Kerana Janji
Bab 55
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
110

Bacaan






Beberapa hari aku di sini. Seronok dan tenang je. Tak fikir apapun. Betul-betul aku bercuti kali ni. Tiada gangguan. Dan memang tak nak diganggu. Tapi aku tak kemana-mana pun. Aku banyak duduk bilik dan menghadap laut je. Kadang-kadang kalau nak makan sayap ayam, aku turun sekejab je. Beli sayap ayam dan balik ke bilik. Nak makan dekat kedai sorang-sorang memang taklah. Sebenarnya aku taknak Zahwan mengekoriku lagi. Malas lah. Aku dah tutup semua buku lama. Nak bina buku baru. Aku tahu dia perhatikan aku. Semalam semasa aku turun pergi kedai, aku nampak dia didalam kereta, memerhatikan aku. Aku perasan. Sebab tu aku lepak bilik je.

Aku melangkah ke Suria Sabah. Perut dah berbunyi minta diisi. Teringin nak makan dekat The Chicken Rice Shop. Nak makan Nyonya Pai, sedapnya. Terliur pula aku. Aku melintas jalanraya, boleh tahan sesak jugalah. Waktu lunch kan, biasalah. Cuaca hari ni panas terik. Kalau lama kena panas macam ni confirm jadi sakit kepala. Aku memasuki bangunan itu. Sejuk. Lega. Banyak sales lah pula. Padini, F.O.S , Vior, Vinci semua ada sales. Macam best je. Kebetulan baju aku yang bersih pun tinggal sehelai je. Bolehlah singgah nanti, kut-kut berkenan sehelai dua baju. Nak basuh, malas. Bila vitamin M a.k.a Malas dalam diri ada, apa pun tak boleh. Hehe..

Yang penting aku nak isi perut dulu. Okey, aku masuk ke The Chicken Rice Shop. Aku duduk di tepi cermin, sambil-sambil tengok orang lalu lalang. Seorang pelayan lelaki datang membawa menu. Aku order Set Ladies Good Lunch dan Lime Mint Supreme. Cukuplah tu, yang penting ada Nyonya Pai Tee. Aku kembalikan menu list pada pelayan. Senyum pelayan tu. Sementara menunggu hidangan sampai. Aku mengeluarkan handphone. Sejak aku dekat sini, aku tak on langsung handphone. So, hari ni mood aku baik, aku on jelah. Sekali on, bertubi-tubi message missed call masuk, whatsapp masuk. Fuh!! Jenuh nak membaca ni. Ku lihat dari  nombor telefon Faliq yang paling banyak missed call dan whatsapp. Alahaiii kasihannya teman mesra ku ini. Nombor dari Naim dan abang pun ada. Ada juga nombor yang aku tak kenal. Siapa pula ni.. Abaikan.. Aku fokus pada whatsapp Faliq. Ku buka dan baca satu persatu.

" Aliaa.. Awak dekat mana?
 Saya risau sangat?
 Awak okey ke tak?
 Awak pergi mana?
Janganlah macam ni Aliaa.
Call saya ya. Saya tunggu.."

" Aliaa.. Kalau saya ada salah pada awak, maafkanlah saya,janganlah hilang macam ni. Mama cakap, saya dah macam orang mati bini. Saya rindu awak, saya rindu jelingan awak, saya rindu nak menyakat awak. Janganlah merajuk lama-lama ya. Saya tak sanggup.."

" Saya tak ada kawan.
 Saya ada awak je.
 Bila ada awak saya happy,
bila awak hilang saya sedih.
Jangan hilang lama-lama,
 nanti saya nangis.."

Antara whatsapp Faliq yang buat aku tersentuh. Kasihan.. kasihan..

" Bebbb.. kau ke mana? Semua orang cari kau tahu tak! Paling kasihan Mr. Arkitek kau beb, tiap hari tanya kau. Sampai aku tak tahu nak cakap apa dah.. Kasi info lah, kasihan dia..  "
Whatsapp dari Naim pula.

" Adik.. adik pergi mana? Janganlah buat hal lagi. Abang risau dik, Mak Long dan Pak Long semua marah abang. Abang risau keadaan adik. Call abang ya.. Handphone abang rosak hari tu, ni nombor abang satu lagi.. Call nombor ni ya.. Dik, kasihan Faliq dik, call lah dia.." Padan muka kena marah. Abang tu selalu lupa adik. 

" Aliaa.. Saya terlalu banyak berhutang pada awak, maafkanlah saya. Saya sangat bersalah Aliaa. Berilah saya peluang untuk tebus segala salah saya. Maafkanlah saya.. "

Pula dah. Guna nombor lain pula. Sorry lah Zahwan. Memang aku sayang kau lagi tapi tak apalah. Good bye jelah.

Aku off kan semula handphone. Tunggulah nanti-nanti. Sekarang ni aku nak makan dulu.
Hidanganku tiba. Satu persatu hidangan disusun. Aku menyedup air, fuh!! Sedap.. lega tekak. Aku makan dulu Nyonya Pai Tee, layan.. 

Alhamdulilah.. kenyang perut hati senang.  Tak larat nak habiskan. Kalau ada Faliq ni mesti dia yang akan habiskan. Senyum aku bila teringat teman mesra aku. Sedang asyik melayan perasaan. Tiba-tiba je , Zahwan terpacak depan aku. Aku mengeluh.


Aku ambil beg dan terus bangun. Zahwan menghalang aku dari berjalan. Dia betul-betul di depanku.

" Kita bincang sekejab.." pintanya.

" Nak bincang apa lagi. Dah tak ada apa-apa urusan kan.." kataku.

" Sekejab je.. Boleh kan.." aku langsung tak pandang mukanya. Aku tak ada pilihan. Aku kembali duduk. Zahwan duduk dihadapanku.
Aku diam, mataku fokus pada sisa-sisa makanan yang tak habis.

" Maafkan saya.. Saya betul-betul menyesal, maafkan saya Aliaa.." katanya. Aku membisu je lah. Tengok muka dia pun tak.

" Dah.. habis dah.. Okey!! Saya maafkan awak.. So, habis dekat sini je ye, saya harap lepas ni awak tak muncul dalam hidup saya lagi sampai bila-bila. Okey..?!" Dengan senyuman aku cakap tegas.

" Janganlah macam tu. Bagilah saya peluang.. Kali ni saya janji, saya tak kan sia-siakan awak.."

" Hohohohoo.. Janji? Hahaahaa.. Lawaklah, okeylah, saya banyak sangat urusan nak buat, so, tolong jangan ganggu hidup saya ya. Okey bye!!" Aku capai beg dan terus bangun. Aku ke kaunter untuk bayar bil makanan ku tadi. Tapi menurut cashier, bil makanan sudah dibayar oleh Zahwan. Aku kembali ke meja, Zahwan masih lagi duduk memandang ke arah ku. Dia senyum.

" Terima kasih banyak-banyak tolong bayarkan. Maafkan saya, saya taknak ada hutang apa-apa dengan awak.." aku memberi senyuman. Dan, meletakkan sekeping duit bernilai Rm50 di meja. Aku terus jalan laju tanpa menoleh pada dia pun. Aku dengar dia panggil aku, aku buat bodoh je.

Aku jalan sambil bernyanyi-nyanyi senang hati masuk ke Padini, tak ada yang berkenan. Lalu ku menaiki eskalator pula ke tingkat dua, menuju ke F.O.S, banyak juga pilihan. Habislah dah blurr dah ni, tak tahu nak pilih yang mana, cun semua baju. Aku rembat tiga helai baju. Simple je. Jadilah. Aku terus ke kaunter dan bayar. Baru je beberapa langkah keluar dari F.O.S tu, Zahwan pula panggil . Aduh..!! Aku pusing balik dan jalan laju. Dia masih panggil dan mengejarku. Eeee nak apa lagi dia ni. Tak faham ke apa aku cakap tadi. Rimaslah.

" Aliaa.. Aliaa.. Sekejab, sekejab.."

" Nak apa lagi? Kan saya dah cakap jangan ganggu saya lagi. Tak faham ke?!" kataku marah. Aku terus jalan laju tapi tetap ikut aku. Masalah betul lah dia ni.

" Iya.. saya faham.."

" Kalau faham kenapa menyibuk ikut saya. Pelik lah.." aku berdengus.

" Saya nak awak..!" Aku memberhentikan langkah. Dia pun berhenti.

" Saya tak nak awak, tak nak.. taknak.. taknakkk!!!" Aku jalan semula, dia tetap mengekoriku.

" Tapi awak masih sayang saya kan?!"
Aku berhenti lagi. Aku tarik nafas panjang dan hembuskan perlahan.

" Itu dulu. Sekarang.. saya benci awak.. Faham?! Kalau tak benci pun, saya tak kan terima awaklah. Tak akan.. saya ulang semula. Tak akan!!" Aku jalan lagi laju, sampailah ke lobi. Dia tetap ikut.

" Tapi saya dah sayang awak.."

" Itu masalah awak, bukan masalah saya. Tolonglah, saya merayu. Tolong jangan ganggu saya, jangan muncul dalam hidup saya lagi. Saya datang sini nak bercuti, nak tenangkan kepala tapi muncul awak jadi makin beban kepala.. Tolonglah.. tolonglah.. Saya taknak jumpa awak lagi.. Selamanya.. Maafkan saya, Assalammualaikum..." kataku penuh keyakinan dan ketegasan. Dia hanya memandang tepat wajahku. Aku terus jalan meninggalkan dia yang masih lagi berdiri ditengah panas tu. Pelik. Aku melintas jalan dan terus masuk ke bangunan hotel.

Pening.. pening.. pening.. Dulu, aku tunggu kau macam orang gila, kau buat tak tahu je. Ko ego sangat. Sekarang bila aku dah tutup hati, baru kau nak aku. Kau ingat aku apa? Suka- suka kau nak, suka-suka kau tak nak. Tahulah kau tu kacak, hensem. Tapi bukan bermakna kau boleh permainkan hati perasaan wanita ikut suka kau je. Kalau ini terjadi pada adik kau, kakak kau. Apa kau rasa? Kalau lah abang aku tahu siapa kau, kan bagus. Dan memang patut pun kau kena tumbuk dengan abang. Baru padan muka kau. Lelaki oh lelaki, memang sama. Geram.. gerammm!!!!

Aku masuk ke dalam bilik. Aku terus melabuhkan badan ke tilam. Menekup muka dengan bantal. Kemudian, duduk kembali. Kalau aku terus ada dekat sini, pasti Zahwan akan cari aku, akan ganggu aku lagi. 


Mana aku nak pergi. Kacau lah mamat ni. Tak boleh tengok aku happy kut. Menyibuk je.

Fikir punya fikir. Yess !! Dapat idea. Aku on handphone. Dan call Abang Man. Abang Man kan ada dekat Kundasang. Senyum lebarlah aku.

" Assalammualaikum Abang Man.. Adik ni, kenal tak?! Hihii.."

" Waalaikumsalam.. Entah tak kenal.. Tiba-tiba je call ni. Sihat tak ni?!" Lama tak dengar suara abang sepupu aku ni.

" Sihat.. Abang duduk Kundasang kan?!"

" Iya tapi sekarang ni abang ada kat KK, rumah mak Kak Wati. Kenapa?!" Yess!! Peluang ni.

" Cun lah ni. Adik ada kat KK, ingat nak ke Kundasang. Teringat kat Abang, tu yang call ni.. Abang balik Kundasang bila? ." Tanyaku.

" Baguslah.. Petang ni lepas asar abang balik. Adik dengan siapa?"

" Sorang je.. "

" Kalau nak ikut, nanti petang abang ambil. Share location ya.."

" Okey bang..!! Kirim salam kat Kak Wati, jumpa  petang ni, bye..!! Yess!!! Selesai satu part.

Tanpa berlengah aku terus kemas mana yang patut. Sebelum tu, handphone ku matikan lagi. Tak nak ada gangguan buat masa ni. Sekarang dah jam 1.50 petang. Aku tunaikan kewajiban dulu. Kemudian, nak buat apa, tidurlah apa lagi. Tak sabarnya nak ke Kundasang. Harap tak ada ganggunan dekat sana. Taknak dah jumpa Zahwan lagi. Taknak sampai bila-bila. Tutup buku. Tutup kenangan. Tutup hati. Tutup semuanya. 



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku