Kerana Janji
Bab 43
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
126

Bacaan






Sakitnya hati. Kalau boleh mahu saja disiat-siat wajah Aliaa. Geram, benci semua ada. Kerana Aliaa, hidupnya tak seindah yang di inginkan. Kerana Aliaa kebahagiaannya diragut . Kerana Aliaa, kekasih hatinya melepaskannya. Semua kerana Aliaa. Sampai bila-bila pun dia tak kan maafkan Aliaa. Takkan terima Aliaa. Wajahnya merah menahan api kemarahan. Turun naik nafasnya. Perut yang lapar terus jadi kenyang, mood yang baik terus hilang dek kerana Aliaa. Apa dosa Aliaa? Apa yang Aliaa sudah lakukan sampai begitu sekali dendamnya.

Dia menutup pintu kereta sekuat hatinya. Enjin kereta dihidupkan dan dibiarkan. Berdengus sendiri. Elly dengan termengah-mengah mengejar Asnida masuk ke dalam kereta. Melepaskan lelah. Asnida fokus memandang ke hadapan dengan bengis sekali.

" You ni dah kenapa? I lapar lah.." Elly merungut. Asnida tetap diam.

" Eh you.. Betul ke budak perempuan tadi tu bakal tunang adik you? You cakap adik you solo lagi, melepaslah i macam ni.. Huhu.." tanya Elly.

" Bakal tunang??" berkerut wajah Asnida.

" Ha laa! Faliq cakap tadi.." balas Elly.

"Huh!! Tak mungkin.. i tak kan biarkan Aliaa masuk dalam family i. Tak akan.." kata Asnida.

" Tak akan?? Kenapa tak akan pula, i tengok budak tu pun baik je, sweet- sweet couple mereka tu. Tapi tulah, i dah jatuh hati dekat Faliq. Sedihnyaaaaaa!!!"

" Macam mana dia buat hidup i menderita, i akan balas semuanya. Sebab dia i tak bahagia.. Sebab dia Adil lepaskan i.. " Elly tercengang mendengar. Memikirkan sesuatu.

" You tak bahagia? Iyeke..?! I tengok you bahagia je, ada rumah besar, kereta besar, bisness ada, family ada, suami ada, ada adik yang hensem lagi. Apa je yang you tak ada? Hmm.. Ooo.. cuma anak je tak ada.."

" Sengal lah you ni.. i tengah serius kut.."
Suara Asnida meninggi, dahlah tengah terbakar dengan Aliaa,  si Elly pula cakap macam tu, makin terbakarlah hatinya.

" I pun serius, tak betul ke apa i cakap. Betul kan..?!" Elly senyum sinis pada Asnida.

" Apa yang buat you marah sangat dengan Aliaa tu. Cuba cerita, kut-kut lah i boleh bagi nasihat sikit dekat you..." sambung Elly lagi.

" Cehh!!  Nak nasihatkan i konon. Hellooo!! Lebih baik you nasihatkan diri you tu dulu,  biar tak gedik sangat.."

" Hello.. kalau tak gedik bukanlah Elly namanya. Disebabkan gedik i lah, butik kita maju tau. Tarikkan pelanggan. Dan, ramai lelaki yang syok dekat i tau.." Elly membangga.

" Sebab sampai sekarang lah you tak kahwin, banyak sangat lelaki. Semua ambil kesempatan atas kegedikan you tu. Tau tak..." Asnida membalas lagi.

" Biar i lambat kahwin, akan ada seorang yang akan buat i bahagia dunia akhirat. Dari you tu, kahwin awal tapi tak bahagia. Untuk apa? Entah celah mana tak bahagianya pun tak tahulah. Semua ada, you ni memang tak reti nak bersyukur lah kan Ash.. Kalau i lah jadi you, tenang hidup..."  Asnida memandang tepat ke arah Elly. Wajah selamba.

" Eee minah ni. Mulut you ni dah tak ada insurans ke.. atau nak kena cili.. " sentap jugalah Asnida. Mereka berdua ni memang tak habis-habis. Akan gaduh, gaduh dan gaduh. Dua pendapat yang tak sama. Seorang keras kepala seorang cakap lepas. Tapi diluar butik sajalah mereka selisih pendapat. Jika dalam urusan bisness, mereka sepakat. Bertukar-tukar idea. Memang tak dinafikan. Elly memang pandai menarik pelanggan, pelanggan pun seronok dan mengikut kehendak pelanggan. Memang layak dia jadi wedding planner. Disebabkan mulutnya jugalah. Laser- laser pun, bijak.

Sepanjang perjalanan asyik fikir pasal Aliaa. Mencari idea. Bila teringat akan kenangan bersama Adil. Memang buat dia bertambah sakit hati. Bertambah membara dendamnya. Manusia bila diselindungi dengan perasaan dendam. Buatlah apa cara sekalipun, selagi dendam tak tertunai selagi tu hatinya tak tenang. Syaitan sentiasa menghasut dan menghasut. Hingga melakukan sesuatu diluar kawalan kerana dek nak puaskan hati berdendam. Allahukhbar..

" Kenapa susah sangat i nak jumpa you sekarang ni ha?" tanya Asnida nada marah.

" Kan i baru je start kerja.." jawab Adil ringkas.


"Ya.! i faham you baru start kerja. Tapi takkan weekend pun you kerja juga.." Adil meghirup air fresh orange untuk menghilangkan dahaga. Kemudian senyum dan memandang wajah Asnida.

" Memang weekend i tak kerja tapi i  kenalah balik kampung , i kan ada tanggungjawab.." jawab Adil lembut.

" Tanggungjawab apa Adil. You belum kahwin kut, parents you pun dah tak ada. Lainlah kalau parents you masih ada.." Asnida masih tak puashati.

"You lupa ke..?! Tanggungjawab i pada adik kandung i."

"Huhh!!! Tak habis-habis Adik.. Adik.. Adik..
Hey you.. Adik you tu dah besarlah. Pandailah dia jaga diri sendiri, bukan budak umur lima enam tahun. Tak kan you nak... ishhh!! I tak fahamlah you ni.." Asnida marah. Sangat marah.

" Ash.. i tak ada adik beradik lain, yang ada dia seorang je. Amanah dari parents i dan amanah dari Allah. I kena bagi perhatian dekat dia, macamana parents i bagi segalanya dekat i macam tu juga i nak bagi pada dia. Adik i adalah segalanya. Sebab i yang kena tanggung dan jawab depan Allah nanti. Tangungjawab i besar. I lah ibu, i lah bapa, i lah abang pada dia. I taknak adik i rasa kurang kasih sayang.. " jelas Adil panjang lebar. Satu persatu dia menyusun ayat.

" Habis i ni macamana?! I perlukan you. I pun nak rasa kasih sayang dari you. I nak rasa macamana bahagianya  seperti pasangan lain. Kita ni nama je couple tapi macam tak je.." keluh Asnida.
 
" Perjalanan hidup kita masih jauh. You masih ada family. Masih berpeluang merasai bahagia bersama family you. Ash.. Jangan cintai insan melebihi cinta Allah.. i tak nak janji apa-apa dan i tak pernah janji pada you apa-apa. I harap you faham.." Asnida menjeling pada Adil. Adil hanya senyum.

Memang Adil tidak pernah janji apa-apa pada Asnida. Sejak di kuliyah lagi. Asnida yang beriya sangat mahu mendekati Adil. Adil seperti Faliq juga dengan semua dia berkawan. Tapi beza antara Adil dan Faliq. Adil lebih banyak berdiam dan bertegas. Sifat kepimpinannya tinggi. Walaupun Asnida lebih tua dari Adil tapi Asnida tetap mahu memiliki Adil. Bab umur dia tak kisah. Dia mahu buktikan pada kawan-kawannya dia boleh dapat lelaki sebaik Adil. Cabar demi cabar hingga hati terpaut. Pada permulaannya, perkenalan baik saja. Asnida pun berubah dari berpakaian agak menjolok mata kepada menutup sopan. Dari sehari ke sehari akan perubahan itu, Adil pun terpikat. Faliq lah menjadi posmen mereka diawal perkenalan. Tapi sejak kematian kedua orang tua Adil, Adil sudah fokus pada Aliaa. Pantang ada cuti, pasti Aliaa yang difikirkannya. Balik kampung, kerja dengan Pak Long untuk mencari sedikit kewangan. Bolehlah tambah duit poket. Sejak itu juga, Asnida akan buat hal. Cemburu dengan Aliaa. Setiap kali jumpa Adil pasti bergaduh sebab Aliaa. Selepas tamat belajar, mereka masih bersama tapi seperti biasa. Selalu gaduh, jarang jumpa. Hingga timbul perasaan dendam dalam hati Asnida kerana Adil abaikannya. Seolah-olah Adil mempermainkan hati dan perasaannya. Asnida mulai berubah, sikapnya kembali pada asal. Pakaian sudah kembali seksi, semakin liar, keluar dengan lelaki kaya, balik lewat malam. Selalu kena marah dengan En Kamaruddin tapi kerana keras kepalanya, dia tak ambil kisah pun. Sewaktu itu, Faliq baru sahaja bekerja di Singapore. Tak tahu menahu mengenai Asnida.

Hingga sampai satu tahap, apabila Asnida di tangkap khalwat di sebuah hotel di Kuala Lumpur. Menconteng arang ke muka keluarganya. Mengamuk En Kamaruddin. Malu dengan perbuatan anak daranya. Lelaki yang bersama Asnida pada mulanya mahu bertanggungjawab atas perbuatannya. Apabila berbincang dan dapat kata sepakat antara kedua-dua belah pihak. Akhirnya, mereka setuju untuk menikah. Majlis diadakan serba simple. Asnida cantik didandan. Tapi rupanya,Asnida merancang sesuatu di luar pengetahuan keluarganya. Iya. semua ini rancangan Asnida. Asnida menghubungi Adil dan memintanya datang kerumahnya. Kebetulan Adil berada di KL waktu itu. Terus datang tanpa fikir panjang. Lagipun sudah lama tidak menziarahi En Kamaruddin dan Puan Asmah yang dianggap seperti ibubapanya sendiri. Sampai sahaja dirumah Asnida, Adil terpinga-pinga.


Seorang andam lelaki meminta Adil menukar pakaian pengantin. Tapi Adil menolak keras. Seperti diperbodohkan.

" Apa semua ni, Ash?! " tanya Adil tegas pada Asnida. Asnida ke ruang tamu apabila ada sedikit kekecohan.

" I buat semua ni untuk kita Adil. I sayangkan you. I tak boleh tanpa you.. "Airmata Asnida mula menitis. Semua tetamu fokus padanya.

" Angah.. apa Angah buat ni? Sanggup Angah malukan mama dan papa.." En Kamaruddin mengeluh kesal.

" Pa, mama.. Angah terpaksa, Angah sayang Adil. Angah nak Adil jadi suami Angah.." jelas Asnida.

" Bukan dengan cara macam ni Ash. You ada family yang sayang you. I tak pernah janji apa-apa dekat you. Maafkan i Ash.. Maafkan i.. "

"Tapi kenapa Adil. I sayang you. I sanggup buat apa saja kerana you. Oo... sebab adik you kan. Sebab adik you, You tolak i kan..semua pasal adik you kan.. I bosanlah, kenapa dia tak mati sekali dengan mak ayah you..."

" Pangggg!!!" Tanpa sedar, satu tamparan hinggap ke pipi Asnida. Semua tersentak dan terkejut. Termasuk En Kamaruddin dan Puan Asmah. Turun naik nafas Adil. Asnida memegang pipinya sendiri. Kesakitan.

" Jaga sikit mulut you. Adik i adalah nyawa dan hidup i. Segala-galanya. Tak kan ada siapa yang menyakiti hati dia. Kalau sekarang ni you tak boleh terima dia, belum tentu you akan terima dia walaupun kita dah kahwin. Maafkan i Asnida. Maafkan i.. " airmata dendam Asnida mengalir deras. Terdiam seribu bahasa. Malu teramat malu. Semua tetamu menyaksikan .

" Pakcik, Makcik.. saya minta maaf. Tak ada niat saya nak tampar Asnida, saya minta maaf. Saya tak boleh terima pernikahan ni. Saya tak tahu apa-apa, saya.. saya minta maaf.." Adil memohon maaf diatas perbuatan sebentar tadi. En Kamaruddin dan Puan Asmah lah yang rasa bersalah. Mereka sendiri pun tak tahu semua ni rancangan Asnida sendiri. Mereka masing-masing memohon maaf. Dan kemudian, Adil terus pergi meninggalkan mereka tanpa menoleh pun. Asnida masih terpaku memegang pipi yang merah akibat tamparan Adil.

"Maafkan saya. Jadi, macamana ni. Majlisnya dibatalkan lah ye..." tanya Tok kadi yang sudah standby dari tadi.

En Kamaruddin dan Puan Asmah memandang Asnida. Dan mengangguk.

" Tunggu..!" Muncul seorang lelaki bertubuh agak gempal menghampiri En Kamaruddin dan Puan Asmah. En Kamaruddin cukup mengenalinya.

" Pakcik.. Jika pakcik dan makcik izinkan dan restukan, terima saya untuk menikah dengan Asnida. Dah lama saya menyintai dia. Pakcik tahu kan.." lembut tutur kata anak kepada sahabat En Kamaruddin. 

" Baiklah.." ringkas jawapan.

" Apa ni pa.. Angah tak naklah.." Asnida menbantah. Keras.

" Tolong jangan bantah. Tok kadi.. Teruskan majlis.. " arah En Kamaruddin. Tok Kadi hanya menurut perintah. Majlis akad nikah berjalan lancar. Dalam hati Asnida mula menyimpan dendam kesumat pada Adil dan Aliaa. Selagi dendam tidak dicapai selagi itu dendam terus membara.

"Arhhhh!!!! " Asnida menjerit sekuat hati. Mahu bergegar keretanya.

"Oiii.. you ni dah kenapa?! Dah macam orang gila menjerit-jerit. Gugur jantung i tau tak.." Terkejut beruk Elly.  Asnida membiarkan saja kawannya membebel.

" Kerana kau Adil. Kerana kau. Aku akan buat hidup kau dan Aliaa menderita macam aku. Tak kan pernah bahagia. Tak akan.." cakapnya sendiri. Dengan wajah amat bengis. Dendam semakin membara. Semakin kemuncak.

" Dah gila lah dia ni. Tiba-tiba menjerit, cakap sorang- sorang. Apalah nasib aku dapat kawan gila ni.. Hmm.. Sabar Elly sabar...!!" Elly mengurut-urut dadanya. Lalu menghadap handphone semula.

Hidup mewah macamana sekalipun, Bahagia macamana sekalipun tapi jika didalam hati menyimpan perasaan dendam, hidup tak akan tenang. Tak kan dapat kehidupan bahagia sebenar. Rugikan..



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku