cinta hati abang chill-chill
Bab 1
Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 20 Disember 2017
hubungan persahabatan antara Nur Shakiah dan Azwan Ahmad telah disalah anggap oleh keluarga dan teman-teman. Namun, hari demi hari, sikap Azwan semakin berubah, lalu menyesakkan dada Nur Shakiah. Adakah mereka akan jatuh cinta pada akhirnya?
Penilaian Purata:
474

Bacaan






          Hari  hampir  larut  malam.  Aku  berjalan  menuju  ke  perhentian  bas  yang  hanya  500  meter  di  hadapan.  Haih,  KL  memang  tak  pernah  lekang  walaupun  jarum  jam  laju  bergerak  hingga  hampir  10.00  malam.  Inilah  hakikat  sebenar  apabila  menetap  di  Kuala  Lumpur.  Kadng-kadang  aku  sendiri  pelik  kenapa  ‘rakyat-rakyat  KL’  ni  macam  tak  nak  tidur.  Tapi,  bagi  aku  yang  hampir  lima  tahun  berada  di  sini,  tak  ada  hal  lah.  Bak  kata  orang,  kacang  je.  Heh,  kau  gilalah  Shakiah.


          Hurmm...  sudah  pukul  berapa  ya?  Aku  memandang  ke  pergelangan  tanganku  yang  kosong  tanpa  gelang  ataupun  perhiasan  lain.  Errr...  tak  ada  apa-apa  pun.  Eh,  memanglah  tiada  apa-apa  yang  kau  nampak,  Shakiah!  Tangan  kau  mana  ada  jam.  Kau  tu  allergic  dengan  jam.  Tak  macam  adik  kau  yang  dekat  kampung  tu.  Gila  jam!


          “Haah,  kan.  Aku  mana  ada  jam.  Nantilah.  Gaji  bulan  depan  aku  beli.”,  Small  matter,  weh.  Telefon  yang  berada  di  tangan  aku  tilik  seketika.  Nak  call  emaklah  tapi  emak  dah  tidur  ke?  Ya  ke  dah  tidur?  Si  gedik  tu  yang  pegang  phone  cuti-cuti  ni.  Hahah...  paling  tidak  pun,  aku  kacau  dia  masa  dia  tengok  Gong  Yoo  dia  tu.  Eleh,  apa  sangatlah.  Aku  terus  mencari  nama  emak  yang  sudah  aku  tetapkan  sebagai  ‘My  Angel’  sejak  dulu  lagi  di  ruang  kenalan.  Ehem...  basahkan  tekak  kejap.


          Punat  telefon  ditekan.  Aku  hanya  diam  menanti  panggilan  dijawab  oleh  adik  sambil  melihat  kereta  lalu-lalang.  


          Tut  tut  tut...  tut  tut  tut..


          Adik  ni  pun,  cubalah  beli  caller  ringtone  best  sikit.  Aisyyyyy...  bagi  aku  dengar  tut  tut  tut  je.  Kurang  asam  betul  si  gedik  ni.


          Tut  tut  tut...  


          Allah,  si  gedik  ni  buat  apa?  Tak  nak  angkat  sebab  tengok  cerita  korea  dia  ke?


           “Helo!”,  akhirnya  kedengaran  suara  adikku  di  talian.  Hah,  angkat  pun.  Aku  baru  hendak  ceramah  ni.  Nasib  baik,  nasib  baik.


           “Baru  nak  angkat?  Aku  telefon  kau  siang  tadi  tak  berangkat  pun.”,  mulalah  aku  naik  hantu.  Eleh,  bosanlah.  Sudah  lama  tak  kenakan  adik.  Hua  hua  hua...


            “Alahai,  sorry  lah.  Adik  mana  dengar.  Akak  nak  cakap  dengan  emak  ke?”,  dia  membalas.  Poyo  je.  Tak  dengar  konon!  Seharian  tengok  korea  lah  katakan.  Haih,  sis  redha  ada  adik  macam  ni.  Marah-marah  pun  aku  tetap  sayang  adik  aku  yang  seorang  ni.  Air  yang  dicincang  tidak  akan  putus.  


            “Hah,  yelah.  Tak  kan  aku  nak  sembang  dengan  kau?”,  sengaja  aku  cakap  begitu.  Kononnya  nak  buat  dia  ‘berapi’.


             “Yelah.  Tunggu  kejap.  Adik  dekat  rumah  Mia  ni.”


           “Cepat  sikit.  Kredit  aku  tak  banyak.  Kau  buat  apalah  dekat  rumah  Mira  tu  malam-malam?  Orang  tu  nak  tidur  dengan  laki  dia.”


           “Tadi  kita  orang  lepak  je.  Tak  sangka  nak  dekat  malam  dah.”

    

            Aku  hanya  diam,  menunggu  panggilan  diserahkan  kepada  ‘My  Angel’.  Haih,  lantak  kaulah  dik  oiii.  


             “Helo,  kak!  Kenapa  call  ni?”,  suara  emak  lembut  menyambut  panggilanku.  


             Emak!  Kakak  rindulah.  Mak  tak  tahu  ke  kakak  dekat  sini  rindukan  mak  bagai  nak  gila.  Kalau  boleh  nak  emak  ada  depan  mata.  Tak  nak  jauh-jauh.  Hurm.  Kata-kata  itu  hanya  aku  simpan  di  dalam  hati.  Rasa  cengeng  pula  kalau  beritahu  emak.  Ego.


              “Emak  buat  apa?  Suara  macam  baru  daripada  tidur  je.”,  aku  mula  bertanya.


              Kedengaran  tawa  emak  di  seberang.  Memang  betullah  apa  aku  teka!  Tidak  hairanlah.  Dah  hampir  pukul  10.00  malam  kan.


               “Baring-baring  je.  Tak  tahu  nak  buat  apa  dekat  rumah.”


               “Emak,  akak  nak  beritahu  ni.  Akak  dah  kemaskinikan  BRIM  ayah.  Kalau  Pak  Dak  nak  akak  buat  sekali  untuk  dia,  emak  beritahu  ya  nanti.  Sementara  ada  masa  ni.”,  alang-alang  dah  telefon,  aku  terus  beritahu  emak  mengenai  hal  itu.  Yalah,  kena  beritahu  jugak  sebab  ayah  yang  marah  aku  nanti  kalau  aku  tak  settle  kan  awal-awal.  Kang  melepas  pula  BRIM  ayah  aku  tu.


                “Oh..  thank  you,  thank  you.”


                Aku  tersenyum.  Bukan  selalu  dapat  dengar  emak  aku  speaking  London,  weh.  Emak  memang.  Kalau  aku  call,  memang  meriah.  Tapi  kalau  aku  call si  gedik  tu,  krik  krik  sahaja.  Aku  pun  awkward  sikit  kalau  sembang  dengan  adik  tu.  Dia  tu  lebih  suka  mendengar.  Tekun  gila.  Macam  dengar  cikgu  mengajar.  Aku  pulak  yang  tebal  muka  bila  dapat  perhatian  sebegitu.


                 “Emak  masak  apa  hari  ni?  Orang  macam  terbau-bau  something  ni.”


                 “Masak  sambal  ayam  je.  Cukuplah.  Bukannya  ada  ramai  orang  pun  dalam  rumah  ni.  Akak  tak  keluar  dengan  Wan  ke?”,  sebaik  sahaja  mendengar  ayat  terakhir  emak,  aku  terdengar  adik  sedang  gelak  sakan.  Adoiiii,  emak  loud  speaker  ke?  Atau  adik  mereng  aku  tu  letak  telinga  dekat?  Bertuah  punya  budak!


                 “Balik  nanti  keluarlah  lepak  dengan  dia  dekat  kedai  mamak  sat.  Ada  benda  dia  nak  bagi  dekat  akak.”


                  Okay.  To  be  honest,  aku  memang  tak  suka  bila  nama  Azwan  Ahmad  tu  muncul  bila  bersembang  dengan  emak.  Satu  keluarga  aku  semua  dah  tahu  hubungan  aku  dengan  Wan.  Kita  orang  just  kawan.  Not  more  than  that.  Tapi  hati  aku  ni  sebal  bila  adik  aku  pergi  kenen-kenenkan  aku  dengan  Wan.  Sebal  tak  sebal.  Peduli  apa  budak  tu?  Yang  penting  dia  dapat  gelak  tak  ingat  dunia,  tengok  aku  blushing  dan  cakap  “Sweet  lah.  #Adiktakbolehfollow.  Ops,  tak  boleh  move  on  lah.” .  Memang  nak  kena  dengan  aku  tapi  aku  buat  bodoh  sahajalah.  Buat  apa  nak  overthinking  kalau  dia  cuma  BFF  till  jannah  aku?  


                “Yalah,  jangan  balik  lewat  sangat.  KL  tu  bahaya  sikit.”


                Setelah  hampir  15  minit  bersembang,  aku  mematikan  talian.  Bas  masih  belum  sampai.  Haih,  mana  kau  pergi,  wahai  bas?  Tiba-tiba  telefon  aku  berbunyi  tanda  ada  mesej  baharu.  Cepat-cepat  aku  buka.  Mana  tahu  si  Mark  tu  mesej.


                Wei,  cepatlah!  Kata  naik  bas.

                Patutnya  dah  sampai.  Bukan  jauh  pun.  -Wan


                Hampeh...  mamat  ni  rupanya  yang  mesej  aku.  Wan,  wan..  tak  kan  kau  tak  faham  KL  macam  mana?  Dua  minit  pun  boleh  jadi  dua  jam.  Jariku  pantas  menaip  untuk  membalas  mesej  ‘BFF’  aku  yang  seorang  ni.


                Bas  tak  sampai  lagi.

                Kau  fikir  KL  macam  apa?  -Shakiah


                 Aku  tidak  mengendahkan  dia  yang  sedang  menaip.  Bunyi  enjin  bas  lebih  menarik  perhatianku.  


                  Lega.











Klik di sini jika bacaan spam!

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

  Terhangat di Grup Buku