BAHALOL!
Muhammad Amirul
Kategori: Cerpen
Genre: Umum
Paparan sejak 30 Disember 2016
Posting ke 1

Piiinn!! Pinnnnnnnnnn!!!! Suasana hening pagi dibingitkan oleh bunyi hon motosikal milik Kamarul. “Woi!!! Buta ka?? Tengok la dulu side mirror tu sebelum nak masuk simpang!!” Herdikan keras dikeluarkan dari mulut Kamarul kepada sebuah kereta Proton Saga...

675

Bacaan

MENCARI MENTARI
Noreey
Kategori: Cerpen
Genre: Umum
Paparan sejak 05 Januari 2017
Posting ke 1

MENCARI MENTARI        Hari ini mendung berkampung di langit. Sirna sudah cahaya mentari bulan December yang sudah mencecah hari ke 15 setelah mempamerkan wajah mulusnya sehari suntuk semalam....

589

Bacaan

MANTIK - Falsafah
Athree
Kategori: Cerpen
Genre: Umum
Paparan sejak 11 Mac 2017
Posting ke 4

Kisah seorang detektif yang mencari punca pembunuhan. Detektif mempunyai kemampuan psikometer di mana mampu berinteraksi dengan benda bukan hidup yang pernah bersama dengan makhluk hidup untuk satu jangka masa. Encik Detektif diminta untuk melakukan penyiasatan...

245

Bacaan

Nostalagia kereta abah.
Lily
Kategori: Cerpen
Genre: Umum
Paparan sejak 27 September 2016
Posting ke 1

Nostalgia Kereta Abah. Wak Nuar menggosok badan kereta Mazda buruk bernomr flat BAA 1325 itu dengan sungguh-sungguh. Dia tidak mahu secalit kotoran pun melekat kepada kereta tersebut. Biarlah orang kata kereta buruk...

663

Bacaan

BOHONG
Farhanah Atiqah
Kategori: Cerpen
Genre: Umum
Paparan sejak 14 Mac 2017
Posting ke 1

Seumur hidupnya, Aqif hanya pernah berbohong tiga kali. Pembohongan pertama ialah ketika usianya 9 tahun. Ibunya keluar bekerja dan meninggalkannya seorang di rumah. Bosan, Aqif mula bermain bola sepak di ruang tamu. Dia kemudian...

537

Bacaan

Jika Aku Mampu Melihat Dunia Lagi
Siti Suhaila
Kategori: Cerpen
Genre: Umum
Paparan sejak 06 September 2016
Posting ke 1

GITAR yang berada di sudut bilik itu kucapai. Biarpun gitar itu sudah lusuh dan buruk namun, tetap menjadi pilihanku. Aku tersenyum. Kuraba gitar tersebut perlahan-lahan. Talinya masih utuh dan kuat. Badannya? Maksudku, badan gitar tersebut....

508

Bacaan

Diari Aku
siti
Kategori: Cerpen
Genre: Umum
Paparan sejak 17 September 2016
Posting ke 1

Pagi itu, mama secara tiba-tiba sesak nafas. Kelihatan mama seperti tidak mengenali aku. Aku segera membawa mama ke hospital. Mama ditempatkan di wad kecemasan. Selang 3 jam aku menunggu, seorang doktor keluar bertanyakan...

553

Bacaan

Haji Tidak Bergaji
Nur
Kategori: Cerpen
Genre: Umum
Paparan sejak 03 Februari 2017
Posting ke 1

Gema laungan azan subuh menerobos ke seluruh pinggiran desa di Kampung Batu 2. Dingin dan nyaman saat embun pagi masih lagi membasahi bumi. Sang mentari juga belum lagi timbul memancar...

454

Bacaan

Dia... Insan Luar Biasa
Siti Suhaila
Kategori: Cerpen
Genre: Umum
Paparan sejak 07 September 2016
Posting ke 1

“SAUDARA Aiman?” Aku mula bertanya kepada jejaka yang sedang duduk di atas kerusi itu. Dahi kukerutkan sedikit sebagai tanda aku tidak pasti dengan pertanyaanku tadi. Aiman kulihat mula mengangkat wajahnya. Serentak itu dia memandang...

907

Bacaan

Hasrat ayah
nik noorhafizah
Kategori: Cerpen
Genre: Umum
Paparan sejak 10 Mac 2017
Posting ke 1

Ayah meneguk air perlahan-lahan. Air yang diminumnya itu tawar seperti hatinya yang dirasanya kini. "Abang dah makan ubat?" sapa ibu dari belakang sambil membawa semangkuk sup ayam. Ayah sememangnya gemar makan sup ayam yang...

377

Bacaan

Instagram @ilhamkarangkraf