. Kau taknak kirim salam kat dia ke?!"

" Tak payah..!!!"

Naim gelakkan aku. Sengaja menyakat aku. Aku sikit pun tak senyum, meneruskan kerja. Ku pandang jambangan bunga mawar merah ditepi meja. Cantik dan kemas susunannya. Entah kenapa, aku memang suka sangat dengan mawar merah. Warnanya memikat hati. Kalaulah aku naik pelamin nanti, aku nak pelamin aku dihiasi dengan bunga mawar merah je, xnak bunga lain. Biar wangi asli. Wahh!! Bestnya..!!!

Aku tersengeh sorang-sorang. Menepuk dahi sendiri. Biar sedar dari lamunan yang entah apa-apa. Ketawa kecil. Lawak dengan diri sendiri. Aku meneruskan kerja. Melupakan segala angan-angan. Hahahahaa.. Okey Aliaa.. Jangan nak berangan sangat, sambung kerja. Kataku sendiri. 


Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 | Bab 201 | Bab 202 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku