Kerana Janji
Bab 33
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
131

Bacaan






Minggu ini, aku agak busy dengan kerja. Nak siapkan kertas kerja untuk pembukaan cawangan baru syarikat Dato' di Terengganu tidak lama lagi. Memang agak kelam-kabut, memandangkan majlis perkahwinan Cik Erisya pun akan berlangsung pada bulan yang sama.  Jadi, sikit-sikit aku kena cover kerja Cik Erisya. Mujurlah aku tidak dihantar kerja di Terengganu tu. Lega rasa.. Fuh!!

Aku merehatkan badan sebentar. Sakit pula pinggang ni asyik duduk je sejak pagi. Aku kalau dah menghadap laptop, menghadap segala kerja memang fokus. Selagi tak habis selagi tu tak bangkit. Kecuali solat, ke tandas dan makan je. Kalau tak, memang sampai kematulah punggung. Minggu yang sangat busy, bukan aku je busy, Faliq pun sama. Dah berapa hari kami tak berjumpa. Aku beberapa hari ni pun asyik balik lewat je, yang dia pula rasa outstation kut. Aku pun tak ingat. Ada juga dia info tapi biasalah aku. Tak ambil port. Tiap malam Faliq tak pernah lupa whatsapp aku, walaupun sekadar ucap Selamat Malam saja. Tapi aku layan pun tak. Bukan tak nak layan tapi kadang tak sempat. Dan, kadang aku dah tidur. Tak kan tengah tidur nak balas whatsapp pula kut. Mengigaulah pula..

Tengah duk fokus layan kerja, handphone ku berbunyi. Ku mencari-cari handphone diatas meja tapi tiada. Satu persatu fail ku angkat, kut-kut terselit dalam fail ke, pun tiada. Aik!! Mana pula handphone ni, bunyinya ada, handphone tak ada pula. Beberapa kali berbunyi, jenuh aku mencari. Lalu, ku buka laci. Ya Allah..!! Aku ketuk dahi sendiri. Dalam laci rupanya. Macamana boleh tak perasan, hahaha.. gelakku sendiri. Tertera "Abang" di skrin handphone. Aku senyum.

"Iya abang.. Waalaikumsalam..." jawabku perlahan.

" Lambatnya jawab, busy sangat ke?!" Tanya abang .

" Handphone lupa letak manalah, bunyi ada tapi cari-cari tak jumpa, rupanya dalam laci.. hahaha.." jelasku.

" Macam tu pula. Balik jam berapa ni?!"

" Tak tahu lagi. Nak siapkan kerja sikit lagi ni.." mataku masih fokus menghadap laptop. Jariku ligat menaip.

" Dua-dua busy ye.. Abang call Faliq pun dia cakap busy.. Okeylah, jangan balik lewat tau, abang on the way balik KL ni.."

" Okey abang.. jumpa nanti, bye.." aku terus mematikan talian.

Tiba-tiba je abang balik. Mesti ada hal kut. Entahlah. Aku memang tak faham dengan cara kerja abang ni. Banyak kali abang explain pun aku tak faham-faham. Sampai abang boring . Hehe.. Yeah!! Sikit lagi siap. Tak sabar nak balik. Nak rehat, nak tidur puas-puas. Kalau siap sebelum waktu balik ni, memang tercapai target aku. Ingat kerja aku ni tak ada target ke.. Ada tau, target sendirilah. Sebab kalau tak ada target nanti buat kerja pun lengah-lengah, malas-malas. Sudahnya, sampai waktunya tak siap, tapi stress yang dapat sebab buat kerja last minute. Kecuali kalau big boss bagi kerja last minute, itu tak boleh buat apalah. Bertindak mengikut arahan jelah. Huhu..
Hari ni Naim cuti, jadi aku rasa kebosanan juga lah si kecoh tu tak ada. Kalau tak, selalu je dia masuk bilik aku, borak-borak hilangkan stress kerja, katanyaa.. Yang lain, masing- masing sibuk dengan kerja masing-masing.

Setengah jam kemudian, Alhamdulilah, siap!! Aku tutup fail dan ku susun kemas. Tersenyum lebar aku, siap lebih awal dari target. Aku angkat tiga buah fail dan ku hantar pada Kak Intan.

" Woww!! Dah siaplah..!! Hebat kau ni.." puji Kak Intan.

" Letih kak oii.. Berapa hari nak siapkan ni, asyik balik lewat je.." Kak Intan mengangguk.

" Kak..saya balik dululah ye. Ada hal sikit.." kataku meminta izin.

" Nak dating ke tuu" perli Kak Intan. Sengeh.

" Ish!! Taklah.. abang saya nak balik, kang kalau saya lewat balik. Membebel pula dia.. makin stress saya kang.."

" Ooo okeylah. Kirim salam dekat abang kau ya.." Aku mengangguk perlahan. Baru je nak melangkah. Mira jerit memanggil aku. Terbantut langkahku.

" Cik Aliaa.. kejab-kejab..!" Berkerut Kak Intan tengok gelagat Mira. Aku senyum.

" Ni ha.. saya nak bagi kad jemputan perkahwinan saya. Tinggal Cik Aliaa je saya tak bagi lagi, jemput datang tau.." Mira menghulurkan kad jemputan bersampul berwarna pink. Aku mengeluarkan kad itu. Cantik!!

Aku membaca. Senyum dan senyum.

" Jemput datang ye.. Sekali Encik Faliq tau.."

" Insha Allah.. Kalau tak ada halangan saya datang. Terima kasih menjemput. Apapun Tahniah!!" ucapku lembut.

Aku meninggalkan mereka. Jalan perlahan ke lif, rasa lain pula badan ni. Lemah semacam je, sebab tak makan tengahari tadi kut. Lif lapang, tiada penumpang pun. Oh ya..!! kan awal lagi waktu habis kerja. Aku je yang paling awal keluar. Sekejab je dah sampai groundfloor. Lega!! Aku memberi senyuman pada security yang lengkap beruniform putih. Orang lain pula, mana mat bangla yang biasa tolong Faliq tu. Tak nampak pula. Ke dah berhenti kerja ataupun balik kampung kut. Memandai je aku, hehe.. Aku menuruni anak-anak tangga lobi. Fuh!! Panas terik hari ni, berpinar mata sekejab apabila terpandang silauan dari arah cermin kereta.

Sebuah kereta berhenti, muncullah seseorang yang amat ku kenali. Tersengeh serupa kambing. Aku membalas senyumannya.  Di tangannya ada beberapa buah fail. Balik dari side kut. Tekaku dalam hati.

" Nak balik dah ke?! Awalnya.." tanyanya.

" Hmm.. kerja dah siap.Jadi, baliklah.." jawabku selamba.

" Okey.. tunggu kejab.. Hmm.. Nizam..!!" Faliq memanggil Nizam sebaik saja Nizam keluar dari kereta. Nizam segera datang ke arah kami.

" Minta tolong bawakan ke atas ek. Kalau bos tanya, cakap je saya balik.. " Aku berkerut. Selamba je dia nak balik. Nizam hanya mengikut arahan.

" Nizam.. Tahniah ya!!" Ucapku pada Nizam. Dengan memberi senyuman manis.

"Terima kasih Cik Aliaa.. Jemput datang ye..!!"

" Insha Allah.." balasku. Faliq terpinga-pinga tak tahu cerita. Muka blurr je . Hahahaa..

Nizam meninggalkan kami. Aku dan Faliq masih lagi tercegat. Kami pun tak tahu kenapa kami tercegat kat situ. Aku pandang Faliq, Faliq pandang aku.

"Yang kita ni kat sini je dah kenapa?! Dah lah, saya nak balik.."  tanyaku pada Faliq. Terus dia gelak. Pelik sekejab. Faliq tersenyum je dari tadi. Risau pula aku, ada apa-apa yang pelik ke dekat aku ni. Aku menoleh padanya.

" Awak ni kena sawan senyum ke. Dari tadi senyum tak sudah.." perli aku.

" Senyum tu kan sedekah.." jawabnya.

" Memanglah.. tapi masalah tak ada orang pun, yang ada ni kereta banyaklah.."

" Habis.. awak bukan orang?! Ke hantu?! Tak pun tiang?!" Dia gelak kecil. Cit..!! Aku pula yang terkena balik. Malu jugalah aku.Kikikiki..

" Hmm.. iyalah.."

" Lama kita tak jumpa kan. Awak tak rindu saya ke?!"

" Sikit pun tak.. Dari saya rindu awak, lebih baik saya rindu abang saya tau.." jawabku.

"Tu abang,lainlah.. Ni saya, saya kan special.." Dia ni, kalau tak perasan memang tak sah kan.

"Tak payah nak special sangatlah ye. Abang on the way balik ni.."

" Tahu.. dia info pagi tadi.."

" Aik!! Kenapa saya baru tahu tadi petang?!"

" Haa.. Nampak tak! Kan saya dah cakap, saya ni special.. Saya lebih tahu dulu dari awak tau.." makin membangga pula mamat ni. Pijak kaki tu baru tahu.

Sampai saja di keretaku, Faliq minta tunggu sebentar. Kemudian dia datang semula dengan bawa beg kertas berwarna maroon dan memberikannya padaku. Aku mengambil.

" Apa ni..?! Tanyaku.

" Tengoklah.. Special untuk orang yang saya sayang.." Eeee, mengada betullah.

" Wow!! Cantiknya!! Saya suka warna ni. Lawa sangat..!!" Kataku jujur, senyum.

" Suka tak?! Saya yang pilih warna tu.."

"Suka.. terima kasih banyak-banyak. Eh! Ni kertas apa pula ni? Dah macam segulung ijazah je, siap ikat lagi,." tanyaku.

" Lebih bermakna dari segulung ijazah. Buka dan tengok.."Tanpa membuang masa, aku terus buka ikatan tali itu dan terpegun seketika.

" Cantiknya!! Eh! Saya ni kan.." Faliq menganggukkan kepala.

" Awak lukis ke?!" tanyaku lagi. Faliq mengangguk lagi. Senyuman tak putus dari tadi.

"Tipulah.."

"Awak tengok, muka saya ni muka penipu ke?!"

" Adalah sikit.."

" Penipu pun penipulah. Yang penting awak suka kain dan potret tu. Tu dah buat saya rasa bahagia sangat.. " jelasnya. Terharu pula aku.

"Iyalah..saya percaya. Terima kasih sangat-sangat. Semoga awak dimurahkan rezeki, panjang umur, bahagia dunia akhirat. Aaminn"

"Aaminn.. tapi satu doa awak lupalah? "

" Lupa?? Doa apa pula?!" tanyaku.

" Doa semoga jodoh kita ke syurga.." jawabnya selamba. Senyum.

" Ishh!!! Jangan nak merepek ye.. Okey lah, saya gerak dulu. Apapun, terima kasih tau.. Bye.." Aku terus masuk ke dalam kereta, menghidupkan enjin kereta. Beg kertas itu ku letak rapi diseat sebelahku. Cermin tingkap ku turunkan. Faliq masih lagi berada di situ. Masih lagi dengan senyuman.

"Hati-hati.. " pesannya. Hanya senyuman yang kuberikan. Faliq oh Faliq..!! Sampai bilalah kau nak tunggu aku. Hati aku sudah diisi dengan Zahwan. Maafkan aku.. !!

Zahwan? Kenapa aku rasa Zahwan dekat sangat dengan aku? Kenapa aku rasa dia seperti ada disini. Eh! Tak.. tak.. tak mungkin. Tolong lupakan Zahwan, Aliaa. Tolong lupakan Zahwan!!  Lelaki yang tak hargai kau, kenapa kau masih tunggu? Lelaki yang hargai kau, yang menyayangi kau, kau tak nampak.. Fikirlah Aliaa.. Jangan jadi bodoh menanti orang macam Zahwan, yang selalu buat kau menangis, sedangkan orang yang selalu buat kau ketawa dan bahagia ada di depan mata kau. Buka matamu, buka hatimu Aliaa..




Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 | Bab 201 | Bab 202 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku