Kerana Janji
Bab 42
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
143

Bacaan






Seperti yang telah dijanjikan, awal aku sudah menunggu Faliq di lobi. Sengaja ku turun awal, biar aku yang menunggu dia. Asyik dia je selalu tunggu aku. Baru adil. Cuaca agak panas, berpinar jugalah mata bila terkena cahaya silau dari cermin kereta di parking. Mahu sakit kepala macam ni. Tidak lama kemudian, Faliq muncul dengan senyuman. Dia ni asyik senyum je kan. Tak pernah tak senyum. Murah dengan senyuman. Aku pun tersenyum jugalah bila dia menghampiriku. Kami mula melangkah ke keretanya. Biasalah, kalau kami jalan berdua mesti jadi perhatian seketika. Ada je yang menegur, tapi tegur Faliq lah. Faliq kan glamour, aku ni sipi-sipi je. Kadang- kadang nak jalan bersama dia pun rasa segan. Siapalah aku kan nak dibandingkan dengan dia yang glamour tu. Glamour kerana mulutnya yang peramah itu. Memang tak dinafikan pun . Aku je yang pendiam. Hahahaa.. Pendiam ke?! Hmm..

Disebabkan aku belum makan lagi. So, aku pun ajaklah dia pergi makan dulu. Perut pun dah berdangdut sejak tadi. Mana taknya, pagi tadi aku cuma minum nescafe je dekat rumah, lepas tu mana ada makan apa-apa langsung sampai sekarang. Ni kalau tak diisi, mahu aku kena telan ubatlah jawabnya. Sebelum perut ni buat hal, lebih baik aku isi penuh.

" Hmm.. So, awak nak makan apa ni?!" Tanyanya memulakan pemanduan.

" Spagetti Pizza Hut.." aku tersengeh.

" Taknak makan nasi?!" Berkerut dahi dia. Macam pelik je aku nak makan spagetti. Hihi..

" Taknak. Saya dah lama tak makan spagetti tu, tiba-tiba teringin pula.. Please!!" jelasku. Aku buat muka kasihan.

" Okeylah Cik Aliaa ku sayang.. Boleh je.. " Lebar senyuman aku. Terima kasih Faliq, kau memang baik, kata hatiku.

" Kita pergi Mid Valley ya, nak cari barang sikit." Aku mengangguk je. Perut dah ligat berdangdut ni. Sabar Aliaa Sabar..

Perjalanan kami lancar je, jalan pun tak sesak. Jam 3.00petang, orang masih dalam waktu kerja, tuggulah sekejab lagi kalau tak sesak jalan tu. Lagi-lagi area Bangsar. Memang sakit jiwa. Entah apalah si Faliq ni nak cari ke Mid Valley tu. Kan best kalau pergi The Mines ke, aku pun dah lama tak ke sana. Boleh tengok ikan besar. Aku diam je, kalau beritahu dia ni , confirm dia akan bawa tapi mana boleh, kereta aku nak kena hantar ke workshop.

" Eh awak..! Kereta saya macamana? Sempat ke nak hantar workshop? Bukan workshop tutup jam 5.00petang ke.." aku risau betul lah. Aduhaii kereta. Sedih..

" Hahaha.." Boleh pula dia gelak, aku serius kut.

" Awak ingat workshop tu ikut office hour ke? Sempatlah pun, saya dah call kawan saya pun. Nanti dia check kereta.. " katanya.

" Tapi ni kita nak ke Mid Valley, nak makan lagi, belum lagi awak nak shopping bagai, Confirmlah lama, betul tak?! Jalan kang jem pula. Macamana?!" Aku memang risaulah. Takut kereta tak siap. Esok nak kerja. Tak kan Faliq nak ambil hantar lagi. Aduhai.. masalahlah..
Faliq  tetap gelak. Ish!! Tak faham lah dia ni.. Aku tengah risau dia gelak pula.

" Iya..saya tahu. Janganlah risau. Kalau kereta tak siap, saya ambil awaklah.. So,relax ye.." dia senyum je. Aku terdiam. Hmm.. terpulanglah.

Sampai je Mid Valley. Kami terus masuk ke Pizza Hut. Kami ambil tempat di tepi cermin, boleh pandang luar. Aku memesan Chicken Bolognaise Spagetti dan Asam boi Fizz je, cukup buat kenyang perut. Manakala Faliq pula memesan Garlic Cheese Flatbread, BBQ wings, Mushroom soup dan Strawberry Citrus Tea. Perhh!! Banyaknya dia pesan. Dasyat betul perut dia ni. Tengah lapar juga kut. Biarlah dia. Yang penting aku dapat spagetti aku.

Tidak lama kemudian, hidangan kami sampai. Tersusun makanan depan mata, aku fokus pada spagetti jelah. Perlahan-lahan ku kunyah. Fuhh!! Nikmatnya. Sedapnya..!! Puashati bila dapat makan. Syukur alhamdulilah..

" Amboii... Berseleranya dia makan. Perlahan-lahan sikit makan tu kang tercekik baru tahu.." Alamak!! Malunya aku. Arhh!! Belasahlah. Aku tengah lapar.

" Sedap tau.. Rasa lah.!!" Aku teruskan je makan. Faliq senyum je.

" Makan ni semua ya, makan banyak-banyak. Biar berisi sikit badan tu. Taklah macam cicak kubeng je.." Aku menjeling padanya. Tak habis-habis cakap aku cicak kubeng.

" Awak ingat perut saya ni tong dram?! Ni pun dah tak larat nak habiskan.." jawabku.

" Habis siapa nak habiskan ni?!" katanya.

" Awaklah. Awak yang order kut.."

" Saya orderkan untuk awak.."

" Saya tak suruh pun, saya dah order spagetti pun dah cukup tau.."

" Jadi, sayalah juga ni kena habiskan?!"

" Siapa yang order, dialah kena habiskan.." aku senyum. Dia garu kepala.

" Disebabkan kita duk satu meja ni. Jadi, kita kena habiskan sama. Tak kira..! Kalau tak , saya cancel mekanik.. Amacam?!" Ceh! Dia main ugut-ugut pula. Geramnya. Dahlah banyak nak kena habiskan.

" Main kasar ekk?! Saya dah kenyang lah.."

" Nak ke taknak..?!" Faliq senyum sinis.

" Tak baik tau paksa, buncitlah perut saya nanti.."keluhku.

" Buncit sebab makan tak apa, jangan buncit sebab lain sudah.. kan..kan.." Eh..Eh..!! Kesitu pula dia. Tak ada pilihan . Terpaksalah.

" Eeee.. gila..!! Okeylah, saya makan sikit je ni. Lain awak habiskan tau.." Setuju jelah . Kang lain pula dicakapnya. Faliq gelak lagi.

Kami berbual dan berbual. Macam-macam Faliq cerita. Cerita pengalamannya kerja di Singapore. Suka duka kerja disana. Cerita pasal family nya. Seronok sangat dengar dia bercerita. Lebih-lebih lagi mengenai family dia. Bahagia sangat. Hubungan kekeluargaannya memang baik. Seronok ada family ramai. Ada mak ayah, ada kakak, abang, anak buah. Aku dapat rasai kebahagiaan tu. Ada juga rasa cemburu. Iyalah, aku berdua je dengan abang. Tapi tak apa. Aku ada abang, ada Mak Long, Pak Long yang sayang aku. Cukup.

" Haiii Faliq..!" Terkejut aku. Tengah duk dengar cerita Faliq tiba- tiba seorang wanita tidak bertudung datang ke meja kami. Dengan gaya manjanya. Faliq berkerut dan senyum tawar. Aku buat selamba je. Kawan dialah tu.

" Eh! Haii.. "jawab Faliq ringkas.

" Tak sangka dapat jumpa you dekat sini. Kenapa dah lama tak datang butik. Rindulah.." katanya. Aku senyum je tengok gelagat wanita itu. Mahu gelak pun ada.

" Saya busy.. " Faliq malas nak melayan. Air muka dia berubah.

" Siapa ni Faliq. P.A you ye.. Haii.. i Elly, bestfriend Ash, kakak Faliq.." Dia mengenalkan dirinya sendiri. Faliq diam. Aku senyum.

" Saya Aliaa.." aku menghulurkan tangan untuk bersalam dengannya. Dia menyambut dengan baik.

" Oh ya!! Ni bakal tunang saya.. " kata Faliq.
Aku berkerut.

" Iyeke?! You tipu kan. Sebab Ash cakap you belum berpunya. Kan Aliaa.. Dia tipu kan.." aku senyum je. Rimas jugalah tengok Elly ni, macam sotong. Gedik. Aku membiarkan mereka. Faliq memandang aku, muka dia rasa bersalah. Aku biasa je pun.

" Elly...!!!" Seorang wanita menjerit memanggil Elly dan menghampiri kami. Cantik.

" Pula.." aku terdengar Faliq mengeluh perlahan.

" Alang? Hmm.. patutlah you gedik nak ke sini. Rupanya nampak adik i kan.." kata wanita itu.

" Mana ada. Masuk sini baru i nampak Faliq.." terang Elly.

" Angah dari mana?!" tanya Faliq.

" Jumpa clien. Alang tak kerja ke?!" Tanya wanita itu pula pada Faliq.

" Halfday.." jawab Faliq ringkas.

" Ini siapa?!" wanita itu memandangku dengan pandangan bengis sekali. Aku mengukir senyuman padanya.

" Saya Aliaa.. " aku berdiri dan menghulurkan tangan tanda perkenalan. Tapi tanganku tidak disambut. Wanita itu menjeling dan padang aku tepat atas bawah. Seperti aku orang bersalah je. Aku tetap senyum. Walaupun dalam hati aku, dup dap dup dap!!

" Oh!! Inilah Aliaa.. Aliaa Sofea..! Adik kesayangan Adil Hafiz, dan yang dah buat Faliq angau.. huh!" Ha?Aku mengangguk perlahan. Senyum. Tersentak jugalah dengan kata-katanya. Dia kenal abang?

" Angah.." Faliq menyebut perlahan kakaknya itu. Aku tengok muka Faliq lain, muka serba salah. Tapi aku buat tak tahu je. Buat biasa. Senyum dan senyum.

" Hmm.. Manis dan comel. Tapi sayang sebab abang kaulah.." agak keras suaranya. Aku terpinga-pinga tak tahu menahu. Apa sebenarnya ni..

" Angah Please!! Elok Angah beredar dari sini. Alang dan Aliaa nak makan. Tolong jangan putuskan selera Alang.. Please!!" Lembut suara Faliq tapi nada suaranya agak mendalam maksudnya. Ditenung wajah kakaknya itu tanpa berkelip. Wanita yang bernama Elly tu pun hanya memerhatikan je.

" Okey..!! Angah pergi sekarang. Kau tunggu Aliaa.. Tunggu..!!!" Kakak Faliq menjeling tajam pada aku dengan kata-katanya itu. Aku hanya mampu tersenyum. Aku tak faham apa maksudnya. Tunggu?? Apa maksud tunggu?  Kenapa dia suruh aku tunggu? Untuk apa? Macam-macam persoalan.

" Jom Elly.. Hilang selera i nak makan.." terus je kakak Faliq jalan laju meninggalkan Elly.

" Okey.. Bye Faliq.. Nanti jumpa i tau. Love you..!! Ash..!!  Tapi i lapar, i nak makan.. " Elly lari anak mengejar kakak Faliq. Aku gelak kecil. Orang macam ni pun ada ke, kataku dalam hati.

" Dahlah.. Kita sambung makan ya.." Faliq senyum aku pun balas senyumannya. Kami kembali duduk.

" Maafkan kakak saya tu ye, dia memang macam tu. Maaf ya.." Aku senyum. Aku tak ambil hati pun.

" Tak apalah. Saya tak kisah pun.." kasihan Faliq. Muka dia memang sangat bersalah dengan aku. Aku pun tak nak tanya apa-apa. Biar jelah. Cuma aku terfikir apa yang kakaknya cakap tadi. Tunggu? Dan dia kenal abang. Ish!! Biarlah. Malas nak fikir. Kami berbual semula. Faliq menceritakan perihal setiap ahli keluarganya termasuk kakaknya tadi. Okey.. Baru aku tahu, kakaknya tadi bernama Asnida. Panggilannya Angah dalam keluarga mereka. Aku dengar dengan tekun sekali. Seronok dengar,semangat dia bercerita.
Beruntung Faliq. Punyai keluarga yang bahagia.

Aku senang dengan Faliq. Seronok berkawan dengannya. Dia pandai ambil hati aku, walaupun selalu menyakat aku, buat aku geram tapi dalam masa yang sama aku terhibur dan happy. Hilang segala kenangan bersama Zahwan. Terima kasih Faliq!



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 | Bab 201 | Bab 202 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku