Kerana Janji
Bab 6
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
183

Bacaan






Aku menyandarkan badan di kerusi. Terasa sakit pula tengkuk ni, rehatkan badan sekejab. Jam sudah menunjukkan tepat 12.50 tengahari. Baru tadi Naim datang mengajak aku makan tengahari, tapi ku tolak. Belum lapar lagi perut aku. Mana taknya, dua cawan nescafe dah aku minum. Kenyang minum je. Ni kalau abang aku tahu aku tak makan, mahunya kena bebel 24jam. Mengalahkan mak nenek. Aku je yang degil. Kalau dah sakit baru padan muka aku.

Rindunya dekat abang. Sibuk memanjang, aku call pun tak dijawab, mungkin outstation kut. Tak apalah, nanti kalau abang rindu aku mesti dia call. Hmm.. Aku mengeluh kecil.

" Tut..tutttt..." cepat-cepat aku capai handphone. Dengan harapan abang yang call. Tapi bila tengok skrin handphone, bukan abang tapi nombor yang missed call banyak kali pagi tadi. Aku merenung nombor itu. Dua hati, nak jawab atau tidak. Okey lah aku jawab, mungkin emergency ke kan. Bersangka baik je.

" Assalammualaikum.."

" Waalaikumsalam wbt.." satu suara lelaki.

" Aliaa Sofea.. "sambungnya.

" Iya saya.. Siapa ni?!" tanyaku lembut.

" Suka tak bunga tu? " soalanku tak dijawab. Faliq rupanya. Mana pula dia dapat nombor aku ni, sah kerja Naim. Hampeh punya kawan.

" Hmm.. Terima kasih..!! Rasanya tak perlu kut nak bagi bunga bagai, saya dah maafkan awak pun.." jawabku endah tak endah. Malas layan.

" Saya bagi sebagai tanda Salam Perkenalan. Saya nak berkawan dengan awak, awak taknak kawan dengan saya ke?!" katanya.

" Eeee... Tak ingin pun.."

" Hahahaa. Iye ke taknak, dalam hati tu nak kan..kan..kan.." gelak Faliq. Sukanya dia menyakat aku. Sabar jelah.

" Perasannya. Dari saya kawan dengan awak lebih baik saya kawan dengan security kat bawah tu tau.."

" Ooo jadi taste awak ni, mat bangla lah ye. Hahahaha.. " gelak lagi. Aku tersenyum sendiri. Terkena pula aku kali ni.

" Aikk.. lebih nampak.."

" Okey.. okey.. sorry..sorry..!! Kenapa tak lunch. Jenuh saya tunggu awak kat bawah, sampai berjanggut ni ha.." lembut suaranya.

" Siapa suruh tunggu, saya tak suruh pun.."

" Iya.. memang awak tak suruh pun tapi saya nak belanja awak lunch tanda mohon maaf saya.." jelasnya.

" Kan saya dah cakap, saya dah maafkan .." balasku.

" Selagi awak tak keluar makan dengan saya, selagi tu saya akan rasa bersalah tau. Please Aliaa.. " rayunya.

" Tak payah nak rasa bersalah sangatlah Encik Faliq. Dengar sini, untuk pengetahuan awak,  saya tak pernah keluar dengan mana-mana lelaki dan tak suka pun. Kecuali dengan Naim dan abang saya sendiri. So, tak payah nak merayu bagai, maaf sangat-sangat okey.." tegasku.

" Macam tu pula? Sekali je Aliaa..  Atau ajak Naim sekali, boleh kan?!" terus merayu.

" Maaf Encik Faliq. Saya hormati wali saya.."

" Okey.. Kalau macam tu, saya sanggup minta izin kat wali awak, boleh?!"

" Tak boleh..!!!! Okeylah, Saya busy, Salam.." Aku terus mematikan talian.

"Dia ni memang gila. Dah orang cakap tak nak, tak nak lah.. Entah apa-apa entah.. Gila..!"
merugutku sendirian.

Aku membuka laci meja, memasukkan handphone didalamnya. Aku segera bangun dan keluar dari bilik. Mataku meliar memandang sekeliling. Sunyi sepi. Tiada seorang pun kelihatan. Lambat pula mereka masuk office. Aku je seorang yang tinggal.

Sekejab lagi masuklah tu mereka. Kalau mereka dah masuk jadi gamatlah. Lagi-lagi lepas makan, masing-masing dah kenyang, duduk berbual dan bergosip. Itu perkara biasa. Yang paling bikin kecoh adalah Kak Intan. Jangan cakaplah kekecohannya, kalah Mat kepoh. Sekali join si Naim, memang huru-haralah jadinya.

Walaupun mulut Kak Intan kecoh, tapi hatinya baik dan yang paling aku suka dekat Kak Intan ni satu je, dia penyayang dan sangat mengambil berat. Dah ku anggap dia macam kakak aku sendiri. Almaklumlah, aku mana ada kakak. Yang ada cuma seorang abang je, satu-satunya abang kandungku. Dialah ayahku, ibuku,abangku, sahabatku. Dialah segalanya.

Aku melangkah perlahan menuju ke surau. Senyum, senyum dan senyum. Itulah aku. 


Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku