Kerana Janji
Bab 8
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
169

Bacaan







Minggu berganti minggu, bulan berganti bulan. Faliq masih lagi cuba mendekati aku. Aku.. seperti biasa, layan tak layan je. Walaupun aku tak layan dia, tapi dia tak pernah putus asa. Setiap hari, pasti dia akan whatsapp, pagi, tengahari, petang dan malam. Sampai aku dah tahu waktu dia whatsapp dan selalu juga dia call tapi tak pernah aku jawab. Maaflah Faliq, aku bukan jenis melayan. Bukan nak berlagak,  bukan nak jual mahal tapi itulah aku.

Tak cukup dengan itu, setiap minggu pasti ada je bunga mawar merah dia hantar ke office. Sampai satu office dah tahu dan kecoh pasal Faliq. Apalagi, gosip aku dengan Mr. Arkitek lah. Bukan setakat itu je, boleh dikatakan satu bangunan tahu gosip kami. Boleh tahan glamour juga mamat ni. Ramai peminat. Ada suara-suara yang tak sedap aku dengar, kononnya aku yang tackle mamat tu. Heyy!! Tolonglah. Aku layan pun tak, nak tackle mamat tu. Oh tidak sama sekali.

Aku tak ambil hati pun, biarlah mereka nak bercakap, nanti bila dah penat bercakap, pandailah mereka diam. Aku macam biasa, ke mana-mana pun tetap berdua je dengan Naim. Dari dulu sampai sekarang. Sahabat aku yang paling sporting. Kadang-kandang bila aku sedang breakfast atau lunch dengan Naim, adalah juga Faliq datang menyibuk. Kebetulan. Bukan dirancang.

Aku duduk termenung menghadap laptop, rasa bosan pula pagi ni. Padahal kerja bertimbun, petang ni pula ada meeting, aduhai kenapa tak ada semangat nak kerja hari ni. Cik Erisya turut join meeting, susah nak duduk semeja dengan dia. Lama tak jumpa dia, busy menguruskan cawangan baru di Terengganu.

Si Naim pula datang lambat hari ni, ada hal yang tak dapat dielakkan katanya. Selepas lunch baru dia masuk office. Jawabnya, aku tak breakfast dan tak lunch lah. Malas nak turun sendiri, kut-kut ada mamat tu. Naya aku.  Kang makin jadi gossip panas. Tak apalah, kirim nasi je kat Mira kang. Kerja mudah kan.

Sedang melayan perasaan. Aku dikejutkan dengan ketukkan pintu dari Mira. Terperanjat beruk aku jadinya. Entah apalah yang aku khayalkan sampai terkejut macam tu. Hehe..
Aku menyuruhnya masuk.

" Cik Aliaa.. ada orang nak jumpa kat luar.." kata Mira.

" Siapa? Lelaki ke perempuan?" tanyaku.

" Lelaki. Tapi bukan Encik Faliq tau, orang lain.." sambung Mira. Pandai pula dia perli aku.

" Kalau Faliq yang cari saya, cakap je saya tak ada tau.." pesanku pada Mira.

" Aikk! Kasihan dia Cik Aliaa.. hehe"

" Tak ada makna kasihan. Okey.. Jab lagi saya keluar, terima kasih Mira.." aku memberi senyuman pada Mira. Tanpa berlengah aku mencapai handphone dan terus keluar.

Dalam hati masih lagi tertanya-tanya. Siapalah gerangannya yang nak jumpa aku ni. Jarang ada orang datang office cari aku. Rasanya tak pernah kut kecuali si Faliq tulah. Kalau ada pun yang berkaitan dengan kerja itupun kalau ada appointment. Lain dari itu memang tak pernah pun. Lagipun aku bukannya glamour kat sini. Hmm..

Sampai sahaja di ruangan menunggu. Kelihatan seorang lelaki berbadan tegap berbaju kemeja biru sedang berdiri membelakangi aku. Aku berkerut. Ini memang bukan Faliq. Jadi siapakah? Dengan langkah perlahan aku menghampirinya.

"Assalammualaikum.. Ya Encik, Encik nak jumpa saya??" tegurku menyusun kata-kata.

" Waalaikumsalam wbt.. " terus sahaja dia memusingkan badannya ke arah aku. Dan aku...

" Abangggg..!!" Menjerit kegembiraan. Pantas aku terus peluk abang. Dahiku dicium. Hampir saja airmata ini menitis kerana terlalu merindui abang. Sangat rindu. Macam jejak kasih pula lagaknya.

" Rindu sangat kat adik. Sihat tak ni? Dah makan? " Aku meleraikan pelukkan. Lalu duduk di sofa bersebelahan abang.

" Adik pun rindu abang. Kenapa abang balik tak cakap.." soalan abang takku jawab.

" Surprise!!" jawabnya rigkas dengan senyuman.

" Kenapa kurus ni, adik tak sihat ke?!" sambungnya lagi.

" Mana ada kurus macam ni, maintain lah kut. Abang tu yang jarang balik jenguk adik, tu yang kata adik kurus. Kurus sebab rindu abang. Abang je lupa adik.." aku buat-buat merajuk.

" Mana ada lupa. Sorry sangat. Sebulan dua ni abang memang sangat busy. Ni pun balik ada meeting petang ni.." jelasnya.


" Abang balik ni kejab jelah maknanya.. hmm.." keluhku.

" Tak lah, abang cuti seminggu. Esok start cuti.. Eh! Jom temankan abang makan.." ajak abang. Aku pun on jelah, perut pun lapar juga ni, lagipun lama tak jumpa abang. Terubat rindu. Mana taknya, dekat tiga bulan tak jumpa dia, call pun susah dapat. Sedih!!

Aku memberitahu Mira untuk keluar makan sebentar, dan kemudian terus berjalan menuju lif bersama abang. Macam-macam soalan ditanyakan kepadaku. Sepanjang menuruni lif aku disoal siasat olehnya. Mujurlah tak ada orang dalam lif tu. Kalau tak mahu malu jugalah.

Pintu lif terbuka, kami jalan beriringan berdua. Ada juga mata-mata yang memandang, tak kurang ada juga yang berkerut melihat aku bersama abang. Iyalah, selama ini aku mana pernah keluar dengan lelaki, yang mereka tahu, aku akan bersama Naim saja. Dan lepas muncul Faliq itulah aku jadi bahan gosip mereka sampai hot sekarang ni.

Mesti mereka fikir abang adalah kekasih aku. Aku sengaja jalan sambil memegang lengan abang. Lagak tak ubah seperti pasangan kekasih. Hahahaa!! Aku pun buat selamba je, hanya melemparkan senyuman pada mereka. Ada juga terserempak dengan officemate Faliq. Confirmlah jadi buah mulut ni nanti. Tapi okey juga, biar Faliq tahu. Biar dia tak ganggu aku lagi. Legaa!! 




Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 | Bab 201 | Bab 202 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku