Utama Pilihan
Pembaca
Terbaharu Wildcard Pilihan
Editor
   
Kerana Janji
Bab 188
fayyadh2304@gmail.com
170
Bacaan





Genre: Cinta
Kategori: Novel
Paparan sejak 04 Disember 2017

Senarai Bab :
" Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya.."

Sejak dua menjak ni, gembiranya lah hati. Bahagianya hidup. Bernyanyi-nyanyi gembira lagu kesukaannya. Lagu khas untuk si Aliaa. Lagu yang memberi semangat dalam hidupnya. Senyuman memang jangan cakaplah. Tak lekang hingga ke telinga. Berseri-seri. Melangkah laju masuk ke butik. Dari office terus menuju ke butik, nak berbincang dengan Asnida dan Elly mengenai hasratnya mahu Aliaa join bekerjasama uruskan butik. Harap mereka berdua tu setuju.

" Assalammualaikum...."

"Waalaikumsalam.. " Asnida dan Elly jawab serentak. Mereka sedang membincangkan sesuatu.

"Alang dari mana?!" Tanya Asnida.

" Office.. Angah, Elly.. Korang busy ke ni?!  Ada nak bincang sesuatu ni.."Faliq memulakan cerita.

" Tak sangat pun. Nak bincang apa?!" Asnida memandang Faliq. Senyum lebar Faliq.

" You nak kahwin ya Faliq!!" Teka Elly. Mengangkat kening pada Asnida. Asnida senyum.

" Ish!! Taklah.. Bukan tu.."

" Habis tu..?!"

" Macam ni.. Sekarang ni.. Aliaa dah berhenti kerja.."

"Apa?! Aliaa dah tak kerja dengan Zack?" Terkejut Elly dengar. Faliq angguk.

" Kenapa boleh jadi macam tu?! Bukankah Aliaa pekerja kesayangan Dato'?"

" Zack buat hal dekat  Aliaa. Tu saya taknak cerita. Kalau awak nak tahu, awak tanya Zack sendiri atau tanya Erisya.." kata Faliq. Taknak campur.

" Laa iyeke!!" Celah Asnida.

" Eh!! Tak apalah Alang. Apakata, suruh Aliaa kerja dengan kita. Lagipun tak lama lagi dia masuk dalam family kita juga kan.." Cadang Asnida. Macam faham-faham saja Asnida ni. Terus semangat Faliq.

" Itu yang Alang nak bincangkan tu Angah..!! Kalau Aliaa join kita, korang macam mana??  Setuju tak?!" Tanya Faliq pada mereka berdua.

" Angah okey je.. !!"

" I pun okey je. Mana yang baik untuk you all baiklah juga untuk i. Hmm.. Alang-alang dah berbincang ni. I pun ada perkara nak bagitahu.." Terus berubah airmuka Elly. Sedih..!! Asnida dan Faliq berpandangan.

" Perkara apa pula Elly? Cakaplah.." tanya Faliq, menyandarkan badan di kerusi.

" Malam tadi.. Papa dan mommy i cakap. Nak jodohkan i dengan anak kawan papa. Awal tahun depan majlis, tak ada tunang bagai terus nikah je. I tak ada pilihan, sebab papa dah bising. Iyalah kan, umur i pun dah tua walaupun masih cantik macam remaja." Cerita Elly dengan muka sayu.

" Oyeke!! Alhamdulilah, baguslah tu. Sampai juga jodoh awak. Tapi tak apalah. Kadang, jodoh orang tua ni lagi baik.." kata Faliq.

" Itulah i fikir. Tak apalah, i redha. Bila lagi i nak dengar cakap parents i kan. Asyik melawan je, membantah je. Tapi kan.. Papa cakap, bakal suami i akan balik ke luar negara. Lepas kami nikah. Sebab sebelum ni dia memang duduk sana.." sambung Elly.

" Maknanya you nak pindah ke Elly. Alaaa... Sedihlah i.. I tak ada kawan selain you.!!" Sampuk Asnida pula.

" Iya Ash!! I pun sedih juga. You lah satu-satunya kawan i yang i ada. Dari perangai setan sampai dah jadi baik ni. I pun dah baik juga.." Elly pandang sayu Asnida. Faliq gelak kecil dan mendengar.

" Iya kan Elly..!! Jahat sama-sama, baik pun sama-sama. Sekarang nak berpisah pula. Alahaiii... Sedihnya..!!"

" Ash..!! Jangan buat i mendung. Nanti i hujan macam mana?!" Faliq gelak lagi. Lawak melihat gelagat huru-hara Elly.

" Jadi.. I terpaksa tarik diri dari rakan kongsi butik ni tau Ash!! Insha Allah.. Butik ni pasti akan lebih maju dan terkenal suatu hari nanti. Lagipun, Aliaa kan ada nanti.." kata Elly.

" Baiklah kalau macam tu. Apapun, terima kasih banyak-banyak atas kerjasama awak selama memajukan butik ni. Jasa baik awak pada butik ni takkan pernah kami lupakan.. "

"Terima kasih Faliq..!! Eh!! Tapi jangan pecat i dulu. I masih nak kerja sini lagi sampailah masa pernikahan i nanti. Boleh kan?! "

"Boleh jelah. No hal.." Faliq gelak lagi.

" Terima kasih banyak-banyak..!! Ash!! Pasti i akan merindui you.." Mulalah dia dengan perasaan sedihnya.


Yeah!!! Kata sepakat sudah dibuat dengan Asnida dan Elly.  Tak sabar pula dia nak info Aliaa. Seronok yang teramat sangat. Lebih tenanglah hatinya nanti bila Aliaa sudah mula berkerja di butiknya. Taklah dia risau. Iyalah.. Kesayangan didepan mata, mana tak tenang. Dengan hati yang seronok, dia memandu balik ke rumah. Nak cerita dekat mamanya perasaan seronoknya. Hahaha..!! Anak maklah katanya.

Sampai saja dirumah, terus meluru mencari Puan Asmah. Seperti biasalah, petang-petang macam ni Puan Asmah sedang sibuk didapur menyediakan minum petang untuk keluarganya. Duduk bersantai bersama, bercerita itu dan ini. Kebetulan pula, petang ni anak menantu balik awal. Meriahlah rumah.

" Oooo Mama..!! Busy kee!! Nak Alang tolong tak?!"  Tegur Faliq.

" Dah siap dah pun. Tinggal bancuh air je.." kata Puan Asmah sambil meletakkan sepiring kuih karipap dan pau kelapa diatas meja.

"Okey.. Biar Alang bancuh air. Teh O boleh ma.!!" Terus saja Faliq ambil teko dan sudu.

"Bole je.." jawab Puan Asmah. Duduk melihat anak bujang membancuh air. Menyanyi-nyanyi lagi. Puan Asmah berkerut.

" Ni happy semacam je ni. Ada apa-apa berita gembira ke?" Tanya Puan Asmah.

" Hahahaha... Mama ni memang sangat memahamilah. Macam tahu-tahu je.."

" Dari airmuka Alang tu pun dah tahu dah. Kalau senyum ke telinga tu berseri-seri maknanya mestilah happy sebab Aliaa, kan..!!" Teka Puan Asmah.

" Hahaha.. Siapa lagi yang boleh buat Alang happy ma selain family Alang, kalau tak si Aliaa tu.." jawab Faliq sambil mengacau air.

" Iyalah.. Baguslah kalau macam tu. Jadi.. Apa yang happy ni. Aliaa dah terima lamaran ke?!" Teka Puan Asmah lagi. Hahaahaa.. Makin kuat Faliq gelak.

" Taklah ma.. Alang offer Aliaa kerja dekat butik..!!"

" Kerja dekat butik?? Habis kerja dia tu macam mana?! Dia dah berhenti kerja ke? Alang suruh dia berhenti kerja ye? Alang jangan nak paksa dia berhenti kerja dan suruh dia kerja dengan Alang sudahlah. Mama tak suka Alang paksa-paksa ni..!!" Macam-macam soalan dari Puan Asmah. Faliq gelak dan gelak.

" Taklah ma.. Dia ada problem dekat office dia...." Faliq pun ceritalah semua mengenai kejadian yang menimpa Aliaa. Satu persatu dan detail dia cerita. Semangat sungguh. Puan Asmah mengangguk tanda faham.

" Kasihan dia. Tapi okey jugalah dia kerja dekat butik nanti. Angah pun ada. Sama-sama majukan butik. Sama-sama kongsi idea. Tapi jangan pula Alang yang tak boleh nak pergi kerja sudah..!!" Kata Puan Asmah. Setuju sangat!

" Aik!! Kenapa pula Alang tak boleh pergi kerja ma?!"

" Iyalah.. Aliaa dah kerja dekat butik, kang orang tu asyik nak masuk butik je pula sampai taknak kerja. Orang tengah mabuk bercintalah kata kan...!!" Perli Puan Asmah. Gelak lagi.

" Kerja tetap kerja ma.. Butik tu sekadar tolong je. Dah macam bisness family kita tu ma. Alang ada fikir. Manalah tahu kan. Jodoh Alang dan Aliaa nanti, Alang ingat nak Aliaa ganti Alang sebagai rakan kongsi butik dengan Angah.. " cadang Faliq.

" Elok juga tu Alang. Mama setuju sangat. Cakap punya cakap, bilanya nak hantar meminang ni. .?!" Tanya Puan Asmah. Terkedu sekejab Faliq. Tak tahu nak jawab apa. Sebab dia sendiri pun tiada jawapan.

" Alamak!! Susah nak jawab tu ma. Sebab tuan punya badan masih belum terima Alang lagilah ma.. Alang masih berusaha lagi ni.." kata Faliq perlahan.

" Boleh tahan keras hati juga dia kan. Tapi keras hati dia pun bersebab. Tak apalah, bagi dia masa. Insha Allah.. Kejab lagi terbukalah tu hatinya. Jadi,  Alang kenalah standby.. Dia on je, terus masuk meminang. Jangan tunggu-tunggu. Kang awak juga yang gigit jari lagi.." Semangat sungguh Puan Asmah. Faliq tetap gelak. Memang itu niat sebenarnya.

"Ma.. Lupa pula nak bagitahu. Esok petang Alang ke Sabah tau. Zahwan kahwin..."

" Oh yeke!! Alhamdulilah.. Alang pergi dengan siapa?! Berapa hari?!"

" Adil , Aliaa dan kawan Adil.. Tiga hari ma.. Bercuti sekali.."

" Iyalah.. Hati-hati tempat orang..!"

" Insha Allah ma. Alang naik dulu ye, nak mandi nak solat. Nanti Alang turun lagi.. " Faliq senyum dan terus naik ke biliknya. Senyum Puan Asmah melihat anak kesayangannya.


Kunci kereta dan handphone di letak diatas meja. Baru mahu melangkah ke bilik air. Bunyi whatsapp masuk pula. Terus mencapai handphone dan duduk di katil. Senyum lagi. Dah tahulah siapa penghantar whatsapp tersebut.

" Awak dekat mana?!"

"Dekat rumah, kenapa? Ni mesti kes rindu saya kan. Baru je jumpa dah rinduu!!" Faliq membalas. Sengaja mengusik.

" Eee perasaaaaannn!! Tanya je, tak boleh ke?!"

" Biasa kalau bertanya mesti bersebab. Jadi, awak tanya mestilah sebab rindu saya. Tapi awak tu malu nak cakap yang awak rindu saya. Kan.. kan.. kan..!!"

" Ish!! Merepek je dia ni tau. Tak kuasalah nak layan hantu ni. Okey lah bye.." Faliq gelak kuat.

" Bye sayang.. Muah..!! Muah..!! "

" Gila!!"

"Hahaha... !! Gila dia cakap aku. Hampeh betul!! Gila pun gilalah Aliaa. Dah memang aku gila dekat kau pun. Nak buat macam mana.. Hahahaa!! " Kata Faliq sendiri.

Handphone diletak semula di atas meja. Termenung sebentar mengingati Aliaa. Geleng kepala sendiri. Senyum dan terus senyum. Lalu, bangun dan terus masuk bilik air.

Bila hati dah berbunga-bunga mekar. Sekelip mata wajah pun kian berseri. Siapa yang melihat pun boleh tahu. Orang kata, hati yang bahagia terpancar dari wajah. Begitulah situasi si Faliq ni. Bahagia bersama family, bersama sahabat handai dan bahagia bersama insan tersayang. Dan yang paling bahagia, adalah ketenangan hati dan jiwa yang sentiasa mengingati sang pencipta. Hanya dengan mengingatiNYA hati akan tenang. 



Senarai Bab :
Bab 1 | Bab 2 | Bab 3 | Bab 4 | Bab 5 | Bab 6 | Bab 7 | Bab 8 | Bab 9 | Bab 10 | Bab 11 | Bab 12 | Bab 13 | Bab 14 | Bab 15 | Bab 16 | Bab 17 | Bab 18 | Bab 19 | Bab 20 | Bab 21 | Bab 22 | Bab 23 | Bab 24 | Bab 25 | Bab 26 | Bab 27 | Bab 28 | Bab 29 | Bab 30 | Bab 31 | Bab 32 | Bab 33 | Bab 34 | Bab 35 | Bab 36 | Bab 37 | Bab 38 | Bab 39 | Bab 40 | Bab 41 | Bab 42 | Bab 43 | Bab 44 | Bab 45 | Bab 46 | Bab 47 | Bab 48 | Bab 49 | Bab 50 | Bab 51 | Bab 52 | Bab 53 | Bab 54 | Bab 55 | Bab 56 | Bab 57 | Bab 58 | Bab 59 | Bab 60 | Bab 61 | Bab 62 | Bab 63 | Bab 64 | Bab 65 | Bab 66 | Bab 67 | Bab 68 | Bab 69 | Bab 70 | Bab 71 | Bab 72 | Bab 73 | Bab 74 | Bab 75 | Bab 76 | Bab 77 | Bab 78 | Bab 79 | Bab 80 | Bab 81 | Bab 82 | Bab 83 | Bab 84 | Bab 85 | Bab 86 | Bab 87 | Bab 88 | Bab 89 | Bab 90 | Bab 91 | Bab 92 | Bab 93 | Bab 94 | Bab 95 | Bab 96 | Bab 97 | Bab 98 | Bab 99 | Bab 100 | Bab 101 | Bab 102 | Bab 103 | Bab 104 | Bab 105 | Bab 106 | Bab 107 | Bab 108 | Bab 109 | Bab 110 | Bab 111 | Bab 112 | Bab 113 | Bab 114 | Bab 115 | Bab 116 | Bab 117 | Bab 118 | Bab 119 | Bab 120 | Bab 121 | Bab 122 | Bab 123 | Bab 124 | Bab 125 | Bab 126 | Bab 127 | Bab 128 | Bab 129 | Bab 130 | Bab 131 | Bab 132 | Bab 133 | Bab 134 | Bab 135 | Bab 136 | Bab 137 | Bab 138 | Bab 139 | Bab 140 | Bab 141 | Bab 142 | Bab 143 | Bab 144 | Bab 145 | Bab 146 | Bab 147 | Bab 148 | Bab 149 | Bab 150 | Bab 151 | Bab 152 | Bab 153 | Bab 154 | Bab 155 | Bab 156 | Bab 157 | Bab 158 | Bab 159 | Bab 160 | Bab 161 | Bab 162 | Bab 163 | Bab 164 | Bab 165 | Bab 166 | Bab 167 | Bab 168 | Bab 169 | Bab 170 | Bab 171 | Bab 172 | Bab 173 | Bab 174 | Bab 175 | Bab 176 | Bab 177 | Bab 178 | Bab 179 | Bab 180 | Bab 181 | Bab 182 | Bab 183 | Bab 184 | Bab 185 | Bab 186 | Bab 187 | Bab 188 | Bab 189 | Bab 190 | Bab 191 | Bab 192 | Bab 193 | Bab 194 | Bab 195 | Bab 196 | Bab 197 | Bab 198 | Bab 199 | Bab 200 |
Kami, (Grup Buku Karangkraf) tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami. Kami juga berhak tidak memaparkan komen-komen yang melanggar terma dan syarat yang telah ditetapkan