Kerana Janji
Bab 13
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
165

Bacaan






Okey siap!! Aku tersengeh memandang wajah sendiri di cermin. Hari ni aku pakai baju kurung plain berwarna biru gelap dan dipadankan dengan shawl berwarna kelabu. Sweet juga aku ni kan. Perasanlah pula. Hahaha..

Jam didinding dan menunjukkan tepat 7.50pagi. Alamak!! Dah lambat. Apalagi, kelam-kabut akulah aku. Handphone ku ambil dan masukkan ke dalam handbag . Lalu, ku terus jalan laju ke ruang tamu. Mana abang? Mesti kat dapur. Aku bergegas ke dapur. Kelihatan abang sedang menyediakan air teh o panas.

" Abang...!! Jom lah. Dah lambat dah ni.."  jeritku memanggil abang.

" Aik!! Awal lagi kan. Bukan biasa adik keluar jam 8.30pagi ke?!" kata abang sambil tangan mengacau air teh o panas didalam teko.

" Tapi hari ni, adik kena masuk office awal. Nak siapkan kerja cepat-cepat, kerja banyaklah bang. Adik taknak balik lambat. Abang... cepat lah jom..!!" Jelasku.

" Baru nak goreng nasi.."

" Tak payahlah. Nanti abang balik, abang gorenglah.. " aku pula mendesak abang.

" Kalau iya pun, minumlah seteguk dua dulu air ni. Penat abang buat ni.."

" Ish!! Panas macam tu nak teguk menda. Habislah melecur mulut adik kang. Abangggg... cepatlah.." aku terus mendesak.

" Iye.. iye.. jom.. Bertuah betullah budak ni.."
Aku gelak kecil. Abang mengambil kunci kereta dan kunci rumah di dinding yang kemas tergantung. Aku awal-awal lagi dah keluar dan tunggu abang dekat pagar rumah. Standby nak tutup pagar.

Yeah!! Harap-harap terserempaklah dengan Faliq nanti. Tak sabar. Jahatnya aku. Hehehe..

Setelah pagar ku tutup dan kunci. Aku terus masuk ke dalam kereta. Aku masih tersenyum. Dalam hati berdoa moga plan menjadi.

" Dah kenapa tersengeh-sengeh ni..?"  Tegur abang. Pelik tengok aku kut.

" Tak ada apa.." aku mengelak. Taknak abang tahu. Tak pasal-pasal hancur plan kang. Aku melayan lagu. Menyanyi perlahan-lahan. Abang pun layan perasaan sendiri. Mujur jalan clear. Macam tahu je plan aku.

Sampai saja di lobi. Aku menyuruh abang parkir kereta ditepi. Aku melihat jam, 8.40pagi. Waktu-waktu macam ni lah Faliq datang.

" Abang..jom!!" Ajakku.

" Laa. Nak ke mana pula? Tadi kata nak masuk office cepat.." berkerut seribu dahi abang. Hehe..

" Lapar.. Jom breakfast dekat cafe.. " kataku.

" Pula dah. Tadi kalau abang goreng nasi kan bagus. Nak masuk office cepatlah bagai.." dah membebel pula abang ni. Aku tetap tersengeh.

" Tadi tak lapar, tiba-tiba sampai sini jadi lapar pula.. hehe.. jom lah abang. Kang adik tak breakfast, sakit perut, abang juga yang susah kan..kan..kan..." pujuk aku. Buat muka kasihan.

" Iyalah.. jom..!!"

Yeahhh!!! Macam mahu melompat je rasanya. Abang tak akan hampakan aku punyalah. Apa yang aku nak pasti abang tunaikan. Melayan perangai adiknya yang gila-gila ni. Sayang abang ketat-ketat.

Aku dan abang keluar dari kereta. Jalan bersama. Mataku liar mencari kelibat si Faliq. Alamak! Mana dia ni. Janganlah tak ada pula.
Ada saja mata yang memandang, tersenyum-senyum melihat aku bersama abang. Aku membalas senyuman mereka. Sambil berjalan kami berbual.

" Eh! Kejab dik.. Handphone abang dalam keretalah. Tunggu kejab ek.." abang berpatah balik ke kereta. Aku tunggu abang di sebelah pasu bunga besar ni. Mata masih meliar pandang kanan kiri, mana pula mamat ni. Tak pula dia muncul. Aduhaiii...

" Hai sayang..!!" terkejut aku bila tiba-tiba dia muncul dari arah belakang pasu besar. Fuh!! Suka betul dia buat aku terkejut, mahu tercabut nyawa.

" Awak ni kan, dah tak reti nak bagi salam ke. Suka sangat buat orang terkejut, selamat saya tak sakit jantung, kalau tak lama dah mati.." aku membebel padanya. Dia dengan tak ad perasaan hanya gelak dan gelak. Ingat lawakkk!!

" Oh.. terkejut ke?! Singa pun pandai terkejut ek. Hahaha.." Eeee... geramnya lah. Sabar Aliaa sabar.

" Apa awak buat kat sini? Tunggu saya ye.. Tahulah awak rindu saya, kan..kan.." nak termuntah hijau aku dengar. Sorry lah nak rindu kau, bisikku didalam hati.

" Sorry lah. Saya tunggu tunang saya, nak breakfast sama.."jawabku selamba. Tapi tak ada reaksi bengang pun. Tak ada perasaan pula dia. Hmm..

" Oh tunang.. !! Baguslah, boleh saya jumpa sekali. Nak tanya juga, macamana ye dia boleh terpikat dengan  ni. Kut-kut dia boleh bagi tips ke kan.."

Ha?! Aku terkedu kejab. Memang betullah dia ni tak ada perasaan. Kenapa tak jelous pula ni. Makin saja cari pasal adalah. Ishh!! Abang menuju ke arah kami. Aku mula mengukir senyuman. Tidak menghiraukan Faliq.

" Dah jom.." ajak abang sebaik sampai ditempat aku menunggu. Sempat abang memberi senyuman pada Faliq.

" Bye...!!" Aku terus pegang lengan abang. Lagak gayaku. Faliq terpinga-pinga sebentar.

" Eh..eh.. Tunggu sekejab.." Faliq memanggil. Kami memberhentikan langkah dan menoleh ke arah dia.




Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 | Bab 201 | Bab 202 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku