Cerita Aku dan Bas: Ibu yang Kuat
mkriza
Kategori: Alternatif
Genre: Alternatif
Paparan sejak 25 Ogos 2015
Posting ke 1

Bas bergerak. Gerakan yang saya rasa amat perlahan. Seolah-olah tidak mahu meninggalkan. Hati saya, saya kunci kuat-kuat. Mata saya saya buka luas-luas. Saya tidak mahu biarkan air menakung lalu tumpah...

694

Bacaan

Merak Perlukan Pembelaan
Aman Hidayat
Kategori: Alternatif
Genre: Alternatif
Paparan sejak 04 Ogos 2016
Posting ke 1

Selalu kita dengar merak adalah haiwan yang sombong kerana fizikalnya yang cantik dan perlakuannya yang nampak 'show-off'; mengembangkan ekornya. Apa betulkah merak itu betul-betul sombong? Atau pemikiran kitalah sebenarnya yang...

492

Bacaan

Cinta Dua Malam
Rasis
Kategori: Alternatif
Genre: Alternatif
Paparan sejak 15 November 2016
Posting ke 1

BAB 1 – KISAH DI PAGI HARI Aku duduk di atas katil, tangan kanan aku masih lagi memegang telefon pintar. Tapi pegangan aku cukup lemah, dalam beberapa detik, aku tahu telefon itu akan terlerai dari...

1547

Bacaan

Bunga Cinta Yang Tak Akan Layu
Asyiqin Adir
Kategori: Alternatif
Genre: Alternatif
Paparan sejak 17 November 2016
Posting ke 3

“Kau tak patah hati ke?” “Habis tu, kau sedih tak?” “Dah move on ke?” Tipulah kalau aku kata aku tak ada langsung rasa hiba. Kepatahan hati aku ni pun boleh sembuh. Daripada hati yang rapuh dan berkecai-kecai boleh...

1746

Bacaan

Cerita Aku dan Bas: Lelaki yang dipayungi rimbunan buluh
mkriza
Kategori: Alternatif
Genre: Alternatif
Paparan sejak 25 Ogos 2015
Posting ke 1

Saya cumalah lelaki bertubuh kecil. Tapi saya tahu jiwa saya besar. Bukan mahu riyak ataupun mendabik dada. Saya rasa andai jiwa itu adalah organ, ambillah pisau dan robekkan dada saya. Keluarkan jiwa...

578

Bacaan

Seorang Lelaki Berkerusi Roda dan Doktor Gemuk: Tentang harapan
mkriza
Kategori: Alternatif
Genre: Alternatif
Paparan sejak 12 September 2015
Posting ke 1

Kalau kamu mahu mencari tempat yang memperlihatkan wajah-wajah harapan, saya fikir, hospital adalah tempatnya. Kamu akan berjumpa dengan wajah-wajah sebegitu. Itulah yang saya jumpa. Setiap kali melintasi ramainya manusia di hospital, saya...

752

Bacaan

GAGAL
MOHAMAD ZULFADHLI
Kategori: Alternatif
Genre: Alternatif
Paparan sejak 16 Jun 2017
Posting ke 1

Dikeheningan malam disajikan kopi panas dan biskut mayat ,sejenak aku berfikir "Aku dah gagal ke?". Itu yang bermain diruangan mindaku , ya "Gagal" dan aku berpisah tiada. Hakikat.Aku meneguk kopi...

289

Bacaan

Musuh Ketat dalam Diri
Snfirdaus Azman
Kategori: Alternatif
Genre: Alternatif
Paparan sejak 09 Februari 2017
Posting ke 1

Dengan nama Allah, aku berlindung daripada segala kecelaan. Berikan aku kekuatan untuk terus menghapus kelemahan, dan keberanian untuk menangkis segala ketakutan. Syukur aku masih teguh berdiri. Menunaikan segala yang dihajati. Tika mulut tidak putus meratib...

610

Bacaan

AWEKKU KAIN KEMBANG
Jaliza
Kategori: Alternatif
Genre: Alternatif
Paparan sejak 03 September 2015
Posting ke 6

Ruang panggung penuh sesak. Ada yang datang bersama keluarga dan ada yang datang bersama pasangan masing-masing. Ada yang telah menonton filem yang ditayangkan berkali-kali. Begitulah hebatnya ‘aura’ pasangan pelakon SRK dan...

4096

Bacaan

20 TAHUN AKU SAKIT OI
NaimTamdjis
Kategori: Alternatif
Genre: Alternatif
Paparan sejak 12 Januari 2017
Posting ke 5

CAPD… dialisis di rumahPetang tu Dr Nefro datang. Dia bincang dengan ayah aku pasal nak masuk Kateter dalam perut. Nak buat dialisis di rumah. Ayah aku setuju. Dia sain...

3476

Bacaan