Kerana Janji
Bab 69
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
111

Bacaan






Di lobi ketibaan, Faliq,Adil dan Aliaa berpisah arah. Adil dan Aliaa menaiki Limosin pulang. Tinggallah Faliq seorang diri. Kenderaan menjadi sesak di bahu jalan, masing-masing menunggu dan mengambil penumpang yag baru tiba. Senyum Faliq. Dia pula mahu menaiki Limosin ke rumahnya. Tiket masih dipegang. Baru sahaja mahu melangkah. Seseorang menjerit memanggilnya. Faliq menoleh ke belakang. Terpaku. Mengetuk kepala sendiri. Elly dengan gaya ala-ala artis berlari anak menghampiri Faliq.

" Aduhai.. Parah betul lah dia ni. Betul-betul dia jemput aku. Selamatlah Adil dah pergi, kalau tak masak aku, masakkk.."katanya sendiri.

" Faliq.. Aduh!! Penatnya. I panggil you dari tadi tau. You buat tak tahu je.." kata Elly termengah-mengah. Membetulkan rambutnya yang panjang ikal itu. Menjadi perhatian si Elly ni. Naik malu Faliq.

" Nak apa?!" Tanya Faliq selamba.

" Nak apa?! Hey.. you lupa ke. Kan i janji nak jemput you kat sini. Apalah you ni, cepat sangat lupa. Hehe..!!" Elly gelak kecil.

" Tak apa. Saya dah beli tiket Limosin pun. Tak payah susah-susah.." balas Faliq.

" Tak ada susahnya. Dah jom..!!" Elly terus merampas beg bagasi kecil Faliq dari tangan dan terus membawanya menuju ke kereta. Faliq tiada pilihan. Terpaksa juga ikut. Hmm.. Dia mengeluh sendiri. Kunci kereta diberi pada Faliq, meminta Faliq memandu. Faliq hanya ikut saja. Tapi dengan wajah yang bosan. Dalam hati membebel sendiri. Ni mesti kerja Angah, kalau tak Angah, siapa lagi yang beritahu si gedik ni aku balik. Geram betul lah, gerutu hatinya.

Dia menguatkan volume radio. Dan kemudian, diperlahankan pula oleh Elly. Lagi sekali dia kuatkan volume radio dan sekali lagi juga Elly perlahankan. Lalu dibiarkan saja.

" Kenapa you senyap je ni. Macam tak happy je i jemput you. Sepatutnya you kena happy tau, ada orang ambil berat dekat you.." katanya. Faliq tak layan pun, diamkan saja.

" Faliq.. you tahu tak. Pertama kali i tengok you. Hati i ni terus dub..dab..dub..dab.. Macam tsunami, i terus rasa macam.. i..i dah jatuh hati dekat you. Oh! Bahagianya..! Jujur tau, i tak tipu.." cerita Elly dengan cara mengada. Faliq langsung tak layan. Senyap.

" Sejak tu, fikiran i dekat you je tau. 24jam tak berhenti. Kadang-kandang bila nak makan nasi tu, muncul muka you dekat nasi. So, i tak jadi makan takut nanti you masuk dalam perut i pula. Sweetnyaaaa kan...!!" Mahu saja Faliq gelak sekuat-kuatnya. Sakit juga minah ni rupanya,bisik hati Faliq. Faliq senyum. Dibiarkannya saja Elly membebel sorang-sorang. Fikirannya sekarang cuma mahu cepat sampai rumah. Tak sanggup nak menghadap si gedik ini.

" Awak tak kerja ke? Siapa jaga butik?!" Tanya Faliq yang sejak tadi hanya mendiamkan diri.


" Siapa yang hantar Alang tu. Nak kata Aliaa, tak mungkin kut.." tanya Puan Asmah.

" Ish mama ni.. Jauh beza Aliaa dengan dia tu. Tu kan kawan Angah, si Elly gedik tu.." jawab Faliq, menuju ke ruang tamu dan duduk di sofa.

" Eh! Kenapa lain sangat gayanya.." Faliq mengangkat bahu.

" Macam mana dekat Sabah. Best tak..?! "

" Mesti lah best ma, ada Aliaa kut. Hehe.." Berseri muka Faliq. Puan Asmah senyum saja. Dia dapat rasakan, anak bujangnya sedang bahagia.

" Happy mama tengok Alang sekarang. Ceria je sejak kenal Aliaa kan. Bahagia ya.." Puan Asmah renung wajah Faliq. Faliq menyandarkan badan di sofa.

" Hahaha.. Eh! Sebelum ni Alang tak ceria ke ma?!"

" Cerialah juga tapi taklah seceria sekarang. Dulu, masa Alang kerja kat Singapore tu, kalau balik KL mesti terus balik rumah Alang. Nak balik sini jarang. Kalau rasa rindu mama je baru nampak muka, kann.." keluh Puan Asmah.

" Alalalaaa.. Sorry lah mama. Mama tahu kan, dulu Alang kan suka menyendiri. Duduk rumah je, melukis, orang senilah katakan. Hehe.. Tapi memang betul lah ma, sejak Aliaa muncul, Alang rasa hidup lebih ceria, lebih happy.. " Faliq memegang  tangan Puan Asmah dan letak dipehanya. Senyum bahagia.

" Alang.. Angah dah berpisah dengan Lokman.."

" Ha?? Ya Allah..!! Betul ke ma?! Bila?!" Terkejut Faliq. Sangat terkejut. Betapa punya baik bekas abang iparnya.

" Dua hari selepas Alang pergi Sabah. Mama pun tak tahu, dia balik petang tu cakap dah berpisah.." Cerita Puan Asmah.

" Nak cakap pun tak boleh ma. Tak ada jodoh mereka. Angah pun satu, asyik buat hal je. Alang rasa elok juga mereka berpisah, kasihan Abang Ngah.."

" Tulah.. tapi lepas mereka berpisah. Angah makin buat hal. Balik lewat malam, mabuk, pakaian jangan cakaplah. Papa tak nampak lagi tu, mama tak berani nak beritahu papa. Teruk nanti Angah.." sambung Puan Asmah. Ada nada sedih.

" Astagfirullah Al Azim.. Alang pun tak tahu apa kena dengan Angah tu ma. Makin menjadi-jadi perangai. Malam tadi dia call Alang, dia marah-marah, tak bagi Alang rapat dengan Aliaa. Ish!! Tak fahamlah.." Faliq mengadu pada Puan Asmah. Mereka anak beranak meluahkan hati masing-masing. Sedih dan kesal dengan sikap Asnida. Tak tahu apa yang perlu dilakukan lagi.

" Tak apalah ma. Kita doa je banyak-banyak. Moga Angah berubah. Okey lah ma, Alang nak mandi, nak solat, nak rehat jab. Penat pula rasa ni.." Faliq memandang wajah Puan Asmah dan senyum.

" Iyalah. Alang dah makan tak?! "

" Dah ma. Makan kat airport tadi dengan Adil dan Aliaa.."jawabnya. Puan Asmah mengangguk tanda faham.

Faliq mengangkat bagasinya dan naik ke bilik. Rindu juga dia sama biliknya. Pintu dibuka dan memasang lampu. Senyum. Bagasi diletakan di tepi katil. Dia duduk di birai katil. Mengeluarkan handphone dari poket seluar. Membaca whatsapp dari Aliaa. Tersenyum happy.

" Hai teman mesra..!
Saya nak ucap terima kasih,
selama dekat Sabah,
awak buat saya happy, ceria.
Terima kasih sangat.. "

Lalu, Faliq membalas.

" Kasihmu diterima.
Bila awak happy,
saya pun happy.
Saya taknak awak sedih.
Tapi saya nak buat awak bahagia,
Insha Allah.."

" Seringkali, apa yang kita nak,
Kita tak akan dapat.
Bahagia itu semua orang inginkan,
tapi tak semua orang miliki.."

" Tak Aliaa..
Bukan tak dapat tapi Allah belum bagi.
Percayalah, Allah akan bagi apa yang kita nak tepat pada waktunya selagi kita tak putus asa berdoa. Untuk kecapi kebahagiaan kena lalui segala kepahitan. Kebahagiaan pasti milikmu.."

Faliq senyum. Dia memahami maksud Aliaa. Baru lepas kecewa kerana Zahwan, kebahagiaan yang Aliaa inginkan bukan dengan Zahwan. Kasihan Aliaa. Mengharap kasih yang tidak kesampaian. Dan bila hati sudah tertutup baru mahu menghargai. Segalanya sudah terlambat. Hatinya sudah mati. Biarlah ia berlalu meninggalkan segala kenangan. Faliq memang bersimpati pada nasib Aliaa. Terlalu lama mensia-siakan hidup kerana janji. Semua ada hikmah. Faliq akan terus cuba menawan hati Aliaa. Dia pasti suatu hari nanti, Aliaa akan jadi miliknya. Dia yakin. Cuma cepat atau lambat saja.


Tapi.. Bila teringat akan apa yang Adil cakapkan malam tadi. Faliq jadi risau dan takut. Risau andai Adil tidak izinkan dia berjumpa Aliaa lagi dan takut andai hubungan mereka terpaksa dipisahkan. Semua kerana ugutan itu. Memang dia risau dan takut. Okeylah kalau jarang jumpa, dia masih boleh terima tapi kalau Adil tak izinkan langsung atau berpisah dengan Aliaa. Ya Allah!! Betapa sengsaranya hidup dia. Tak dapat nak dibayangkan. Mahu mati rasanya. Siapa punya angkara ugutan itu? Kalaulah dapat tahu siapa punya kerja, mahu di tikam-tikam tubuh badan nya. Memang tak berhati perut. Kejam.

"Hmm.. Sabarlah Faliq. Kuatkan semangat. Jangan fikir negatif. Mungkin orang tu hanya berani cakap je.. Relax Faliq relax.. " katanya sendiri. Mengurut-urut dada. Menenangkan hati sendiri. Faliq bangun dari katil. Mencapai tuala dari penyidainya. Lalu masuk ke bilik air. Mahu membersihkan diri, mahu menghadap Allah swt. Mahu mengadu pada Allah segala-galanya. Hanya Allah yang boleh tolong dia.
Iya.. Hanya Allah swt. Berserah sepenuhnya pada Allah swt..



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku