Kerana Janji
Bab 57
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
123

Bacaan






Penerbangan mendarat dengan selamatnya di Kota Kinabalu Internasional Airport(KKIA). Awal dari waktu yang dijangkakan. Cuaca yang cerah dan baik. Dua jejaka berkacamata hitam jalan beriringan menuju ke lobi. Senyum dan terus senyum sambil berbual. Happy keduanya, yang paling happy tentulah si Faliq. Paling tidak sabar, paling excited, paling awal sampai ke airport pagi tadi dan semua paling. Sampai Adil pun sudah tak tahu nak cakap apa. Dasyat betul kasih sayang Faliq pada Aliaa. Dia hanya mampu berdoa semoga hati Aliaa terbuka untuk Faliq dan bukan Zahwan. Zahwan??  Ada sesuatu yang Adil rasakan. Mungkinkah?  Tak mungkin.. tak mungkin.!! Tak apa, sampai di Kundasang nanti, dia akan cari jawapan. Jawapan hanya ada pada Aliaa.

Mereka menunggu Wan di lobi. Wan baru sahaja call Faliq, menyatakan dalam perjalanan ke airport. Mereka setia menanti.

" Aliaa tahu ke kita ke sini?" Tanya Faliq.

" Tak.. aku tak bagi sepupu info dia. Kalau tahu kang mahu lari ke tempat lain kut.." kata Adil.

" Bagus juga tu. Habis, kau tahu tak rumah sepupu kau tu.. " Faliq mengangguk kepala.

" Nanti sampai pekan Kundasang, dia ambil.." Faliq mengangguk lagi.

Sebuah kereta BMW putih 6series berhenti betul-betul depan mereka. Keluar seorang jejaka kacak berkulit cerah bertshirt biru gelap. Tersenyum lebar hingga menampakkan gigi taringnya. Faliq dan Adil membalas senyuman. Wan menghampiri mereka berdua. Bersalaman sesama mereka. Jejak kasihan. Jadi perhatian mereka bertiga.

" Korang apa khabar? Ish!! Lama sangat tak jumpa, lain dah korang.." kata Wan.

"Kami sihat je. Macam nilah.. masih macam dulu.. Kau ni dah tak ustaz-ustaz dah ke, hahahaa.. makin maju broo.." perli Faliq.

" Manusia berubah bro tapi berubah kebaikan ye.. jangan fikir negatif pula.." mereka gelak bersama.

" Ini ustaz sudah upgrade, tengok gaya pun, takut beb.." sampuk Adil pula.

" Hahaa.. Dah korang tak payah kenakan aku. Dah jom..!! "  Pelawa Wan.

" Perhh!! Tak apa ke kami tumpang kereta kau ni, nak kena cuci kaki dulu tak ni..hahaha." Faliq memerli lagi. Adil mengiyakan.

" Hahaha.." Wan hanya gelak. Memang kecoh kalau bertiga ni sudah jumpa. Si Faliq ni memang paling kecoh suka mengenakan orang. Tak kisahlah siapa pun. Kalau tak menyakat orang memang bukan Faliq namanya. Wan lebih mementingkan gaya dan penampilan, biasalah orang kacak, gaya itu penting. Adil biasa-biasa saja. Kira Adil dan Faliq ni sama taste, tak tinggi tak rendah yang penting bahagia dan happy.

Sebelum memulakan perjalanan ke Kundasang, mereka singgah makan sebentar di Restoran Dapur untuk mengisi perut yang sudah berbunyi minta diisi. Sampai saja, mereka terus order makanan, sementara menunggu makanan berbual dan bertukar-tukar cerita.

" Ni korang tiba-tiba datang sini ni. Apakes bro?! Kira emergency gak ni kan, selamat aku masih cuti.." kata Wan.

" Memang emergency lah ni.. " jawab Faliq.

" Aku nak pujuk adik aku lah Wan. Merajuk.." kata Adil.

" Uitt.. kau biar betul..!! Jauhnya merajuk.."

" Hmm.. Tau tak apa. Ikut aku, biarlah dia merajuk lagipun tak kemana dia, dekat rumah sepupu aku je tapi ni ha, nak juga pujuk.." Adil memuncungkan bibir ke arah Faliq.

" Jab-jab.. Bila masa kau ada adik ni. Tak tahu pun aku bro. Lelaki ke perempuan..?!"

" Laa.. Engkau pun lupa ke.. Satu-satunya buah hati aku. Kalau lelaki bro, tak lah Aliq ni sanggup ajak datang sini nak memujuk..."

" Ooo patutlah. Mesti cun adik kau kan.. Kut-kut aku calon adik ipar kau ke Dil.."gurau Wan.

" Aikk..!! Nak sailang nampak. Meh langkah mayat Faliq Alfie dulu kalau berani.. "kata Faliq pula.

" Hahaahaa.. La hai, dah di booked ke. Melepas..."

" Oii.. oii.. Kau ingat adik aku tiket flight ke..?!"

" Alamak bro.. sorry.. sorry.. Gurau-gurau arrrhh.." meriah benar dengan gelak tawa mereka. Usik-mengusik memang perkara biasa.

Hidangan mereka sampai. Satu persatu pelayan meletakkan hidangan. Mereka makan sambil juga berbual. Lama tak jumpa, tak habis cerita mereka. Seronok tak terkata.

"Wan.. berapa jam sampai ke Kundasang?!" Tanya Faliq.

" Kejab je.. sejam lebih sampailah.." Faliq mengangguk.

" So, maknanya Adil ni bakal abang ipar kau lah ye Liq. Tak kemana persahabatan kita ni ek.. Baguslah beb.. Tahniah bro..!!" Ucap Wan. Sambil menghirup fresh orange.

" Insha Allah.. Ada jodoh adalah. Doa-doakan aku okey..!!" Adil mengangguk. Setuju dengan apa yang Faliq cakapkan.

" Lain macam je.."

" Adik aku ni lain sikit Wan, bukan senang dia nak terima lelaki. Macam-macam Aliq ni buat nak pikat dia. Tapi belum terbuka hatinya lagi untuk Aliq.." Adil cerita. Semangat. Menyokong sahabat.

" Tulah pasal. Aku nak kawan dengan dia pun,  payah gila dia nak terima beb. Kawan je tau.. " sambung Faliq.

" Woww!! Ada pengalaman pahit kut dia sampai macam tu ke. Ha Dil?" Teka Wan.

" Entahlah. Tak pula dia cerita.."

"Kau tak tolong sahabat kita ni ke Dil. Kasihan dia.." Wan pula memerli.

" Hahaha.. Bab hati perasaan adik aku, aku tak campur bro. Aku bagi nasihat bolehlah, bab nak paksa terima ke apa ke, biar dia sendirilah. Pandai-pandailah Aliq usahakan.. Kan Liq.."

" Yup..!! Betul- betul.. Insha Allah, lama-lama dia terbuka hati untuk aku gak tu. Yakin sepenuh ni. Tak akan putus asa. Insha Allah.." confident Faliq.

" Bagus broo. Usaha tangga kejayaan. Selamat bercinta.. "

" Tapi aku pun harap gak si Faliq ni, tak payahlah aku pening-pening nak fikir hati budi bakal suami adik aku. Aliq ni dah tahu a to z kut kan. Kalau dia buat hal dekat adik aku, senang aku kasi penumbuk je.." kata Adil.

" Hahahaa. Awal-awal sudah kasi warning kau sama Aliq, jaga-jagalah kau Aliq ya.." Mereka ketawa bersama.

" Kau tanya aku bro, yang kau bila lagi.." Tanya Faliq pada Wan pula.

" Aku?! Hahaha.. Tak tahulah. Siapalah yang nak aku ni.." Wan merendah diri.

" Ceh!! Kau memilih sangat kut tak pun perempuan takut nak dekat dengan kau, mewah sangat kau ni bro.. hahahaa.." perli Adil.

"Biasa-biasa je bro. Ni mungkin balasan aku kut.." Adil dan Faliq memandang sesama sendiri. Macam pelik je.

" Balasan?? Maksud kau??  Macam parah je.." tanya Faliq.

" Aku ada kenal sorang budak ni tau, lama dah. .. " Wan menceritakan semua kisahnya. Ato Z. Menyesal tak sudah katanya. Faliq dan Adil mendengar dengan tekun sekali.

Adil berkerut. Terfikir sesuatu. Mungkinkah? Ish!! Tak mungkin.. Tak mungkin.. tapi kalau kemungkinan ini terjadi. Apa dia nak buat? Pening kepala Adil.

" Relax Adil.. Relax.. Relax..!! Jangan fikir bukan-bukan, jangan fikir negatif.. Tak mungkin akan berlaku.. Relax.. !!! Sekarang ni fokus pada Aliaa.." kata hati kecilnya sendiri.

Faliq dan Wan berbual mesra. Gelak tawa. Gurau senda. Adil memandang kedua rakannya itu. Hatinya happy melihat mereka. Sudah dianggap seperti adik-beradiknya sendiri. Tiada rahsia antara mereka dahulu, lama terpisah dan kini jumpa semula. Jumpa dengan status yang masih sama, bujang. Tapi penampilan yang jauh berbeza berbanding dahulu. Seronok dan bahagia hidupnya. Tapi entah kenapa, hatinya jadi tak tenang. Risau dan ish!!  Tak mugkin.. Adil menarik nafas dalam. Semoga ini tidak terjadi.

Perut dah kenyang, makanan pun dah dibayar. Mereka meninggalkan restoran dan menuju pula ke masjid. Happy.. happy juga, kewajiban jangan dilupakan. Insha Allah, dengan mengingati Allah, hati akan tenang dan bahagia akan dirasa. Selesai semua, mereka memulakan perjalanan ke Kundasang. Sepanjang perjalanan, masih lagi berbual. Faliq tak putus senyum dan gelak. Dalam hati sangat tidak sabar mahu berjumpa si Singa. Rindu teramat-amat rindu. Oh Aliaa.. Aku datang keranamu.. !


Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 | Bab 201 | Bab 202 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku