Kerana Janji
Bab 25
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
153

Bacaan






Alhamdulilah, solat isyak dan maghrib kami dapat berjemaah bersama. Bahagianya hati. Abang yang mengimamkan kami. Dah lama tak berjemaah bersama. Selesai solat, aku terus turun ke dapur bersama Mak Long. Manakala abang dan Pak Long duduk di beranda dapur. Aku menolong Mak Long menyediakan air kopi. Setelah selesai, Aku membawa dulang yang berisi air kopi dan sepinggan pisang goreng. Pisang yang dibawa oleh Pak Long siang tadi. Aku meletakkan hidangan diatas meja kopi, lalu menuang air kopi ke dalam cawan yang beralas itu. Ku beri satu persatu cawan kepada abang, Pak Long, Mak Long dan untukku sendiri. Aku duduk di sebelah Mak Long.

" Esok nak ikut Pak Long pergi kebun tak? Boleh petik rambutan, cempedak, langsat. Tengah banyak kat pokok tu.." pelawa Pak Long. Aku pun tersenyum lebar, mengangguk-angguk kepala. Setuju sangat. Abang pun sama.

Kami berborak kosong. Sungguh nyaman suasana malam ni. Hanya dengar bunyi cengkerik sahut menyahut. Hmm.. cengkerik tu macam mana ya. Kurang pasti pula. Hehe..
Sunyi dan sepi. Sesekali kedengaran bunyi enjin motor yang lalu di atas jalan. Memang tenang dan aman je rasa.

Aku mengambil handphone diatas tiang batu. Ku buka whatsapp. Mataku fokus di skrin handphone saja. Apa yang abang, Mak Long dan Pak Long borak pun aku tak dengar. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Biasalah  aku kan. Memang macam tulah. Tak ambil port pun.

" Assalammualaikum Aliaa..

Hanya untukmu..
Menghitung detik dalam kesedaran,
Menunggu masa untuk lena,
Memintal mimpi di kamar beradu,
Hanya mahu temu bayangmu,
Sambut rinduku, pejamkan mata,
Aku untukmu.."

Uit!! Terkejut beruk aku jadinya. Serta-merta dahiku berkerut seribu. Dah kenapa dengan si Faliq ni. Buang tabiat ke apa? Tiba-tiba je bagi ayat-ayat jiwang dekat aku. Parah ni parah!!
Bila aku baca dua tiga kali ayat-ayat tu. Oh okey!! Ni lirik lagu Akim ni, yang bertajuk Obses.
Ceh!! Nak jiwang tapi tak reti. Ada ke jiwang dengan ciplak lagu orang. Tak patut. Ingat aku tak tahu ek, aku ni dari pagi sampai petang duduk dekat office menghadap fail yang bertimbus dan mendengar lagu je. Jadi, kiranya lagu-lagu sekarang, dulu semua aku tahu. Tak payah tipulah kalau dia cakap ayat dia. Hahahaa..

Nak je aku gelak besar-besar, tapi takkan nak gelak depan Mak Long dan Pak Long kut. Malu lah pula. Okey!! Tahan gelak. Tapi senyum tak boleh tahan.

" Adik ni dah kenapa, tersengeh dari tadi.."
Alamak!! Mak Long perasanlah. Mereka memandang aku serentak. Aku tersengeh jelah. Takkan nak cakap tengah whatsapp dengan Faliq pula kan.

" Biasalah Mak Long. Putera kayangan tengah bertanya khabarlah tu.. " perli abang. Abang memang boleh agak pun, sebab hanya Faliq je yang akan kacau aku malam-malam macam ni.

" Ish!! Abang ni. Saje je kan. " gerutu aku.

" Tak payah Putera kayangan sangat lah dik oii. Terima aje kalau dah berkenan. Senang cerita.." Dah kenapa Mak Long ni tiba-tiba. Percaya benarlah cakap abang tu.

" Mana ada Mak Long, abang ni ha, saja cari pasal.. Nak kenakan adik je.." aku menjeling manja pada abang. Abang gelak kecil. Mereka sambung berbual. Aku pula tengah mencari idea nak balas ayat jiwang lagu dia ni.

" Kalau rasa gembira tepuk tangan,
Kalau rasa gembira  beginilah caranya,
Kalau rasa gembira , ambik ni .."

Kikiki..!! Kau bagi aku love kan, ambil kau penumbuk padu aku untukmu,  bisikku didalam hati. Aku mengambil cawan berisi air kopi. Ku teguk perlahan. Lalu, aku ambil pula sehiris pisang goreng. Ranggupnya.. walaupun dah sejuk tapi tetap sedap. Memang- memang lah airtangan Mak Long ni, memang terbaik tau. Sedang mengunyah dan menikmati kelazatan pisang goreng Mak Long, handphone ku berbunyi lagi, whatsapp.  Dengan pantas aku mengambilnya.  Mak Long menggeleng kepala melihat aku. Aku membalas senyuman manja dekat Mak Long.

"  Garangnya.

Waktu.. Dengarkanlah..
Selalu dekatkanku denganmu,
Hingga ku menutup mata,
Satukanlah hati..!"

Satukan hati konon. Dua hati ke tiga hati ke memang taklah. Faliq ni peminat Akim ke?! Tadi lirik lagu Obses, ni lirik lagu Mewangi pula. Mungkin juga kut. Aku pun suka lagu-lagu Akim & The Majistret. Paling aku suka lagu Potret. Memang layan. Ada maksud tersirat di sebalik lagu tu. Aku terus fikir mencari idea nak balas dengan lirik lagu apa.. Oh Okey!! Dapat dah..

" Aku bukan si dara biasa,
Dambakan kasih nak dimanja-manja,
Lidahku tajam bila berkata,
Niat di hati cuma untuk berjaga-jaga"

Kemudian, aku sent. Tak sabar pula nak tunggu . Mesti lirik lagu Akim juga tu. Aku punyalah confident. Balas membalas dengan lirik lagu. Hahaha.. Pelik juga kadang-kadang kami ni. Mengalahkan budak kecil pula padahal umur dah tua. Alamak!! Tua ke?! Aku muda lagi yang tua si Faliq dan abang.

" Mak Long.. Abang Man masih dekat Sabah lagi ke?! " tanyaku pada Mak Long. Teringat pula dekat abang sepupu yang sporting tu. Abang sepupu yang gila juga macam kami. Yang paling rapat .

" Iya. Masih dekat sana. Dah tinggal sana pun. Rumah pun dah buat, rumah apa tu yang rumah sewa-sewa tu. Lupalah Mak Long.." Mak Long cuba mengingati. Aku gelak je.

" Homestay lah.." Pak Long mencelah.

" Ha iyalah tu, homestay.." ulang Mak Long.

" Wah!! Best tu. Ada masa kang nak pergi sana lagilah. Kundasang best.." kataku.

" Mak Long dah pergi sana tak?!" tanyaku lagi.

" Dah pernah pergi dah. Tapi taknak pergi lagi. Pening kepala, jalannya pusing-pusing, cukuplah sekali.." cerita Mak Long.

" Bestlah Mak Long. Kan sejuk sana tu. Adik suka Kundasang tu, tengok gunung, cantik sangat. Tulah tak tahu pula Abang Man buka homestay, kalau tahu boleh stay sana.."

" Bila adik pergi Kundasang?! Abang tak tahu pun.." abang mencelah pula.

" Tahun lepaslah. Yang adik pergi dengan officemate adik tu. Adik ada info abang ye, jangan kata tak ada.. Abang lupalah tu.. "

" Oh..!! Okey.. Okey..!! Ingat-ingat.."

" Orang dah tua, macam tulah cepat sangat lupa.." Abang baling aku dengan  bantal. Aku gelak.

Okey.. Handphone berbunyi, whatsapp masuk. Cepat-cepat aku capai handphone di meja.

" Telah lama ku rasa sebegini,
Meniti masa silih berganti,
Ku harapkan engkau datang kepadaku,
Walau sekadar mimpi...

Datang dalam mimpi saya malam ni ya,
Rindu awak."

Aku terdiam sebentar. Macam serius pula mamat ni. Ah!! Tak payah nak serius sangat okey. Ni semua auta ni. Alamak!! Dia main lagu Roni Hussin pula. Sedih tu.Hihii..  Aku mencari idea lagi untuk balas. Yup! Dapat..

" Kau fikir engkau siapa,
Fikir engkau siapa,
Fikir engkau siapa,
Boleh blah!!

Lariiii...!!!

Selamat malam .."

Okey.. aku terus sent. Aku gelak sendiri.

" Oo Dik..!! Dari tadi Mak Long  duk perhatikan adik  sengeh-sengeh, senyum sorang-sorang. Apa yang lawak sangat tu dik.." Makin kuat aku gelak.

" Orang tengah bahagia tu Mak Long, macam itulah rupanya.. Putera kayangan.." perli abang.

" Memandai je abang ni, mana ada. Orang whatsapp dengan Naim lah " aku menafikan. Abang mengejek. Aku buat selamba je lah.

" Dah sudah. Sambung je esok boraknya ye. Dah lewat dah ni, Segala cengkerik semua dah senyap, dah tidur dah. Kita je masih pot pet pot pet..." Lawak betul Mak Long aku ni. Aku angkat dulang dan gelas-gelas kotor bawa masuk ke dapur dan cuci bersih. Ku susun ditempat pengering. Setelah siap semua, aku naik ke atas rumah dan masuk ke dalam bilik.

Aku baring di katil besi yang agak usang itu. Tapi masih kuat dan cantik cuma warnanya saja agak pudar. Susun atur bilik masih sama.
Badan mula rasa dingin, duduk di kampung tak perlu guna penghawa sebab penghawa dingin semulajadi dah ada. Lagi dingin daripada penghawa dingin.

Tet..tet..!! Okey whatsapp masuk.

" Kenapa boleh blah?!
Sedihnya saya
Tak apalah..
Bole blah pun boleh blah lah..
Yang penting, saya tetap rindu awak.
Selamat malam dan selamat tidur.
Moga-moga saya yang muncul dalam mimpi awak malam ni, baru tahu. Hahaha.. "

Tak ada maknanya, kataku sendiri. Faliq oh Faliq..!! Kau selalu buat aku bengang tapi dalam masa yang sama kau menghiburkan aku juga. Hmm.. 


Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 | Bab 201 | Bab 202 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku