Kerana Janji
Bab 34
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
115

Bacaan






" Aliaa.. Aliaa.. " bisiknya sendiri. Senyum berseri. Ada saja yang buat dia semakin tertarik pada Aliaa. Dia kembali ke keretanya yang tidak jauh dari situ. Jam ditangan kirinya dilihat.

" Awal lagilah pula, balik rehat, malam ni boleh jumpa Adil sekali jumpa Aliaa. Hehe.." cadangnya sendiri. Bila dalam hati dah ada taman sedang berbunga, baru jumpa pun masih nak jumpa lagi. Orang dulu-dulu kata, tak dapat tengok orangnya, dapat tengok bumbung rumahnya pun jadilah. Itulah ibaratnya Faliq. Parah!! Baru saja menghidupkan enjin kereta, handphone berbunyi.

" Alang dekat mana?!" Suara Asnida di talian.

" Nak balik ni. Kenapa?!"

" Tolong Angah kejab, kereta rosak ni.."

" Call lah mekanik.."

" Angah tak ada nombor mekaniklah . Cepatlah, dah panas dah ni. Jangan lambat.. okey bye..!!" Terus talian dimatikan.

" Pelik. Dahlah minta tolong, lepas tu paksa suruh cepat. Lokasi pun tak bagitahu dekat mana? Pelik betullah .." Faliq merungut sendiri. Sungguh tak faham dengan perangai kakaknya tu. Kalau tak tolong macam- macam dicakapnya. Faliq juga yang dipanggilnya. Kadang bila difikirkan, pening juga kepalanya. Entah sampai bilalah dendamnya nak terpadam pada Adil. Betul-betul keras kepala, keras hati dan keras segalanya. Dibagi nasihat tak makan saman. Naik letih mama dan papanya menasihati, tapi sikit pun tak jalan. Nasihat suaminya sendiri pun dia tak ikut. Punyalah bersabar Lokman pada Asnida. Kadang, Faliq kasihan dengan abang iparnya itu, Asnida buat Lokman seperti tidak wujud saja. Tapi kerana sayangnya Lokman pada Asnida, dia ikut kan saja cakap Asnida. Entah sampai bilalah macam tu. Rasa bersalah Faliq pada Lokman.

Dendamnya pada Adil tak habis-habis. Semua yang berlaku atas kesalahannya sendiri tapi bila ego menguasai diri dan keras hatinya, Asnida tetap menghukum orang yang tidak bersalah. Dan sekarang ni, dengan Aliaa pun dia benci. Pantang dengar nama Aliaa, pasti mengamuk. Masalah juga, andai satu hari nanti jodoh Faliq dan Aliaa, macamana agaknya hubungan Aliaa dengan Asnida? Macamana layanan Asnida pada Aliaa? Pening Faliq.

Faliq memberi signal ke kiri apabila nampak kereta Asnida tersadai ditepi jalan. Memberhentikan kereta di hadapan kereta Asnida. Gelak kecil dia apabila melihat Asnida dan seorang wanita sedang mengipas-ngipas muka dengan kertas. Muka mereka merah seperti udang terbakar. Faliq keluar dari kereta dengan senyum. Dia menghampiri kereta Asnida. Rayban hitamnya di sangkut di kepala.

" Apasal kereta ni?!" Tanyanya pada Asnida.

" Mana Angah tahu, tiba-tiba mati. Dahlah panas macam ni.. " kata Asnida dengan muka mencuka.

" Ni panas kat dunia, pandai mengeluh, macamana kalau kena panas kat akhirat? " sempat lagi Faliq memerli. Makin merah muka Asnida. Mereka berdua hanya memerhatikan Faliq. Elly kawan baik Asnida tersenyum-senyum melihat Faliq. Mulalah gediknya.

" Ash.. Kenapa you tak cakap you ada adik sehensem tu?! Tak lena tidur i malam ni you.." bisik Elly.  Asnida menoleh ke arah Elly dengan sinis sekali.

"You ingat, dia nak ke layan perempuan macam you ni.. Dia tak pandanglah beb.." selamba je Asnida cakap.

" Oyeke?! Habis dia layan perempuan yang macamana?! I tak cukup cantik ke ni !! Body i, rambut i, makeup i, tak ok ke you?! " Elly membetulkan rambutnya. Berkerut Asnida melihat gelagat gedik Elly. Sudahlah panas.

" Dia tu pandang perempuan yang pakai tudung, pakai baju kurung, bukan macam you.." jelas Asnida dengan muka bosannya.

" Maksud you.. Dia suka perempuan kampunglah ye atau perempuan ala-ala kampung?! " tanya Elly lagi.

" Eee you ni, sengal lah.."

"Sengal? I tanya je kut.."Elly mencebik muka. Tidak lama kemudian, Faliq menghampiri mereka. Elly masih dengan gaya gediknya dan bertambah gedik bila nampak Faliq.

" Alang dah call mekanik, sekejab lagi dia sampai.."

" Lama lagi ke?! Panaslah.." keluh Asnida lagi.

" Sekejab lagi sampailah tu. Masuklah dalam kereta Alang.." arah Faliq. Lalu dia menghidupkan enjin keretanya dan membuka aircond. Mereka berdua menunggu didalam kereta Faliq, manakala Faliq tunggu dibawah pokok sementara mekanik sampai.

Datang sebuah kereta proton wira, dua orang mekanik keluar dan menghampiri kereta Asnida. Dengan senyuman, Faliq menyambut kedatangan mereka. Mereka membincangkan sesuatu. Asnida dan Elly menghampiri Faliq.

" Angah.. kereta kena hantar workshop, esok petang baru boleh siap. So, macamana?! "
Terang Faliq.

" Okeylah!" Jawab Asnida ringkas.

" Ha?! Workshop?! Habis i nak balik rumah macamana you? I tak nak naik teksi.." tiba-tiba Elly bersuara.

" Kalau taknak naik teksi, you pergi naik bas.." geram Asnida dengan kawan baiknya tu. Terus dia berlalu dan masuk ke kereta Faliq semula.

" Tak apa nanti saya hantar.." jawab Faliq.

" Terima kasih you. You memang baik, tak macam kakak you tu, kejam..!!" Terus saja Elly berlari anak ke kereta. Faliq senyum. Urusan kereta Asnida sudah selesai. Nak selesaikan dua orang wanita yang bikin pening kepalanya. Dia menggaru kepala sendiri dan memakai Rayban hitam itu semula.

Faliq memandu seperti biasa. Asnida diam membisu. Dibiarkan saja kakaknya itu, mesti moodnya tak baik tapi memang selalu pun moodnya tak baik. Dari dia tegur lebih baik diamkan saja. Tak sakit telinga. Faliq memasang radio Ikim, sengaja dia buka channel keagamaan biar Asnida dengar. Elly fokus pada handphonenya, sesekali gelak kecil.

" Tunggu sekejab. Alang nak solat jab. Angah dan kawan Angah tak turun?!" Faliq masuk ke perkarangan masjid, berhenti sebentar untuk solat asar, takut lewat sampai rumah.

" Tak. Cuti.." ringkas jawapan Asnida.

"  I pun.." Elly tersengeh macam kerang busuk dan menunjuk  jari peace pada Faliq. Tanpa buang masa, Faliq terus keluar meninggalkan mereka berdua.

" Beb... tiba-tiba i rasa insaf. Mulai esok i nak berhijablah.." kata Elly tiba-tiba. Mata terus memandang Faliq yang sedang berjalan menuju ke masjid. Tidak berkelip.

" Ha?! Hmm.. Macamanalah i boleh dapat kawan sengal macam you ni.." Elly hanya senyum. Kawan baiknya juga rakan kongsi perniagaannya. Butik Perkahwinan Ashly, diuruskan oleh mereka sendiri bersama empat orang pekerja. Perniagaannya semakin berkembang maju, semakin banyak pelanggan dari golongan vip. Walaupun Elly agak kelam-kabut tapi bab menarik pelanggan dan urusan butik memang hebat. Boleh dikatakan Elly lah yang menguruskan butik sepenuhnya. Asnida kadang-kadang saja membantu jika mendapat tempahan dari golongan vip. Faham-faham sajalah, Asnida. Suka berpengaruh.

Tenang hatinya berada di rumah Allah. Selesai menunaikan kewajiban. Dia melangkah meninggalkan masjid dan berjalan menuju ke kereta.

" Assalammualaikum.." seseorang memberi salam. Faliq menoleh kearah suara itu.

" Waalaikumsalam.." seseorang lelaki berkulit putih tercegat memandangnya dengan senyuman. Faliq membalas senyuman lelaki itu.

" Sorry tanya.. Hmm.. Encik ni Faliq kan..?!" tanya lelaki itu.

" Iya.. Kenal saya ke?!" Faliq bertanya semula.

" Kawan Adil betul tak?!"

" Iya.. betullah tu. Siapa ek?!"

" Alhamdulilah.. Makbul doa aku.." Semakin senyum lebar lelaki itu hingga menampakkan gigi taringnya.

" Wan?! Wan kan..?!" giliran Faliq pula bertanya.

" Iyalah bro, siapa lagi. Akulah Wan.."

" Ya Allah!! Macamana kau boleh ada dekat sini ni, bukan kau kerja Sarawak ke?!" Seronoknya Faliq. Tak sangka dapat jumpa sahabat lama.

" Memang Sarawak tapi aku kursus sini. Ni nak balik Sarawak lah ni.. " terang Wan.

" Lama gila tak jumpa kau, lain dah kau. Makin sado lu bro.. Hahaha..Patutlah aku dah tak kenal.." mereka gelak

" Manusia kena ada perubahan kan.. Hahaha. Adil apa cerita?!" 

" Aku pun baru jumpa Adil, awal tahun hari tu. Ni berita gembira ni.."

Mereka berdua bertukar-tukar nombor telefon. Tapi perbualan sebentar saja, Wan mahu cepat ke airport. Takut ketinggalan flight. Bersyukur dia ke hadrat ilahi, disebalik kerosakkan kereta Asnida, rupanya Allah nak temukan dia bersama seorang lagi sahabat yang sudah lama dicarinya. Sudah lengkaplah persahabatan mereka. Tak sabar mahu cerita pada Adil. Dia kembali ke kereta dengan senyuman.

" Itu Wan kan?!" tanya Asnida sebaik saja Faliq masuk dalam kereta.

" Iya.. Angah ingat lagi ke?!" tanya Faliq semula. 


" Ingatlah pun. Dia duduk mana sekarang?"

" Sarawak.."

" Ha? Sarawak?! You, tolong sampaikan salam i dekat dia ya.. Senyuman dia sweet sangat.." Elly menyampuk tiba-tiba. Faliq menggeleng kepala dan senyum.

" You ni memang pantang kan nampak lelaki hensem. Semua you nak.."

" Siapalah yang tak nak kalau dah hensem macam Faliq ni. Tak salah kut, lagipun i kan single, kan Faliq kan.." Faliq berkerut. Senyum saja. Dia membiarkan saja dua wanita itu berbual.

Happynya hati dia. Tiga sahabat kini bersama semula. Jika dulu, kemana-mana pergi pun pasti akan bertiga. Susah senang bersama, suka duga bersama. Semuanya bersama. Masing-masing sudah memahami antara satu sama lain.  Tidak ada rahsia antara mereka. Segala kenangan kembali. Selain keluarganya, sahabatnya juga yang buat dia bahagia. Keluarga dan sahabat amat penting dalam hidupnya. Eh! Seorang lagi yang amat penting. Aliaa Sofeaa.. Iya!! Keluarga, sahabat dan Aliaa penting dalam hidupnya kini. Terima kasih Ya Allah..!! Terima kasih hadirkan mereka dalam hidup aku..



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku