Kerana Janji
Bab 116
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017
Usah berjanji andai tidak mampu untuk tunaikan. Kerana janji yang tidak tertunai boleh buat seseorang menderita. Tapi bertindaklah dan buktikan kerana itu lebih baik dari menabur janji tinggal janji.
Penilaian Purata:

Senarai Bab :
94

Bacaan






Aku dan abang terus masuk ke dalam kereta. Faliq pun sudah pergi. Abang menghidupkan enjin kereta. Aku memasang radio, melayan lagulah apa lagi. Abang memulakan pemanduan. Jalan agak sesak, malam minggu memang kecoh Shah Alam. Jarang aku masuk Shah Alam ni. Kalau tak kerana hal betul-betul penting memang tak masuklah aku. Sebab tu aku tak tahu sangat jalan Shah Alam ni. Masuk lepas keluar tak lepas. Hahaa..

Tiba-tiba aku teringat kenangan sewaktu mula-mula aku dan Faliq rapat. Kami hanya berbalas-balas whatsapp saja.

" Esok awak free tak?!"

" Kenapa?"

" Nak ajak awak keluar.
Jalan-jalan, tengok movie, shopping-shopping. Jom.!!"

" Sorry..!! Saya tak suka nak jalan-jalan, tengok movie, shopping-shopping.
Kalau awak nak, pergi sendiri ye..."

" Aikk!! Tak suka?
Atau awak ni anti sosial"

" Tak juga cuma saya memang tak suka, malass"

" Hmm.. Jadi kalau awak tak suka semua tu. Apa yang awak suka?!"

" Duduk rumah.."

" Terperap dalam rumah?
Memang tak ada jiwa dunia luar ek.."

" Bukan tak ada jiwa cuma malas.
Dah puas jalan-jalan, shopping-shopping dulu masa muda remaja."

" Sekarang ni maknanya awak dah tualah ya. Hahaha.."

" Hmm.. Sekarang ni nak habiskan masa dirumah jelah.."

" Bertuahlah saya kan.."

" Apa bertuah?!"

" Bertuahlah bakal isteri saya ni jenis duduk rumah, tak suka berjalan. Bukan senang nak dapat macam awak ni zaman sekarang.."

" Hmm.. jangan nak perasan ye Encik Faliq Alfie. Saya tak ingin pun nak jadi bakal girlfriend atau bakal awak isteri.. Tak okey!! "

" Hahahaa.. Saya akan buktikan yang satu hari nanti awak akan jadi teman sehati sejiwa saya.."

" Tak payah nak confident sangatlah.."

" Ni Faliq Alfie lah..."

"Okeylah bye!!"

Aku senyum sendiri. Suka-suka dia cakap aku anti sosial. Tapi sekarang ni, baru dia tahu aku macam mana. Dan yang paling buat aku gelak dan malu sendiri, bila sekarang aku dah pun terima dia jadi teman sehati sejiwa. Hahaha.. Betul-betul dia buktikan. Selamatlah aku tak janji apa-apa dulu. Kalau tak, memang naya aku. Faliq oh Faliq. Macam manalah kau boleh buka hati aku yang keras ni untuk terima kau.  Bisikku didalam hati.

" Tersengeh-sengeh. Dah kenapa adik ni.." Alamak!! Malunya aku. Boleh pula abang perasan. Merah muka aku tahan malu.

" Tak adalah.." aku menggeleng.

" Bahagianya dia kan. Abang doakan semoga hubungan adik dan sahabat baik abang tu akan kekal ke jinjang pelamin dan bahagia dunia akhirat. Aaminn.."

" Aaminn.." Panjang doa abang untuk aku. Sejuk hati aku.

" Terima kasih abang. Doa dan restu dari abang tu amat penting bagi adik tau.."Aku senyum lebar.

" Abang akan doakan yang terbaik untuk adik kesayangan abang ni.." Abang membalas senyuman aku. Bertuah aku dapat abang sebaik abang.

" Adik.. Abang perasan tadi. Zahwan tu lain macam je dengan adik. Nak balik tadi, dia bisik apa dekat adik?!" Tanya abang. Bersungguh mahu tahu.

" Tau tak apa. Sebab tu adik keluar beli barang tadi. Memang dari sampai lagi dia macam tu. Risau adik.." Aku mengadu.

" Abang tengok Faliq pun macam bengang je. Wan bisik apa dekat adik?!" Tanya abang lagi.

" Dia cakap rindu adik lah.." aku berterus-terang.

" Apa? Biar betul. Hmm.. Dia tak boleh move on lagi kut.." Terkejut abang dengar.

"Entahlah abang.."

" Adik masih ada feeling dekat dia lagi ke?!" Kali ni aku pula yang terkejut dengan soalan abang. Ada ke tanya soalan itu.

" Ish!! Abang ni.. Dah tak ada feeling bagai dah dekat dia tu. Habis, kosong. Clear! Yang ada cuma Faliq Alfie je dalam hati, dalam jiwa ni.." jujurku.

" Baguslah kalau macam tu. Iyalah, risau juga abang ni. Kut-kut ada saki-baki feeling lagi untu Wan ke.."

" Demi Allah abang. Memang dah clear dah.."

" Alhamdulilah. Kalau tak, kecewa lagilah si Faliq Alfie awak tu. Asyik kecewa je dia, kasihan. Tapi Faliq redha je kan.."

"Hehe.. Tulah. Tetap gila-gila walau kecewa.. "

" Betul tu. Walaupun kecewa, semangat turun naik tapi dia jenis tak give up tau. Banyak berfikir untuk selesaikan masalah. Yang abang suka dia, kalau hari ni dia down, esok dia boleh bangkit balik. Hari ni sedih, esok happy. Macam tulah dia.." 


Aku mengangguk, setuju. Memang betul lah apa abang cakapkan tu. Tapi tak boleh juga nak terlalu yakin dan memuji sangat. Manusia ni kan sentiasa berubah. Mungkin hari ni jahat, esok baik. Hari ni baik, esok jahat. Bukan nak cakap yang Faliq tu baik dan akan jahat suatu hari nanti tapi  iman manusia kan turun naik. Manusia tak sempurna. Bila kita terlalu yakin dan terlalu percaya dan terlalu memuji andai satu hari dia buat hal pasti kita sendiri yang akan kecewa dan sudahnya memusuhi dia pula nanti. Kan tak elok namanya tu. Jadi, kalau nak yakin, nak percaya dan nak memuji, biarlah seadanya. Kalau dia buat hal pun, kita tak sedih dan tak sakit hati. Betul tak?!

Aku selalu pesan dekat diri sendiri bab ini. Iyalah dah pernah terjadi dekat aku sendiri kan. Taknak dah pisang berbuah dua kali. Cukuplah sekali seumur hidup. Kerana terlalu yakin dengan kata-kata seorang lelaki. Kerana terlalu percaya pada janji-janji seorang lelaki, dan akhirnya aku sedih sendiri, sakit hati sendiri dan kecewa sendiri. Tak boleh nak salahkan sesiapa tapi aku yang kena salahkan diri sendiri. Sebab aku  sendiri yang pilih untuk kecewa sendiri. Dah tahu diri dikecewakan tapi tetap nak menunggu, konon ada pelangi di hadapan. Terlalu yakin  tapi yang ada kelukakan dan kesakitan hati sendiri.

Permata di depan mata, aku tak nampak tapi aku tetap tunggu kaca yang dah retak menanti pecah berderai. Menempah kelukaan namanya. Dan, bila kaca dah pecah berderai, menyesal tak sudah. Penantian yang sia-sia. Nak kata apa, padan muka aku jelah. Itulah akibat terlalu yakin dan terlalu percaya. Kerana janji aku sia-siakan usiaku. Apa boleh buat nasib badan. Iya.. Kerana janjimu wahai Zahwan.

Tapi apa yang berlaku ada hikmah. Dalam kedukaan aku Allah bagi keceriaan. Allah temukan aku dengan permata. Mujurlah permata di depan mataku ini, memahami aku. Walaupun aku tak nampak permata ini selama ni. Dan permata ni jugalah yang memberi sinar kebahagiaan dalam hidupku kini. Permata itu siapa lagi kalau bukan teman sehati sejiwaku.  Semoga hubungan kita kekal ke jannah. Aku senyum lebar.

Sepanjang jalan aku hanya fikirkan Faliq je. Parah dah aku ni. Hahaha.. Entah apalah dia jampi aku sampai aku asyik ingat dia je ni. Macam-macam. Sampai je rumah aku terus masuk bilik. Terasa letih sangat badan. Mana taknya, balik dari kampung hantar Mak Long terus bersiap keluar jumpa Zahwan dan Faliq tadi. Langsung tak berehat. Jadi, ni nak rehatkan badan. Abang pun keletihan juga. Mahu tidur awal katanya. Sebelum masuk bilik tadi, abang pesan. Jangan lupa makan ubat. Hmm.. iyalah abang. Tak lupa pun.

Macam biasa, aku mandi, solat dan terus terjun  diatas katil. Wah!! Seronoknya dapat baring. Nikmat nak tidur tu. Seronok!!

"Tit..titt..!!" Whatsapp masuk.

Dengan malas, aku mencapai handphone dimeja lampu. Malas-malas pun sebenarnya happy sebab tahu mesti si Faliq punya yang whatsapp nak wish dekat aku.

" Haii cute!
Dah tidur ke?!"

Terus aku terduduk. Ketuk dahi sendiri. Aduh!! Kenapa Zahwan pula yang whatsapp ni. Apa kena dengan Zahwan ni. Tolonglah Zahwan. Janganlah kacau aku lagi, aku cuma nak setia dengan Faliq je. Kataku sendiri. Kalau aku balas whatsapp ni, dah kira aku tak jujur dengan Faliq dah ni. Curang dah ni. Aliaa..!! Tak payah layan Zahwan,  tak payah balas, tak payah fikir Zahwan,. Kalau kau layan dan balas whatsapp dia walau sekali bermakna kau dah sakiti hati Faliq tau. Kau ingat tu..!! Jadi, abaikan je whatsapp Zahwan. Kata hati kecilku lagi. Aku mengangguk perlahan. Dan, aku letak semula handphone. Aku kembali baring. Senyum.

" Tut.. Tutt...!! Handphone berbunyi pula. Aduhai!! Zahwan ke ni. Janganlah ganggu aku Zahwan oii. Handphone masih berbunyi lagi. Aku ambil semula dan tengok siapa yang call. Laa Faliq rupanya. Aku gelak sendiri dan menjawab panggilan.

" Uitt Sayangku Aliaa Sofea... Dah tidur ke?!"
lembut je suaranya.

" Baaaaru nak tidur tiba-tiba awak call pula. Gangguan.." balasku.

" Oo saya ganggu ek?! Alaa sorrylah. Saya pun baaaaaru nak tidur tapi tiba-tiba rasa riiiindu dekat awak. Tu yang ganggu awak ni.." 


" Aik!! Baru je jumpa tak kan rindu kut.."

" Iyalah. Sentiasa rindu awak. Tak pernah tak rindu. Kecuali kalau awak ada didepan mata saya 24jam. Tapi tu pun pasti akan rindu juga.."katanya lagi.

" Hahaha.. ada-ada je awak ni kan..."

" Betul lah. Jujur ni tau.."

" Okeylah. Saya percaya 50% .."

" Lagi 50% ke mana hilangnya?!"

"Lagi 50% tu apabila lafaz akad dari awak.."

" Oh ya!! Kalau macam tu, saya nak dapatkan yang 50% tu ya. Bulan depan ya sayang.."

"Hohohooo. Nanti dulu ya. Abang pun tak pergi lagi. Relax.. Relax dulu ya.."jawabku selamba.

" Habis tu nanti kalau 50% tu hilang macam mana? Mana saya nak cari.."

" Hahahaa.. Jangan risau, 50% tu saya simpan dipeti besi. Tak ada siapa boleh buka kecuali awak. Hanya awak je boleh buka.."

" Alhamdulilah. Terima kasih simpankan untuk saya.. Hahahaa.. Sayang awak Aliaa.."

" Hahaha.. Okeylah. Saya nak tidur . Ngantuk dah ni.."

" Okey sayang..!! Jumpa esok ya.!!"

" insha Allah. Selamat malam. Bye!!"

Aku terus mematikan talian. Senyuman semakin lebar. Sorrylah Faliq, kau panggil lah aku sayang ke, intan payung ke, darling ke apa ke. Sukahatilah. Aku nak balas panggilan tu, memang tak lah. Kecuali bila dah sah. Okey bolehlah kut. Hmm.. macam-macam.  Handphone ku letak semula di meja lampu. Rasa bahagia mula menerjah. Seronok hati. Terima kasi Faliq buat aku happy sentiasa. Layan perasaan dan akhirnya mimpi ke pelangi. 



Klik di sini jika bacaan spam!
Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 | Bab 201 | Bab 202 |

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku